Οι ομιλίες στην θεματική ενότητα «Τοπική Ανάπτυξη – Υποδομές-Προγραμματισμός και Εκτέλεση Έργων των ΟΤΑ»

Τις προτεραιότητες αλλά και τις προκλήσεις για την τοπική ανάπτυξη μέσα από την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων ανέλυσαν οι ομιλητές στην θεματική ενότητα «Τοπική Ανάπτυξη – Υποδομές-Προγραμματισμός και Εκτέλεση Έργων των ΟΤΑ» κατά τη δεύτερη ημέρα του Attica Green Expo 2024, που πραγματοποιείται μέχρι και το Σάββατο 1η Ιουνίου στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο στο Παλαιό Φάληρο.

Ο δήμαρχος Κορυδαλλού, Νίκος Χουρσαλάς, χαιρέτισε τη διοργάνωση που διανύει την τρίτη χρονιά της ως ένα «φόρουμ ανταλλαγής απόψεων και καλών πρακτικών εμπλεκόμενων φορέων διαμορφώνοντας ένα οικοσύστημα για τη διοίκηση των δήμων αλλά και την ποιότητα ζωής των πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια».

Ο κ. Χουρσαλάς τόνισε ότι «η παραδοσιακή εκδοχή ότι ο δήμος είναι για πιστοποιητικά και για να μαζεύει σκουπίδια έχει περάσει οριστικά στο παρελθόν. Οι πολίτες απαιτούν ολιστική προσέγγιση» με έμφαση και σε κοινωνικά προβλήματα όπως η ενεργειακή φτώχεια και σε ζητήματα εκπαίδευσης.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε ότι «οφείλουμε να υιοθετήσουμε ένα νέο μοντέλο με μεγαλύτερο εύρος στη χρηματοδότηση». Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «μέτρα πυροπροστασίας δεν μπορούν να γίνουν από έναν δήμο με 20.000-25.000 ευρώ . Αν επέμβει ο δήμος με περισσότερα χρήματα, θα πρέπει να τα πάρει από αλλού».

Ως έργο ορόσημο για την περιοχή ανέφερε ο δήμαρχος την απομάκρυνση των φυλακών λέγοντας ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχει βρεθεί ανάδοχος αλλά και το πόσο σημαντικό είναι να μην μείνει κενός αυτός ο χώρος των 200 στρεμμάτων στην καρδιά του αστικού ιστού και να αποτελέσει έναν μοχλό ανάπτυξης.

Από την πλευρά του, στη συζήτηση που έγινε υπό το συντονισμό της δημοσιογράφου της Βουλή TV, Κέλλυς Κοντογεώργη, ο δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Στέλιος Μαμαλάκης, έθιξε το πρόβλημα της παραλαβής διοίκησης από μια τοπική αρχή που δεν έχει κάνει τίποτα για να αντλήσει χρηματοδοτήσεις.

«Στην προηγούμενη περίοδο υπήρξε παράδεισος χρηματοδοτικών εργαλείων. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε δήμους που δεν τα εξασφάλισαν και όταν έβρεχε λεφτά κρατούσαν ομπρέλα», είπε χαρακτηριστικά και παραδέχθηκε ότι διανύοντας ένα δύσκολο πεντάμηνο χωρίς προϋπολογισμό έχει αναγκαστεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις όπως η αύξηση των ανταποδοτικών τελών.

Ο κ. Μαμαλάκης παραδέχθηκε ότι ο δήμος του αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποδομών ωστόσο φιλοδοξεί ότι η ζωή των πολιτών θα επηρεαστεί πολύ θετικά μέσα από δύο έργα:

Πρώτο είναι η ανάπλαση του πάρκου του Ασυρμάτου, που καλύπτει 72 στρέμματα και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος χώρος μετά το Ελληνικό στα νότια προάστια που μπορεί να προσδώσει αναπτυξιακό χαρακτήρα στον δήμο. Και σε αυτό όμως αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω των καθυστερήσεων που είχε ως αποτέλεσμα η αρχική μελέτη να προβλέπει 4 εκατομμύρια ευρώ και τώρα το κόστος να έχει φτάσει τα 8,6 εκατομμύρια ευρω «αφού δεν το προχώρησε η προηγούμενη Αρχή».

Δεύτερο εμβληματικό έργο είναι η απομάκρυνση των κεραιών και μετασχηματιστών από το κέντρο της πόλης. «Ο υποσταθμός του ΔΕΔΔΗΕ καλύπτει έκταση πάνω από 4 στρέμματα. Θα προχωρήσουμε στην υπογειοποίηση αυτού του σταθμού που έχει να κάνει και με την υγεία και το περιβάλλον και θα δημιουργήσουμε χώρο πρασίνου», εξήγησε ο κ. Μαμαλάκης.

Με αντίστοιχα οικονομικά προβλήματα ήρθε αντιμέτωπος και ο Δήμαρχος Βριλησσίων, Γιάννης Πισιμίσης που όπως εξηγεί προχωράει σε διοικητική και οικονομική ανασυγκρότηση, εξυγίανση οικονομικών και λελογισμένη αύξηση δημοτικών τελών.

«Προσπαθούμε να ανεβάσουμε πολύ την εισπραξιμότητα σε συμπολίτες και επιχειρήσεις. Ένεση ρευστότητας στο δήμο με οφειλές μεγάλων επιχειρήσεων που δεν είχαν επιδοθεί ποτέ της τάξεως των 500.000 ευρώ», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό έργων υποδομής δήλωσε ότι η δική του αρχή «έσωσε» δύο έργα που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Τρίτσης» και κινδύνευαν να κηρυχθούν έκπτωτα. Ο λόγος για την αντικατάσταση και την αναβάθμιση δικτύου ύδρευσης και το πρόγραμμα βυθιζομενων κάδων. Ο κ. Πισιμίσης τόνισε ότι σ’ έναν δήμο με 40.000 κατοίκους και υποδομές για 20.000 κατοίκους γίνεται μεγάλη προσπάθεια να αξιοποιηθούν όλοι οι ελεύθεροι χώροι και έκανε ειδική αναφορά στην ανάπλαση του πάρκου Μαρίας Καλλας, 52 στρεμμάτων όπου θα διαμορφωθούν αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις.

Ο δήμαρχος Αγίων Αναργύρων Καματερού, Σταύρος Τσίρμπας που είναι και ο νέος πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αττικής (ΑΣΔΑ), τόνισε ότι ο Σύνδεσμος εξασφάλισε 100 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και στόχος είναι η ύψιστη δυνατή απορρόφηση τους.

«Έχουμε βάλει στόχο να βοηθήσουμε τους δήμους με τεχνογνωσία και προσωπικό για να τρέξουμε αυτές τις διαδικασίες», είπε ενώ σε ό,τι αφορά τον δήμο του ανέφερε ότι στην προηγούμενη θητεία του έχουν αντληθεί 80 εκατομμύρια ευρώ.

«Από το 2021 υλοποιούμε ένα τεράστιο έργο υποδομών και όχι μόνο. Εκμεταλλευτήκαμε εργαλεία όπως ο νόμος με τις αναπτυξιακές, τρέξαμε πολλές διαδικασίες μελετών», πρόσθεσε. «Κομβικό είναι να εστιάσουμε στα αντιπλημμυρικά και στην ένταξη στο σχέδιο των περιοχών που δεν έχουν ενταχθεί», κατέληξε ο κ. Τσίρμπας.

Ο δήμαρχος Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός στάθηκε στο γεγονός ότι «οι δήμοι παίρνουν συνεχώς αρμοδιότητες χωρίς πόρους». «Οι δήμοι αναγκάζονται να γίνονται φοροεισπράκτορες για να παίρνουν χρήματα από τους δημότες», τόνισε ωστόσο παραδέχθηκε ότι όσοι δήμοι κινηθήκαμε έγκαιρα επωφεληθήκαμε από τις χρηματοδοτήσεις. Ο κ. Βρεττός δήλωσε ότι δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην ασφάλεια του πολίτη και ασχολούνται εντατικά με τα αντιπλημμυρικά έργα.

Τέλος, ο αντιδήμαρχος Πρέβεζας, Λεωνίδας Αργυρός, τόνισε ότι στην περασμένη θητεία της αυτοδιοίκησης υπήρξε πληθώρα χρηματοδοτικών εργαλείων ωστόσο τόνισε ως βασικό πρόβλημα στην απορρόφησή τους την «λειψανδρία» όπως την χαρακτήρισε στους αυτοδιοικητικούς οργανισμούς αλλά και τις ώριμες μελέτες.

Ο κ. Αργυρός στάθηκε ιδιαίτερα στην λεπτή ισορροπία που πρέπει να διατηρηθεί ειδικά σε δήμους σαν τον δικό του ανάμεσα στην αυξημένη τουριστική κίνηση και την διατήρηση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. «Ο πληθυσμός πενταπλασιάζεται την καλοκαιρινή περίοδο», τόνισε και ανάφερε ότι προσαρμόζουν τα έργα υποδομής σε αυτές τις ανάγκες.