Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν παραδοσιακά πιάτα της θάλασσας σε μοντέρνες εκδοχές, δημιουργημένα από βραβευμένους μάγειρες, ενώ παράλληλα θα γνώρισαν νέες τάσεις στη γαστρονομία
Ένα ξεχωριστό ταξίδι στον μαγικό κόσμο των γεύσεων και των αρωμάτων έζησαν οι πολίτες του Πειραιά στο πλαίσιο του 3ου Γαστρονομικού Φεστιβάλ του Δήμου Πειραιά «PIRAEUS TASTE FESTIVAL, Sea Food and More».
Στην τελετή έναρξης του φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στο Μικρολίμανο το παρών έδωσαν η Υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη, ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλη, αντιπροσωπείες Πρεσβειών, εκπρόσωποι φορέων της πόλης, καθώς και επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου, ο executive chef Δημήτρης Σκαρμούτσος και ο pastry chef Στέφανος Διαμαντόπουλος, δίνοντας το γαστρονομικό τους αποτύπωμα, μαγείρεψαν ζωντανά υπέροχες γεύσεις, οι οποίες αποτελούν «γέφυρα συνάντησης» της παράδοσης με τη μοντέρνα γκουρμέ κουζίνα και δέχθηκαν τα συγχαρητήρια των παρευρισκομένων για τα υπέροχα γευστικά αποτελέσματα.
Μάλιστα, ο κ. Μώραλης υπό την καθοδήγηση του κ. Σκαρμούτσου μαγείρεψε λαβράκι αχνιστό με χόρτα και η κα Ράπτη με τη βοήθεια του κ. Διαμαντόπουλου έφτιαξε γαλλικό μακαρόν με φιστίκια Αιγίνης.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο κ. Μώραλης με την κα Ζαρακέλη απένειμαν τιμητικές πλακέτες στους κυρίους Σκαρμούτσο και Διαμαντόπουλο για την παρουσία τους στο φεστιβάλ, για τον τρόπο που παρουσιάζουν τις γαστρονομικές γνώσεις τους και για την αμεσότητά τους με το κοινό.
Η Υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη, στον χαιρετισμό της, μεταξύ άλλων, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο κ. Μώραλη και συνεχάρη όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση του φεστιβάλ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά : «Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού σήμερα και η εκδήλωση αντιπροσωπεύει την αξιοσημείωτη προσπάθεια του Δήμου Πειραιά να αναδείξει την πόλη ως γαστρονομικό και τουριστικό προορισμό».
Απευθυνόμενη στον κ. Μώραλη και στην κα Ζαρακέλη, υπογράμμισε: «το Υπουργείο Τουρισμού είναι δίπλα σας, να στηρίζει το πολύτιμο έργο που κάνετε για την ανάδειξη και προώθηση του Πειραιά. Μαζί άλλωστε, μπορούμε να συμβάλουμε, ώστε να αναδειχθούν όλα τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα μας, πλούσια κληρονομιά, απαράμιλλη ομορφιά και εξαιρετική φιλοξενία». Επίσης, η κα Ράπτη, αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του Υπουργείου Τουρισμού στους βασικούς στρατηγικούς στόχους που έχει δρομολογήσει και αφορούν στην προώθηση της βιωσιμότητας των προορισμών, στη διαφοροποίηση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, στην ενίσχυση της τουριστικής εκπαίδευσης, καθώς και στην προβολή και προώθηση του τουριστικού προϊόντος. Μίλησε επίσης, για πρωτοβουλίες που αφορούν στον γαστρονομικό τουρισμό, καθώς και για την οικονομική ενίσχυση αυτών. Επιπροσθέτως τόνισε ότι, ο Πειραιάς με την πλούσια και την μακρόχρονη παράδοση στις διαδρομές των γεύσεων και των γαστρονομικών αρωμάτων, διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά, προκειμένου να προσφέρει μια ποιοτική γαστρονομική εμπειρία, τόσο στους διεθνείς όσο και στους εγχώριους επισκέπτες.
Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι, στόχος της Δημοτικής Αρχής από το 2014 είναι να καταστεί ο Πειραιάς σημαντικός τουριστικός προορισμός, στον οποίο ο επισκέπτης θα έρθει στην πόλη για την ιστορία της, τον πολιτισμό της, τη γαστρονομία της και τους ανθρώπους της. Ο κ. Μώραλης σημείωσε με έμφαση ότι σε αυτήν την κατεύθυνση, με την Αντιδήμαρχο κα Ζαρακέλη ανέπτυξαν το Γαστρονομικό Φεστιβάλ, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και με Πρεσβείες, για την προώθηση της εξωστρέφειας της πόλης. Υπογράμμισε επίσης, ότι ο Πειραιάς έχει μια ιδιαίτερη πολυπολιτισμική γαστρονομία, η οποία όμως σχετίζεται κυρίως με τη θάλασσα.
«Χτίζουμε ως πόλη έναν γαστρονομικό χαρακτήρα και έχουμε διάθεση και όρεξη για πολύ δουλειά ακόμη», τόνισε ο κ. Μώραλης και επεσήμανε ότι ο δήμος έχει καταφέρει να εκμαιεύσει πόρους από την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, ώστε να υποστηριχτεί ο τουρισμός της πόλης.
Τέλος, ο Δήμαρχος Πειραιά ευχαρίστησε όλους όσοι παρευρέθηκαν στην τελετή έναρξης του 3oυ Γαστρονομικού Φεστιβάλ του Δήμου Πειραιά, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωσή του.
Η Αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας, Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ανδριάνα Ζαρακέλη, στον χαιρετισμό της, μεταξύ άλλων, επεσήμανε: «Για εμάς, ο γαστρονομικός τουρισμός είναι η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της πόλης μας, είναι η ανάδειξη των μοναδικών σημείων και δυνατοτήτων που έχει ο Πειραιάς να προσφέρει στους Πειραιώτες και στους επισκέπτες της πόλης μας. Είναι η δυνατότητα η οποία δίδεται σε εμάς, τους Πειραιώτες να μοιραστούμε με όλους όσοι επιλέγουν τον Πειραιά αυτά τα σημεία, αυτή τη μοναδικότητα που ξεκινάει και τελειώνει στη θάλασσά μας».
Η κα Ζαρακέλη ανέφερε ότι το θέμα της ανάδειξης του Πειραιά ως προορισμού είναι ένα μεγάλο «στοίχημα», το οποίο ξεκίνησε δυναμικά από την πρώτη εκλογή του κ. Γιάννη Μώραλη στον Δήμο Πειραιά με το Destination Piraeus και με την πολύτιμη βοήθεια του πρώτου εκλεγμένου Δημοτικού Συμβούλου και Προέδρου του Ολυμπιακού κ. Βαγγέλη Μαρινάκη. Είναι ένα στοίχημα – συνέχισε η Αντιδήμαρχος – το οποίο «κερδίζουμε βήμα – βήμα και ήδη βλέπουμε τη δυναμική του, η οποία αναπτύσσεται στην πόλη μας».
Τέλος, η κα Ζαρακέλη ευχαρίστησε την Υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη για την παρουσία της, τον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη για την βοήθεια και την εμπιστοσύνη του, τον executive chef Δημήτρη Σκαρμούτσο, τον pastry chef Στέφανο Διαμαντόπουλο και όλους όσοι εργάστηκαν για το 3o Γαστρονομικό Φεστιβάλ «PIRAEUS TASTE FESTIVAL, Sea Food and More».
Ο executive chef Δημήτρης Σκαρμούτσος, μίλησε για την ιδιαίτερη σχέση του με τον Πειραιά και για τον Πειραιώτη καραβομάγειρα νονό του, που ήταν εκείνος που του έδειξε τον δρόμο για την μαγειρική τη δεκαετία του ΄80, μια εποχή που λίγοι επέλεγαν να ακολουθήσουν αυτό το επάγγελμα, για τον γαστρονομικό πλούτο του Πειραιά και τη διάθεσή του να συνδράμει την σωστή προσπάθεια του δήμου να γίνει γαστρονομικός προορισμός, αλλά και για την αγάπη του για τον Ολυμπιακό, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Ο Πειραιώτης pastry chef Στέφανος Διαμαντόπουλος ανέφερε ότι η γαστρονομία είναι για εκείνον οικογενειακή υπόθεση, αφού η οικογένειά του, εδώ και πολλά χρόνια διατηρεί επιχειρήσεις εστίασης στον Πειραιά.
Την τελετή έναρξης του 3oυ Γαστρονομικού Φεστιβάλ του Δήμου Πειραιά, πλαισίωσε μουσικά η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του δήμου.
Επίσης, στην εναρκτήρια εκδήλωση στο Μικρολίμανο παρευρέθηκαν: Ο Βουλευτής Α΄ Πειραιά Κώστας Κατσαφάδος, αντιπροσωπείες Πρεσβειών της Ουκρανίας, του Βιετνάμ και της Ινδονησίας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά Αλέξανδρος Τζεφεράκος, o Πρόεδρος της ΚΟ.Δ.Ε.Π. Γιάννης Βοϊδονικόλας, η Πρόεδρος του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας Χριστίνα Τσιλιγκίρη, Αντιδήμαρχοι, Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων, Κοινοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι και μέλη συλλόγων και φορέων της πόλης.
Οι εκδηλώσεις του 3ου Γαστρονομικού Φεστιβάλ του Δήμου Πειραιά, «PIRAEUS TASTE FESTIVAL, Sea Food and More», ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου σε κεντρικά σημεία της πόλης, την πλατεία Κοραή, την Πειραϊκή, την Μαρίνα Ζέας και το Πασαλιμάνι, με γαστρονομικά δρώμενα, live cooking show, με προβολή αγαπημένων κινηματογραφικών ταινιών για μικρούς και μεγάλους και με έκθεση γαστρονομικών προϊόντων, με εκλεκτές προτάσεις της ελληνικής γης.
Το γαστρονομικό φεστιβάλ που έχει γίνει πλέον θεσμός στην πόλη, «ταιριάζει» τις παραδοσιακές με τις διεθνείς κουζίνες στα υπαίθρια μαγειρέματα από καταξιωμένους σεφ και μάστερ από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προσφέροντας μια ξεχωριστή εμπειρία.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν παραδοσιακά πιάτα της θάλασσας σε μοντέρνες εκδοχές, δημιουργημένα από βραβευμένους μάγειρες, ενώ παράλληλα θα γνώρισαν νέες τάσεις στη γαστρονομία.