Τι είπε ο δήμαρχος Αθηναίων για τον τουρισμό, το πράσινο στην πόλη, το κυκλοφοριακό πρόβλημα, τις αρμοδιότητες δήμος και τις συνεργασίες
Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, μίλησε στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ το οποίο πραγματοποιείται στους Δελφούς, από τις 10-13 Απριλίου 2024, με την Αντριάνα Παρασκευοπούλου, δημοσιογράφο και διευθύντρια ενημερωτικών εκπομπών της ΕΡΤ.
Για τον τουρισμό: Ο Δήμαρχος επισήμανε ότι η ανάπτυξη του τουρισμού δημιουργεί έναν πλούτο για την πόλη, ωστόσο σημείωσε ότι «υπάρχουν περιοχές που είναι ήδη υπερκορεσμένες». «Χρειάζεται – σημείωσε – να κρατάω την πόλη καθαρή. Αυτό κανονικά θα αφορούσε μια πόλη των 700.000 ίσως και λιγότερους, κατοίκους. Πλέον όμως πρέπει να κρατάω καθαρή την πόλη για 7 εκατομμύρια κατοίκους και επισκέπτες. Άρα, με τους ίδιους πόρους πρέπει να κρατάω καθαρή την Αθήνα για τριπλάσιο πληθυσμό. Συνεπώς χρειάζεται νέα εργαλεία, νέες δομές και ενίσχυση, γιατί διαφορετικά το ίδιο το τουριστικό προϊόν θα έχει πρόβλημα και βεβαίως και οι κάτοικοι».
Αναφορικά με τα έσοδα του Δήμου από τον τουρισμό ο Δήμαρχος σημείωσε ότι το τέλος ανθεκτικότητας που επιβάλλεται στους πελάτες των ξενοδοχείων δεν γυρνάει στην πόλη, αλλά είναι έσοδο της κεντρικής διοίκησης. «Δίνουνε μάχη –είπε – και σαν ΚΕΔΕ για να γίνει έσοδο των Δήμων, να γυρνάει δηλαδή το έσοδο αυτό στην πόλη».
Αναφερόμενος στο τέλος παρεπιδημούντων, επί του τζίρου των καταστημάτων εστίασης και ξενοδοχείων ζήτησε να αποδίδεται στους Δήμους όχι το 0,5% αλλά το 2%, όπως ίσχυε αρχικά. «Όποιοι κερδίζουν πολύ μεγάλα έσοδα – σημείωσε – αξιοποιώντας τις υποδομές της πόλης, πρέπει να γυρνάνε και κάτι στην πόλη».
Σε αυτό το πλαίσιο είπε ότι σκέφτεται μια πρόταση για ένα φόρο στον τζίρο των ξενοδοχείων, το οποίο να είναι διαφοροποιημένο από περιοχή σε περιοχή. «Το 2023 – επισήμανε – αυξήθηκαν τα έσοδα στα ξενοδοχεία κοντά στο 23%, δηλαδή έφτασαν κοντά στα 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα ο δήμος το 2023-2024, με βάση τον προϋπολογισμό του ήταν φτωχότερος. Θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο, ώστε όσοι έχουν μεγάλα έσοδα από τον τουρισμό, αξιοποιώντας τις υποδομές της πόλεις, να συνεισφέρουν περισσότερα στην πόλη».
Για το πράσινο: «Η πόλη – είπε – έχει πολύ χαμηλό ποσοστό πρασίνου. Είχα δεσμευτεί ότι θα φυτεύουμε 5000 δένδρα τον χρόνο και είπαν ότι ‘’δεν θα φυτεύσετε ούτε 1000’’. Έχουν περάσει 100 ημέρες, έχουμε βάλει 1600 δένδρα, έχουμε φτιάξει μια διαδικτυακή εφαρμογή την ‘’Athens Trees’’ όπου ο καθένας μπορεί να βλέπει σε ποια περιοχή, ποιο τύπο δένδρου φυτέψαμε και που. Χθες, ήμουν σε ένα σχολείο στη Σίνα και βάλαμε δένδρα μαζί με τους μαθητές μέσα στο προαύλιο. Δημιουργούμε πνεύμονες ανάσας και θέλουμε τα σχολεία να μένουν ανοικτά και το καλοκαίρι. Υπάρχουν διάφορες ιδέες για το πως θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε συμπαγείς χώρους πρασίνου, με έντονη βλάστηση ακόμα και σε πολύ λίγα τετραγωνικά. Και αυτή είναι μια δράση που δουλεύουμε με εξειδικευμένους συνεργάτες και από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Και βεβαίως όπου υπάρχει κατάλληλος χώρος θα συνεχίσουμε και τα ‘’πάρκα τσέπης’’».
Για το κυκλοφοριακό: «Αν ήταν στο χέρι μου, η Βασ. Όλγας θα άνοιγε χθες. Είναι σε εξέλιξη αρχαιολογικές εκσκαφές του υπουργείου Πολιτισμού. Αν δεν εντοπιστεί κάτι κρίσιμο για να αποκαλυφθεί, και αυτό θα μας το πουν οι αρχαιολόγοι, ο δρόμος θα ανοίξει και θα χρησιμοποιείται για να κυκλοφορούν τα αμάξια, για να εκτονώνεται η ένταση. Σημειώνω όμως, ότι η πόλη δεν μπορεί να ζήσει έναν νέο Μεγάλο Περίπατο, αυτή τη φορά στην Βασ. Όλγας».
Ο Δήμαρχος δήλωσε αντίθετος με την ιδέα των διοδίων μέσα στον αστικό ιστό. «Σε καμία περίπτωση δεν με βρίσκει σύμφωνο. Το αντίθετο προσπαθούμε να κάνουμε, μια πόλη ανοιχτή και προσβάσιμη σε όλους. Βεβαίως θέλουμε να αποτρέψουμε την κυκλοφορία των ΙΧ, αλλά όχι με τέτοιες διαδικασίες, αλλά ενισχύοντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς και δημιουργώντας πιλοτικά προγράμματα, όπως για παράδειγμα να κάνουμε πεζοδρομήσεις τα σαββατοκύριακα και αν πηγαίνει καλά να το απλώνουμε στην πόλη».
Για τις αρμοδιότητες Δήμων και τις συνεργασίες: «Επιδιώκω τις συνεργασίες», ξεκαθάρισε ο Δήμαρχος. «Είμαι Δήμαρχος στην Αθήνα και χρειάζομαι στα βασικά θέματα να συνεννοούμαστε και να προχωράμε, όπως είναι το θέμα της ασφάλειας, το κυκλοφοριακό, όπως η καθαριότητα. Η αλήθεια είναι ότι δεν ξεκινήσαμε με τους καλύτερους οιωνούς. Υπάρχει μια προσέγγιση που με βρίσκει αντίθετο, η οποία έχει να κάνει με τον συγκεντρωτισμό. Ξέρετε υπάρχει μια λογική στην Ελλάδα που λέει τα παράπονά σου στον Δήμαρχο. Ο Δήμαρχος είναι πάντα ο αποδιοπομπαίος τράγος στις μεγάλες καταστροφές και στις μεγάλες επιτυχίες είναι πάντα ο Υπουργός. Πρέπει να προχωρήσουμε όπως σε όλη την Ευρώπη σε μια λογική αποκέντρωσης και εμείς που είμαστε στον πρώτο βαθμό εγγύτητας, όταν οι κάτοικοι μάς λένε τα προβλήματά τους, να μην πρέπει να τα πω στον Υπουργό αλλά να μπορώ να τα λύσω. Αυτό σημαίνει να μην έχω μόνο τις ευθύνες, αλλά να έχω και τους πόρους, τους ανθρώπινους και τους οικονομικούς, να τις διαχειριστώ».
Για την Έξυπνη Πόλη: «Ο στόχος μου είναι να κάνω μια πόλη βιώσιμη, καθαρή, δημιουργική και συμπεριληπτική. Και για να τα καταφέρουμε, χρειάζεται να δούμε ποιες τεχνολογίες μπορούν να μας βοηθήσουν. Για να το πω απλά, εμένα αυτό που με ενδιαφέρει είναι πως θα μπορούμε, αξιοποιώντας με τεχνητή νοημοσύνη, για παράδειγμα, να βελτιωθεί ο τομέας της καθαριότητας, πως μπορούμε αξιοποιώντας κάποιες πλατφόρμες να συνδιαμορφώνουμε τις προτάσεις μας με τους κατοίκους στις γειτονιές. Τέτοιες δράσεις είναι ήδη προγραμματισμένες να γίνουν. Από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχουμε περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ, θα προχωρήσουμε άμεσα στις συμβάσεις των έργων αυτών. Τα επόμενα 3-4 χρόνια η πόλη μας θα ενισχύσει την ψηφιοποίησή της».
9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών @delphi_forum
— Haris Doukas (@h_doukas) April 11, 2024
Συνέντευξη με την Αντριάνα Παρασκευοπούλου, διευθύντρια ενημερωτικών εκπομπών της ΕΡΤ.
-Όποιοι έχουν μεγάλα έσοδα από τον τουρισμό, πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερα στην πόλη.
-Είμαι αντίθετος στην ιδέα των διοδίων μέσα στον αστικό… pic.twitter.com/TGlX5v2p67
Την αντίδραση των ξενοδόχων της Αθήνας προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Δημάρχου της Αθήνας Χάρη Δούκα, αναφορικά με την οικονομική συνεισφορά τους στα οικονομικά του δήμου.
Μάλιστα με σημερινή ανακοίνωση της η Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού τονίζει μεταξύ άλλων ότι το έργο που έχουν καταθέσει τα ξενοδοχεία της Αθήνας -ειδικά για τον Δήμο Αθηναίων- όπως και η οικονομική συνεισφορά τους σε Δήμους και Κράτος μέσα από δεκάδες φόρους επενδύσεων και φόρους λειτουργίας που πληρώνονται από τα ξενοδοχεία -είναι και γνωστό και μετρήσιμο.
Εξειδικεύντας αναφέρει τα εξής η ανακοίνωση:
Στα λεγόμενα του Δημάρχου της Αθήνας, που αναφέρει ότι «το 2023 αυξήθηκαν τα έσοδα στα ξενοδοχεία κοντά στο 23%, δηλαδή έφτασαν κοντά στα 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα ο δήμος το 2023-2024, με βάση τον προϋπολογισμό του ήταν φτωχότερος» η ΕΞΑΑΑ τονίζει πως τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ, σαφώς δεν αφορούν στον Δήμο της Αθήνας, αλλά ολόκληρη τη χώρα.
Στο σημείο που γίνεται λόγος για την καθαριότητα της Αθήνας, που αυτή επιβαρύνεται με τα 7 εκατομμύρια των επισκεπτών, όπως αναφέρει ο κ. Δήμαρχος, η ΕΞΑΑΑ σημειώνει τα εξής: ” κύριε Δήμαρχε, από τα 7 εκατομμύρια επισκεπτών που αναφέρετε (σημ. εάν και εφόσον είναι όντως 7 εκατ. oι αφικνούμενοι επισκέπτες που διαμένουν στην Αθήνα), πόσοι διαμένουν μόνο σε ξενοδοχεία; Που αλλού -εκτός από ξενοδοχεία- διαμένουν οι επισκέπτες της Αθήνας; Μήπως και σε πολυκατοικίες που δεν είναι ξενοδοχεία, αλλά έτσι δηλώνουν; Μήπως και σε διαμερίσματα κάθε είδους στις ‘υπερκορεσμένες περιοχές’, που κανείς δεν έλεγξε ως τώρα και ουδείς παρακολουθεί τον ανεξέλεγκτο ρυθμό ανάπτυξής τους, τον αριθμό των κλινών τους που ξεπερνά τις ξενοδοχειακές, την ποιότητα της προσφοράς τους- έως και τα θέματα ασφάλειας των επισκεπτών; Τι έχουν ήδη επισημάνει οι υπάρχουσες μελέτες και έρευνες ΕΞΑΑΑ, ΞΕΕ, ΙΤΕΠ, ΙΝΣΕΤΕ κ.ά. της τελευταίας δεκαετίας σχετικά με την άναρχη ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης, τις επιπτώσεις της, σε οικονομία, κοινωνία, περιβάλλον κ.ά.;”, αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΞΑΑΑ.
Για το θέμα που αφορά το τέλους παρεπιδημούντων, που ο κ. Δούκας ζήτησε να αποδίδεται στους Δήμους όχι το 0,5% αλλά το 2%, όπως ίσχυε αρχικά και στο πλαίσιο αυτό είπε ότι σκέφτεται μια πρόταση για ένα φόρο στον τζίρο των ξενοδοχείων, η ΕΞΑΑΑ τόνισε τα εξής: “Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε, γιατί ειδικά «των ξενοδοχείων»; Όπως και ο ίδιος επισημαίνετε «θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο, ώστε όσοι έχουν μεγάλα έσοδα από τον τουρισμό, αξιοποιώντας τις υποδομές της πόλης, να συνεισφέρουν περισσότερα στην πόλη». Θέλουμε να πιστεύουμε πως σαφώς, αναφέρεστε και στους υπολοίπους. Αλλά ποιοι είναι άραγε αυτοί οι υπόλοιποι – όταν αναφέρεστε μόνο στα ξενοδοχεία;, καταλήγει στην ανακοίνωση της η ΕΞΑΑΑ.