Την ασφαλή διαμονή σε γυναίκες θύματα βίας και στα παιδιά τους παρέχει ο Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών που λειτουργεί στον δήμο Πειραιά, ένας χώρος που προσφέρει ψυχοκοινωνική και άλλη στήριξη στις γυναίκες αυτές, ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκύπτουν μέσα από μια τέτοια τραυματική εμπειρία.
Ο ξενώνας, ο οποίος στελεχώνεται από έμπειρο επιστημονικό (ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό) και διοικητικό προσωπικό, αποτελεί ένα απόλυτα ασφαλές περιβάλλον, σε έναν αξιοπρεπή χώρο, ο οποίος διαθέτει κουζίνα, πλυντήρια, μπάνια, τηλεοράσεις ακόμα και κονσόλες παιχνιδιών για τα παιδιά.
Ο Νίκος Πλατανησιώτης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά και διευθυντής στη διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πειραιά, στην οποία ανήκει ο ξενώνας, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το έργο του ξενώνα: «Ο ξενώνας ξεκίνησε τη λειτουργία του εδώ στον Πειραιά, το 2003. Συνολικά έχουμε φιλοξενήσει περισσότερες από 250 γυναίκες και περίπου 100 παιδιά, ενώ αυτή τη στιγμή στον ξενώνα μας, φιλοξενούνται πέντε γυναίκες και τρία ανήλικα παιδιά. Ο ξενώνας προσφέρει φιλοξενία, τροφή, κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη, φύλαξη σε 24ωρη βάση, ενώ σε αυτά προστίθεται και η προσπάθεια κοινωνικοποίησης και επανένταξης αυτών των γυναικών μέσω των ψυχολόγων και των κοινωνικών λειτουργών που διαθέτει ο ξενώνας», επεσήμανε ο κ. Πλατανησιώτης.
Σχετικά με τις περιπτώσεις γυναικών που φτάνουν στον ξενώνα, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά εξηγεί: «Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για αλλοδαπές γυναίκες και γυναίκες από ανατολικές χώρες, οι οποίες έχουν κακοποιηθεί από τους Έλληνες συζύγους τους ή συντρόφους τους αλλά και μετανάστριες που έχουν υποστεί κακοποίηση. Εδώ, στον Πειραιά, σε ό,τι αφορά τον ελληνικό πληθυσμό δεν συναντάμε περιπτώσεις που αιτούνται φιλοξενίας στον χώρο, πρόκειται κυρίως για αλλοδαπές γυναίκες που έρχονται από κακοποιητικό περιβάλλον.»
«Υπάρχουν τα χρονικά όρια παραμονής που προβλέπει ο νόμος, αλλά αυτά μπορούν ν’ αλλάξουν ανάλογα με την περίπτωση», σημειώνει ο διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πειραιά, αφού για παράδειγμα μια γυναίκα με τρία ανήλικα παιδιά θα μείνει παραπάνω χρονικό διάστημα από αυτό που προβλέπεται. «Δεν μπορεί δηλαδή η γυναίκα αυτή να μείνει στο δρόμο, εκεί μπαίνει και το κοινωνικό αλλά και το ανθρώπινο στοιχείο. Εκεί, ωστόσο θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και από το επιστημονικό προσωπικό, ώστε αυτά τα περιστατικά να μη ασυλοποιηθούν και να μπορέσουν να επανενταχθούν στην κοινωνία.»
Σε αυτό το ζήτημα ο κ. Πλατανησιώτης τόνισε πως: «Εδώ πρέπει να πούμε ότι χρειαζόμαστε επιπλέον προγράμματα γι΄αυτή την επανένταξη, καθώς για παράδειγμα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ιδιαίτερα πολλά επιδοτούμενα προγράμματα εργασίας. Νομίζω λοιπόν ότι το επόμενο βήμα του ελληνικού κράτους σε αυτή την περίπτωση, θα ήταν η επανένταξη στην κοινωνία μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων, ώστε οι γυναίκες αυτές να μπορούν να μπουν μέσα στην εργασία, να μπορέσουν να νοικιάσουν ένα σπίτι και να έχουν την οικονομική τους ανεξαρτησία.»
Για το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν αυτές οι χώροι, ο κ. Πλατανησιώτης έδωσε την απάντησή του διηγούμενος ένα περιστατικό πριν από μερικά χρόνια, όταν μέσα στη νύχτα δέχτηκε ένα τηλεφώνημα στο σπίτι του από την αστυνομία, που του εξηγούσαν ότι στο τμήμα υπήρχε μια γυναίκα με τα δύο ανήλικα παιδιά της, η οποία είχε χτυπηθεί άσχημα από τον άντρα της και «την είχε πετάξει έξω από το σπίτι». Όπως εξηγεί ο κ. Πλατανησιώτης, «υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθείται, ωστόσο όταν πρόκειται για τόσο σοβαρά περιστατικά, αυτή η διαδικασία παρακάμπτεται και στη συγκεκριμένη περίπτωση, η μητέρα με τα παιδιά της έφτασαν πολύ άμεσα στον ξενώνα μας».
Το μήνυμά προς τις γυναίκες που βιώνουν κακοποιητικές καταστάσεις αλλά και την ασφάλεια που θα νιώσουν σε έναν τέτοιο χώρο, δίνει από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά: «Υπάρχουν τηλεφωνικές γραμμές που μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα, να γνωρίζουν ότι υπάρχουν πολύ αξιόλογοι χώροι όπως ο δικός μας αλλά και της Αθήνας. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δέχονται την κακοποίηση. Σε κάθε περίπτωση που βιώσουν τέτοιο περιστατικό, να επικοινωνήσουν και να γνωρίζουν ότι θα βρουν μια ζεστή αγκαλιά, να ξεφύγουν από την κακοποίηση και ουσιαστικά να μπορέσουν να έχουν ένα καλύτερο μέλλον για εκείνες και τα παιδιά τους. Συνήθως μιλάμε για περιπτώσεις γυναικών με ανήλικα παιδιά, οι οποίες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μπορέσουν να φύγουν από το σπίτι. Εκεί, λοιπόν, θα πρέπει να έρθει το κράτος με αυτές τις δομές και να φροντίσει να γίνουν ακόμα πιο γνωστές στην ελληνική κοινωνία- γιατί δεν είναι ιδιαίτερα γνωστές-, έτσι ώστε να μπορέσει η οποιαδήποτε γυναίκα που βιώνει βία, να μπορέσει να απευθυνθεί και να μπει σε έναν τέτοιο ξενώνα, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.»
Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο Δήμος Πειραιά με τον Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών και με πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει με τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας, έχει αποδείξει εμπράκτως ότι στέκεται δίπλα στις γυναίκες που έχουν υποστεί βία. Ο ξενώνας παρέχει στις κακοποιημένες γυναίκες ασφαλή διαμονή, προστασία, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη από επιστημονικό προσωπικό. Σκοπός μας είναι να ξεπεράσουν οι κακοποιημένες γυναίκες τις τραυματικές τους εμπειρίες, να αυτονομηθούν και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, για να μπορέσουν να συνεχίσουν την ζωή τους σε νέες βάσεις.»
Ο κ. Μώραλης τόνισε: «Κανενός είδους βία, είτε σωματική είτε λεκτική είτε ψυχολογική, δεν είναι αποδεκτή και όποιος υφίσταται μια τέτοια κατάσταση θα πρέπει να μπορεί να μιλάει χωρίς φόβο. Είναι καθήκον όλων μας, της πολιτείας και των αρμοδίων αρχών να παρέχουμε ουσιαστική υποστήριξη στις γυναίκες θύματα βίας. Ο Δήμος Πειραιά θα είναι σε δίπλα σε κάθε γυναίκα που έχει ανάγκη».
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ