Διευρύνεται το δίκτυο ανακύκλωσης στον Δήμο Χανίων με την τοποθέτηση νέων συστοιχιών κάδων σε διάφορα σημεία της πόλης

Με τέσσερα νέα οχήματα εξοπλίστηκε ο στόλος των οχημάτων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, καθώς και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ρεθύμνης, ενισχύοντας το σημαντικό έργο που επιτελούν καθημερινά οι δημοτικές υπηρεσίες σε επίπεδο τεχνικών παρεμβάσεων, καθαριότητας και πρασίνου, όπως αναφέρει η δημοτική Αρχή.

Πρόκειται για ένα ημιφορτηγό για το Ηλεκτρολογικό Συνεργείο, ένα ημιφορτηγό και ένα ανατρεπόμενο φορτηγό για το Οικοδομικό Συνεργείο της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών και ένα ανατρεπόμενο φορτηγό για το Τμήμα Καθαριότητας της Δ/νσης Περιβάλλοντος. Η συνολική δαπάνη της προμήθειας ανέρχεται στο ποσό των 111.352 ευρώ και καλύφθηκε από πόρους του Δήμου Ρεθύμνης.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης δήλωσε ικανοποιημένος για την προμήθεια των νέων οχημάτων, με τα οποία «επιβεβαιώνεται η τήρηση της δέσμευσης που είχε εξαγγείλει ο δήμος στο παρελθόν περί επίμονης διεκδίκησης της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής για την ουσιαστική ενίσχυση των υπηρεσιών του, οι οποίες προσφέρουν κοινωφελές, ανταποδοτικού χαρακτήρα έργο, στην κοινωνία του Ρεθύμνου». Όπως επεσήμανε ο κ. Μαρινάκης, «είναι σημαντική δε, η χρονική σύμπτωση της προμήθειας των νέων οχημάτων με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, στη διάρκεια της οποίας, όπως είναι γνωστό, οι ανάγκες της πόλης πολλαπλασιάζονται.

Στο ίδιο πλαίσιο προγραμματίζονται νέες προμήθειες οχημάτων εντός του τρέχοντος έτους, στο πλαίσιο του ανοικτού διαγωνισμού που διενήργησε ο Δήμος Ρεθύμνης για την προμήθεια 8, συνολικά, οχημάτων».

Συμμαχία για το περιβάλλον από την ΕΟΚ και τον Δήμο Ηρακλείου – Παρών ο Δήμος Ηρακλείου στο πρόγραμμα Κοινωνικής και Περιβαλλοντικής Υπευθυνότητας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης – ΕΟΚ.

Μια συμμαχία για το περιβάλλον μεταξύ Δήμου Ηρακλείου και Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) ξεκινάει να αναπτύσσεται, με τον Δήμο να δηλώνει παρών στο πρόγραμμα Στρατηγικής Κοινωνικής και Περιβαλλοντικής Υπευθυνότητας της ΕΟΚ, φέρνοντας την κυκλική οικονομία και τις πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης, σε αθλητικούς χώρους του Δήμου Ηρακλείου.
Αυτό προκύπτει έπειτα από την πρώτη συνάντηση που πραγματοποίησε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος & Ενέργειας Νίκος Γιαλιτάκης με τον Πρόεδρο της ΕΟΚ Ευάγγελο Λιόλιο, στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσίασης του σχετικού προγράμματος της Ομοσπονδίας στην Αθήνα.
Η ΕΟΚ είναι η πρώτη Ελληνική Ομοσπονδία που ξεκινάει ανάλογο πρόγραμμα που υποστηρίζει τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης της ατζέντας 2030του ΟΗΕ για το κλίμα και το ευρύτερο σχεδιασμό της FIBA «Basketball For Good», ενώ ο Δήμος Ηρακλείου, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση, είναι πρόθυμος να συμβάλει έτσι ώστε να επιτευχθεί η αποτελεσματική εφαρμογή του στην πόλη μας.
Γι’ αυτό και το αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας του Δήμου Ηρακλείου και της Ένωσης Καλαθοσφαιριστικών Σωματείων Κρήτης – ΕΚΑΣΚ, με στόχο να καταρτιστεί το πρόγραμμα υλοποίησης της δράσης. Μεταξύ των προτάσεων, είναι η ανάπτυξη ρευμάτων ανακύκλωσης στα γήπεδα μπάσκετ, η ενίσχυσης φιλοπεριβαλλοντικών δράσεων, η υποστήριξη πρωτοβουλιών φιλοζωικού χαρακτήρα, κ.α..

Χανιά: «Μην το κάνεις σκουπίδι, χρησιμοποίησέ το ξανά!»

Στα Χανιά, η δημοτική Αρχή, στέλνει το μήνυμα «Μην το κάνεις σκουπίδι, χρησιμοποίησέ το ξανά!» εγκαινιάζοντας την νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΔΕΔΙΣΑ για την επαναχρησιμοποίηση προϊόντων στο https://re-use.gr/ .

Όπως τονίζεται στο κάλεσμα για την νέα πλατφόρμα, «η επαναχρησιμοποίηση είναι ακόμη καλύτερη από την Ανακύκλωση… Ό,τι μπορεί για εμάς να είναι άχρηστο, μπορεί για κάποιον άλλο να είναι χρήσιμο».

Ο Δήμος Χανίων γνωστοποιεί στους δημότες ότι πρόκειται για μία νέα και ιδιαίτερα πρωτοποριακή Ηλεκτρονική Πλατφόρμα της Διαδημοτικής Επιχ/σης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων [ΔΕΔΙΣΑ ΑΕ (ΟΤΑ)], για τη διάθεση και ανταλλαγή προϊόντων RE-USE.GR by ΔΕΔΙΣΑ, για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών ζητημάτων και στην αναζήτηση μιας πιο βιώσιμης διαχείρισης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων.

«Η εν λόγω πλατφόρμα στηρίζεται στη φιλοσοφία της κυκλικής οικονομίας, που στόχος της είναι η ελαχιστοποίηση των παραγόμενων αποβλήτων, μέσω της επαναχρησιμοποίησης των αντικειμένων, των προϊόντων και των υλικών, δίνοντάς τους “δεύτερη ζωή”.

Με την επαναχρησιμοποίηση απαιτούνται πολύ λιγότεροι πόροι και ενέργεια σε σχέση με τις διεργασίες που γίνονται κατά την παραγωγή νέων προϊόντων ή κατά την ανακύκλωση, και έτσι προστατεύουμε το περιβάλλον», σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή.

Παράλληλα η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Καθαριότητας του Δήμου Χανίων προχώρησε και στην τοποθέτηση νέων συστοιχιών ανακύκλωσης, που περιλαμβάνουν τρεις διαφορετικούς κάδους για την ανακύκλωση έντυπου χαρτιού και χάρτινων συσκευασιών, συσκευασιών Tetra Pak και πλαστικών και μεταλλικών συσκευασιών.

Έτσι, τις προηγούμενες μέρες τοποθετήθηκαν 20 νέες συστοιχίες σε κεντρικά σημεία της πόλης και συγκεκριμένα: στην αρχή και στο μέσο της οδού Χάληδων, στην οδό Σουρμελή (Παλιά Πόλη), στο πάρκινγκ της Πύλης της Άμμου, στην Πλατεία Σπλάντζιας, στην οδό Καλλεργών και Διονυσίου γωνία, στην οδό Τσουδερών (Πλατεία Μαρκοπούλου), στην οδό Μουσούρων και Τσουδερών γωνία και στην οδό Καραολή & Δημητρίου και Επισκόπου Δωροθέου.

Με τις νέες συστοιχίες διευρύνεται αισθητά το δίκτυο ανακύκλωσης του Δήμου, καθώς το προηγούμενο διάστημα είχε πραγματοποιηθεί η τοποθέτηση 18 επιπλέον συστοιχιών στο Δημαρχείο Χανίων και σε δημοτικές υπηρεσίες, σε δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδικές χαρές, βρεφονηπιακούς σταθμούς και δημοτικές εγκαταστάσεις συνάθροισης κοινού.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Καθαριότητας του Δήμου Χανίων, το αμέσως επόμενο διάστημα θα τοποθετηθούν ακόμα 10 συστοιχίες ανακύκλωσης στα παρακάτω σημεία: στις οδούς Δούκα και Κουντουριώτη γωνία, στην πλατεία Τάλω, στο Παρκάκι Ν. Χώρας, στο Πάρκο Αμπεριάς, στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, στο Πάρκο Αγ. Αποστόλων, στα Δικαστήρια, στην οδό Αν. Παπανδρέου, στη Δημοτική Αγορά και στην Πλατεία 1866.

Όπως τόνισε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας & Περιβάλλοντος, Μιχάλης Τσουπάκης: «βασικός μας στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα πυκνό δίκτυο ανακύκλωσης μέσα στην πόλη, έτσι ώστε όλοι οι πολίτες να μπορούν να ανακυκλώνουν αντικείμενα καθημερινής χρήσης, που σε αντίστοιχη περίπτωση θα κατέληγαν σε ένα κοινό κάδο σκουπιδιών. Τοποθετώντας στον σωστό κάδο τα απορρίμματα τους, οι πολίτες γίνονται ενεργά μέλη της χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων συσκευασιών, βοηθώντας ουσιαστικά στη διαδικασία της ανακύκλωσης».