Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφερόμενος στα ζητήματα αιχμής για τους δήμους, επικεντρώθηκε στα θεσμικά, οικονομικά ζητήματα, τη διαχείριση των πόσιμων υδάτων
Θέματα που αφορούν στις πολιτικές και τις δράσεις των δήμων στους τομείς πολιτικής προστασίας, αγροτικής ανάπτυξης και στήριξης των ορεινών περιοχών, συζητήθηκαν στη σημερινή προσυνεδριακή συνάντηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που πραγματοποιήθηκε στη Λαμία με τη συμμετοχή αιρετών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας, ενόψει του ετήσιου τακτικού συνεδρίου που θα γίνει στη Ρόδο 7-9 Νοεμβρίου.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, αναφερόμενος στα ζητήματα αιχμής για τους δήμους, επικεντρώθηκε στα θεσμικά, οικονομικά ζητήματα, τη διαχείριση των πόσιμων υδάτων.
Η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται επιπλέον θεσμικά και οικονομικά εργαλεία
Ο κ. Κυρίζογλου σημείωσε ότι η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται επιπλέον θεσμικά και οικονομικά εργαλεία, με ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων, για να έχει ισχυρό και ουσιαστικό ρόλο στη διαχείριση των μεγάλων ζητημάτων, όπως οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης, τα ανοικτά κοινωνικά ζητήματα όπως η ασφάλεια, η στέγαση, η αντιμετώπιση της φτώχειας, η ενεργειακή αυτάρκεια, η ανάπτυξη των πόλεων μας με ανθρώπινους όρους, η θεσμική αναβάθμιση του αυτοδιοικητικού θεσμού και του αιρετού πολιτικού προσωπικού.
Άμεσα η καταβολή επιπλέον 450 εκατ. ευρώ
Στο ζήτημα των οικονομικών των δήμων ο κ. Κυρίζογλου ανέφερε ότι η ΚΕΔΕ έθεσε ως επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην καταβολή επιπλέον 450 εκατ. ευρώ, γενναία αύξηση των ΚΑΠ το 2025, την απόδοση των χρημάτων του τέλους ταφής, την απόδοση των θεσμοθετημένων πόρων στους δήμους και την κατάργηση του άρθρου 44 του Ν. 5000/2010, που θεσπίζει «κόφτη» – ανώτατο πλαφόν 3,528 δισ. ευρώ στους ΚΑΠ, ανεξάρτητα από το άρθρο 259 Ν.3852/2010 και την εξέλιξη των φορολογικών εσόδων (φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ), που χρηματοδοτούν το καλάθι των ΚΑΠ.
Λειτουργία μίας, ίσως και δύο ΔΕΥΑ σε κάθε νομό
Για το ζήτημα της διαχείρισης των πόσιμων υδάτων (ΔΕΥΑ), ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε ότι έχει κατατεθεί πρόταση-μελέτη ΚΕΔΕ- ΕΔΕΥΑ και ΕΕΤΑΑ, η οποία, σε αντίθεση με την πρόταση του ΥΠΕΝ για τη δημιουργία φαραωνικών ΔΕΥΑ ανά περιφέρεια, προβλέπει τη λειτουργία μίας, ίσως και δύο ΔΕΥΑ σε κάθε νομό και το ΔΣ του νέου σχήματος θα το απαρτίζουν αμιγώς, η τοπική Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων και όλοι οι δήμοι της περιοχής. Βέβαια, τόνισε, η ΚΕΔΕ αναμένει το σχέδιο νόμου για να τοποθετηθεί. Επίσης η ΚΕΔΕ έχει θέσει θέματα που αφορούν την κατασκευή φραγμάτων, τα θερμοκήπια, τη στάγδην άρδευση και τις αφαλατώσεις.
Συγκεκριμένα έργα κινδυνεύουν με απένταξη και μη εκτέλεση
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του ΥΠΕΝ για την εκτέλεση έργων εξοικονόμησης πόσιμου νερού, με ωφελούμενους 81, συνολικά, δήμους και ΔΕΥΑ, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι επιβλήθηκε μεταγενέστερα με ΚΥΑ, μετά την αρχική απόφαση ένταξης, η συμμετοχή των δήμων και των ΔΕΥΑ με ποσοστό 20% στην χρηματοδότηση των συμβάσεων εκτέλεσης των σχετικών έργων.
«Μιλάμε για ένα συνολικό ποσό συμβασιοποιημένων έργων ύψους 130.000.000 ευρώ, όπου το 20%, η δική μας συμμετοχή, ανέρχεται στα 26.000.000 ευρώ. Η ΚΕΔΕ έχει ξεκαθαρίσει προς το ΥΠΕΝ ότι οι δήμοι και οι ΔΕΥΑ αδυνατούν να καταβάλουν αυτά τα χρήματα, οπότε τα συγκεκριμένα έργα κινδυνεύουν με απένταξη και μη εκτέλεση αν δεν βρεθεί άλλη λύση. Είναι ευθύνη του ΥΠΕΝ να δώσει λύση» υπογράμμισε ο κ. Κυρίζογλου.
Στη σημερινή συνάντηση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ο μητροπολίτης Φθιώτιδας Συμεών, ο δήμαρχος Λαμιέων Πανουργιάς Παπαϊωάννου, ο πρόεδρος ΠΕΔ Στερεάς Νικόλαος Σουλιώτης, δημοτικός σύμβουλος Καρπενησίου, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο γενικός γραμματέας ΥΠΕΣ Σάββας Χιονίδης, ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας Κώστας Τζανακούλης.
Ειδήσεις σήμερα:
Σε εξέλιξη το πρόγραμμα “ΖΩΗ” της Περιφέρειας Κρήτης – Παρουσιάστηκαν οι εξωτερικοί απινιδωτές