Σύσκεψη με τη συμμετοχή οργανώσεων και φορέων (μεταξύ των οποίων η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, η ΓΣΕΒΕΕ και το ΕΚΑ) και με θέμα την τιμολογιακή πολιτική του νερού, πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της Αθήνας, έπειτα από πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα.

«Πήραμε απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο και επικαιροποιήσαμε και μία παλαιότερη απόφαση στην ΚΕΔΕ, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε όλα τα “όπλα” στη φαρέτρα μας για να μπορέσουμε να κατοχυρώσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού. Το νερό είναι ζωτικό ανθρώπινο δικαίωμα και όχι εμπόρευμα. Γι’ αυτό στηρίζουμε την αίτηση ακύρωσης της ΚΥΑ στο ΣτΕ», ανέφερε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή του ο κ. Δούκας, ο οποίος στο τέλος της σύσκεψης κατέθεσε ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα. Το ψήφισμα αναφέρει:

«Οι οργανώσεις και οι φορείς που συγκεντρωθήκαμε, σήμερα, στο Δημαρχείο της Αθήνας, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, επαναβεβαιώνουμε την απόφασή μας να υπερασπιστούμε το νερό ως δημόσιο αγαθό και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αποτρέψουμε την εμπορευματοποίησή του.

Η κυβέρνηση, παρά τις διαδοχικές αποφάσεις του ΣτΕ που κατοχυρώνουν τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού, τον περασμένο Σεπτέμβριο υπέγραψε νέα ΚΥΑ τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος (ΦΕΚ Β’ 5438/27.09.2024), που υιοθετεί μια αμιγώς λογιστικού αλλά και κερδοσκοπικού χαρακτήρα τιμολογιακή πολιτική για το νερό.

Με τη νέα ΚΥΑ η κυβέρνηση ‘’στήνει” έναν ανεξέλεγκτο, από το δημόσιο, μηχανισμό κοστολόγησης-τιμολόγησης των νερών όλης της Ελλάδας, απομακρύνοντας έτσι την ευθύνη τιμολόγησης από τους δημόσιους φορείς (κυβέρνηση, δήμους). Μια τέτοια προοπτική προοιωνίζεται ένα δυστοπικό μέλλον για το ζωτικό αγαθό του νερού, αντίστοιχο με αυτό του ρεύματος.

Εργαζόμενοι στις αρμόδιες δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις για τη διαχείριση του νερού και τα συνδικαλιστικά τους όργανα, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες από όλη την χώρα κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης της ΚΥΑ, στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

  • Στηρίζουμε την αίτηση ακύρωσης της ΚΥΑ στο ΣτΕ.
  • Δηλώνουμε ρητά ότι το νερό είναι ζωτικό ανθρώπινο δικαίωμα και δεν κοστολογείται με όρους αγοράς.
  • Ζητούμε να εξαιρούνται του αλγόριθμου τιμολόγησης του νερού, οι επενδυτικές δαπάνες και οι αποσβέσεις τους, σε δημοτικό και διαδημοτικό επίπεδο, προκειμένου το κόστος τους να μην επιβαρύνει τους πολίτες.
  • Διεκδικούμε να ακυρωθεί η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την Τιμολόγηση του Νερού και να απενταχθούν οι υπηρεσίες ύδατος από τη ΡΑΑΕΥ.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε ενόψει της συνεδρίασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, στις 07/02, στην οποία θα συζητηθεί η προσφυγή συνδικαλιστικών φορέων, περιβαλλοντικών οργανώσεων και πολιτών, για την ακύρωση της ΚΥΑ, που οδηγεί σε ανεξέλεγκτες αυξήσεις των τιμολογίων του νερού».

Στη συνάντηση, συμμετείχαν με παρεμβάσεις τους οι Γιάννης Παναγόπουλος, πρόεδρος ΓΣΕΕ, Νίκος Φωτόπουλος, γενικός γραμματέας ΓΣΕΕ, Δημήτρης Μπράτης, μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής ΑΔΕΔΥ, Γιώργος Γεωργακόπουλος, μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής ΑΔΕΔΥ, Κώστας Κουλούρης, πρόεδρος ΕΚΑ, Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιώργος Αλεξανδράκης, εκπρόσωπος Εργαζομένων Δ.Σ. ΕΥΔΑΠ & μέλος της διοίκησης ΓΣΕΕ, Παύλος Δραγκόλας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης, Ηλίας Κόρλος, πρόεδρος Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ, Μαίρη Λιάπη, πρόεδρος Συλλόγου Μηχανικών ΕΥΔΑΠ, Γιώργος Ραντίτσας, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Αποχέτευσης ΕΥΔΑΠ, Κώστας Λυμπέρης, γενικός γραμματέας Δ.Σ. Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ.