Με τραγούδια γνωστών συνθετών, πολλά από τα οποία είχαν λογοκριθεί και απαγορευτεί την περίοδο της δικτατορίας, ή και άλλα που ενέπνευσαν την αντίσταση, θα γιορτάσει ο δήμος Θεσσαλονίκης τα πενήντα χρόνια από την πτώση της δικτατορίας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22 Ιουλίου, στις 21.00, στον αίθριο χώρο του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών της πόλης, που θα ερμηνεύσουν  τραγούδια, τα οποία συνδέθηκαν στη συλλογική μνήμη με την αντίθεση και την αντίσταση κατά της δικτατορίας. Στη συναυλία θα ακουστούν τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Λοΐζου, Σταύρου Ξαρχάκου, Διονύση Σαββόπουλου, του Γιάννη Μαρκόπουλου και άλλων γνωστών συνθετών, ενώ θα τα ερμηνεύσουν ο Παναγιώτης Καραδημήτρης, ο Βασίλης Πρατσινάκης, ο Κώστας Φαλκώνης, η Δήμητρα Αντωνακούδη και η Νίκη Ντουσιοπούλου, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Σάκη Κοντονικόλα.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, στο δημαρχείο, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βασίλης Γάκης και ο γνωστός ερμηνευτής Παναγιώτης Καραδημήτρης εξήγησαν τους λόγους και τους σκοπούς της πρωτοβουλίας.

Δηλώσεις Στ. Αγγελούδη, Βασίλη Γάκη, Π. Καραδημήτρη

«Είναι γεγονός ότι ο Ιούλιος είναι ένας μήνας, που πληγώνει τον ελληνισμό, ένας μήνας ο οποίος μας θυμίζει τον εθνικό ακρωτηριασμό της πατρίδας μας, με τη γνωστή εισβολή στην Κύπρο και την από τότε διχοτόμηση και κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα», είπε ο κ. Αγγελούδης και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πτώση της δικτατορίας στην Ελλάδα και την επαναφορά της δημοκρατίας στη χώρα.

«Από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, κάθε χρόνο αυτές τις μέρες, αυτή την ημέρα, στην Αθήνα, γίνεται η Γιορτή της Δημοκρατίας από το επίσημο ελληνικό κράτος, αφενός μεν για να τιμηθούν όλοι αυτοί που συμμετείχαν στην προσπάθεια για την πτώση της χούντας, αλλά και από την άλλη πλευρά να μπορεί να υπενθυμίζεται ότι είμαστε σε ένα μεγάλο διάστημα δημοκρατικής ζωής και ότι η πατρίδα μας, οι Έλληνες πολίτες, βλέπουν τα αγαθά της μεγαλύτερης σε περίοδο δημοκρατικής διακυβέρνησης της χώρας», ανέφερε ο κ. Αγγελούδης.

«Έτσι, λοιπόν, με τη συμπλήρωση των 50 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας θέλουμε να αρχίσουμε να έχουμε και εδώ στη Θεσσαλονίκη -η οποία έχει το δικό της μερίδιο, τη δική της συμμετοχή στην ιστορική αποτύπωση για την πτώση της δικτατορίας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας- την Ημέρα της Δημοκρατίας» συμπλήρωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Σημείωσε, δε, ότι επιδίωξη είναι ο εορτασμός της αποκατάστασης της Δημοκρατίας να γίνεται κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη και τα επόμενα χρόνια και ότι στο πλαίσιο του εορτασμού θα τιμηθούν αντιδικτατορικοί αγωνιστές, οι οποίοι αντιτάχθηκαν, βασανίστηκαν και εξορίστηκαν από τη δικτατορία. «Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε, με τη συμπλήρωση φέτος των 50 ετών, αυτή τη θεσμική αναγνώριση και αυτόν τον θεσμικό εορτασμό, με την εκδήλωση στην οποία θα τιμηθούν άνθρωποι, οι οποίοι συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια και έδωσαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν, δηλαδή την ελευθερία τους, με τις διώξεις, τους βασανισμούς και τις φυλακές, στα κρατητήρια της δικτατορίας.

Συγχρόνως, θέλουμε να τιμήσουμε και τους αξιωματικούς και τα στελέχη του “Βέλος” που διαμένουν στη Θεσσαλονίκη, λαμβάνοντας υπόψιν ότι το αντιτορπιλικό “Βέλος” έχει τ δική του συνολική, ιδιαίτερη συμμετοχή στην αντιχουντική προσπάθεια. Και ένας λόγος παραπάνω, γιατί αυτό το ζωντανό μουσείο, το αντιτορπιλικό “Βέλος” φιλοξενείται τα τελευταία χρόνια στην πόλη μας.

Η βάση της σκέψης μας είναι η ενότητα, η ενότητα όλων των δυνάμεων για το καλό της πόλης, της πατρίδας, η ενότητα όλων μας ανεξάρτητα από τις ιδιαίτερες κομματικές ή πολιτικές αναφορές, όταν στοχεύουμε σε αυτό που λέμε προάσπιση και ανάπτυξη της Δημοκρατίας. Όσοι έδωσαν τη μάχη για να πέσει χούντα ήταν Έλληνες από όλες τις κομματικές και πολιτικές παρατάξεις και αυτή την ενότητα θα πρέπει να την κάνουμε πράξη. Και, νομίζω, η Θεσσαλονίκη δικαιούται να στέλνει και αυτή κάθε χρόνο το μήνυμα από τούτο τον χώρο», κατέληξε ο κ. Αγγελούδης.

«Η Δημοκρατία δεν είναι μόνο απλά ένα πολίτευμα, αλλά είναι και σε ατομικό επίπεδο μία στάση και τρόπος ζωής, που εξελίξει, εξελίσσεται και μας διαμορφώνει», είπε ο Παναγιώτης Καραδημήτρης, παρουσιάζοντας και τους συντελεστές της συναυλίας.

«Η προπαγάνδα και η λογοκρισία ήταν τα δύο όπλα της χούντας. Εμείς θα πούμε στο πρόγραμμά μας τραγούδια τα οποία εμψύχωσαν, τροφοδότησαν τους αγώνες των ανθρώπων που πολέμησαν στην επταετία, αλλά και υπηρέτησαν μετέπειτα τους αγώνες για την στερέωση της δημοκρατίας», πρόσθεσε. 

Από την πλευρά του, ο Βασίλης Γάκης ανέφερε πως θα τιμηθούν πρόσωπα, αλλά και φορείς, συλλογικότητες, όπως ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών της περιόδου της χούντας, γεγονός που, όπως είπε, «αποδίδει την τιμή σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που αντιστάθηκαν και αποτελεί και μία απόδοση τιμής όλων: και της δικής μας, της νεότερης γενιάς».

Επισήμανε, παράλληλα, πως θα δοθεί έτσι και η ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να δουν ότι η δημοκρατία δεν είναι κεκτημένο, θέλει μια διαρκή εγρήγορση για να μπορέσει να υπάρχει. «Στέλνουμε και ένα μήνυμα στη νέα γενιά που καλούμε να συμμετέχει σε αυτή την εκδήλωση», σημείωσε -μεταξύ άλλων- ο κ. Γάκης.

Ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού αναφέρθηκαν επίσης και στην πολύ μεγάλη επιτυχία που σημειώνει το soloist festival, από το οποίο απομένουν τρεις εκδηλώσεις για να ολοκληρωθεί στις 24 Ιουλίου, με πιο πρόσφατη αυτή στις 18 Ιουλίου (αύριο), το «Breaking night with the Champions», στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, που έχει, όπως ειπώθηκε, ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς «ο παγκόσμιος πρωταθλητής breakdance είναι Έλληνας και από φέτος το breakdance αναγνωρίζεται ως Ολυμπιακό άθλημα». Αναφέρθηκαν και στη συνέχεια των εκδηλώσεων τον Αύγουστο, με τη διοργάνωση «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», αλλά και το φθινόπωρο, με πολιτιστική ατζέντα και τις εκδηλώσεις των φετινών «Δημητρίων».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ