Η σχετική προγραμματική σύμβαση ύψους 85.560 ευρώ υπερψηφίστηκε πρόσφατα από το Δημοτικό Συμβούλιο

Τη συμμετοχή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στην προσπάθεια για την αποφυγή της ξήρανσης του Άλσους και της επιβράδυνσης της γήρανσή του, θα έχει ο Δήμος Νέας Σμύρνης. Όπως αναφέρει η δημοτική Αρχή, το Άλσος, το οποίο αποτελεί αναντικατάστατο «πνεύμονα» για την πόλη, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, υποβαθμίζεται τα τελευταία χρόνια, καθώς το φυτικό υλικό του έχει μειωθεί αισθητά λόγω ξήρανσης, κυρίως των κωνοφόρων δένδρων και δευτερευόντως των ευκαλύπτων και παρουσιάζει σοβαρή καταπόνηση.

Η επιλογή κορυφαίου επιστημονικού δημόσιου ιδρύματος της χώρας, αποτέλεσε στρατηγική επιλογή για τον δήμο Νέας Σμύρνης, ο οποίος φιλοδοξεί το ‘Αλσος να ξαναγίνει ο «πνεύμονας» της πόλης με βάση αξιόπιστες προτάσεις, τόσο για την ενίσχυση της υπάρχουσας φύτευσης, όσο και για τη βελτίωση της ποιότητας του εδάφους και τη διαχείριση των υδατικών πόρων.

Η σχετική προγραμματική σύμβαση ύψους 85.560 ευρώ υπερψηφίστηκε πρόσφατα από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η μελέτη θα εκπονηθεί από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο σε βάθος 18 μηνών και θα αποτελέσει έναν επιστημονικά τεκμηριωμένο οδηγό διαχείρισης του φυτικού πλούτου και της επέκτασής του, των υδάτινων πόρων, αλλά και της εδαφολογικής του κατάστασης. Σε συνδυασμό με την ανάπλαση των υποδομών που διενεργείται αυτή τη στιγμή στο ‘Αλσος και με τις νέες φυτεύσεις, η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί αισθητά τους επόμενους μήνες.

Οι νέοι της Νέας Σμύρνης στη μάχη για την κλιματική αλλαγή

Γνωριμία και επαφή μ’ ένα νέο πρότυπο ψηφιακό εργαλείο, το Green-Pal, έχουν οι έφηβοι και οι νέοι της Νέας Σμύρνης με σκοπό την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Ο Δήμος Νέας Σμύρνης διοργάνωσε μια σειρά εργαστηρίων για εφήβους και νέους 14-24 ετών σε συνεργασία με την UNICEF με σκοπό την ανάπτυξη δεξιοτήτων δράσης για το κλίμα.

Το Green-Pal, αναπτύχθηκε από το Γραφείο Καινοτομίας της UNICEF σε συνεργασία με την Ένωση για τον Σχεδιασμό Κατάρτισης και Εκπαίδευσης για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ALDESD) και το American University of Sharjah (AUS) και κυκλοφόρησε παγκοσμίως κατά την 28η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP28), τον Νοέμβριο του 2023 στο Ντουμπάι. Το ψηφιακό αυτό εργαλείο επικεντρώνεται στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τους τρόπους με τους οποίους οι νέοι μπορούν να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα και να συμβάλουν στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Ήδη, περισσότεροι από 700 μαθητές γνώρισαν και εξοικειώθηκαν με το Green Pal σε συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο 1ο και 3ο Γυμνάσιο, στο 1ο , 2ο , 3ο, 6ο και 4ο Λύκειο, με την συμμετοχή των Αντιδήμαρχων Περιβάλλοντος Ελεωνόρας Γαλανοπούλου και Παιδείας Γιώργου Γουρναρόπουλου σε συνεργασία με την UNICEF.

Οι μαθητές με την χρήση του ψηφιακού εργαλείου και μέσω διαδραστικών ασκήσεων είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν ανάμεσα σ’ άλλα για την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, την εξοικονόμηση νερού και την υιοθέτηση φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών στην καθημερινή τους ζωή.

Τα εργαστήρια ολοκληρώνονται αύριο Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου. Ο Δήμος Νέας Σμύρνης συνεργάζεται με την μαθητική κοινότητα ώστε να συμβάλλει στην ενημέρωση ευαισθητοποίηση των νέων στα ζητήματα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής και όχι μόνο.