Από το 2019 πραγματοποιήθηκαν 516.580 φυτεύσεις σε όλη την Αθήνα, εκ των οποίων 4.800 δέντρα, 296.751 εποχικά φυτά και 215.029 θάμνοι – Μέχρι σήμερα έχουν παραδοθεί επίσης 13 πάρκα τσέπης
Ανοιχτό στο κοινό είναι πλέον εδώ και λίγες μέρες το πρώτο πάρκο της Αθήνας που δημιουργήθηκε μετά από γκρέμισμα. Το εργοστάσιο «Κοροπούλη» έχασκε στα Σεπόλια επί 30 χρόνια αλλά, πλέον, αποτελεί ακόμα έναν πολύτιμο πνεύμονα πρασίνου για τους Αθηναίους και τις Αθηναίες.
Πρόκειται για μια έκταση 4.350 τ.μ., όπου το 1893 ξεκίνησε τις δραστηριότητες της η βιομηχανία φελλού, μεταλλικών πωμάτων και επεξεργασίας αλουμινίου «Αρίστος Κοροπούλης ΑΕ». Από όταν η επιχείρηση μετέφερε τις δραστηριότητές της στο Κρυονέρι, ξεκίνησε μια μακρά διαδρομή γραφειοκρατικών διαδικασιών, αλλά και διεκδίκησης από τους κατοίκους. Τελικά, η έκταση πέρασε στον δήμο Αθηναίων το 2018 και χαρακτηρίστηκε αμέσως ως χώρος κοινοχρήστου πρασίνου, αθλητικών εγκαταστάσεων και αίθουσας πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
Η διαμόρφωση του χώρου περιλαμβάνει την φύτευση 87 δέντρων, 1.278 θάμνων, 726 ποωδών πολυετών φυτών, 720 τ.μ. χλοοτάπητα και, συνολικά, 1.616 τ.μ. φυτευτικών επιφανειών. Τα φυτά που επιλέχθηκαν είναι ανθεκτικά και εύκολα στη συντήρηση για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του πάρκου, ενώ μεταξύ άλλων, δημιουργήθηκε αρδευτικό σύστημα, προστέθηκαν στοιχεία νερού και ποτίστρα, τοποθετήθηκαν κατασκευές φωλεοποίησης εντόμων και πουλιών της αστικής πανίδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα οικοδομικά απορρίμματα που προέκυψαν από την κατεδάφιση του παλαιού εργοστασίου, χρησιμοποιήθηκαν στις νέες κατασκευές.
Παρεμβάσεις πρασίνου σε όλη την πόλη
Επιπλέον, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα παραδόθηκαν στο κοινό η ανάπλαση του πάρκου «Έλενας Βενιζέλου» στα Κουντουριώτικα αλλά και το πάρκο «Ελευθερίας» στην Βασιλίσσης Σοφίας. Συγκεκριμένα, στο πάρκο «Έλενας Βενιζέλου» φυτεύτηκαν 85 νέα δέντρα, 5.300 θάμνοι και χλοοτάπητας 625 τ.μ, αναδιαμορφώνοντας μια έκταση που εν πολλοίς παρέμενε αδιάφορη και ανεκμετάλλευτη για πολλά χρόνια. Πλέον, προσφέρονται στους πυκνοκατοικημένους Αμπελόκηπους 7.000 τ.μ. πρασίνου και ανάπαυλας, πολύ κοντά μάλιστα σε αρκετά σχολικά συγκροτήματα.
«Κάθε πάρκο που γεννιέται στην Αθήνα, μια μεγάλη ανάσα για όσους ζούμε στο γκρι της πόλης. Το πάρκο στα Κουντουριώτικα γίνεται ξανά κομμάτι της καθημερινότητας μας και πολύτιμη διέξοδος για όποιον θέλει να ξεφύγει από το άγχος και το θόρυβο της πόλης. Ένα πράσινο σημείο αναφοράς που τροφοδοτεί την πυκνοκατοικημένη γειτονιά των Αμπελοκήπων με περισσότερο οξυγόνο», ανέφερε σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, μετά από επίσκεψή του στον χώρο.
Στο ιστορικό πάρκο «Ελευθερίας» έχουν πλέον δημιουργηθεί πέντε θεματικοί κήποι με νέες φυτεύσεις που εκτείνονται σε 2.000 τ.μ.. Επιπλέον, διαμορφώθηκε το Athens Book Space, ένα σύγχρονο υπαίθριο αναγνωστήριο εμπνευσμένο από την Αθηναϊκή Αγορά, με καλυμμένες και ανοιχτές στοές να εκτείνονται κατά μήκος των τοίχων των κτιρίων, όπου οι επισκέπτες έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε έντυπα και ψηφιακά βιβλία, σε podcasts, αλλά και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις με επίκεντρο το βιβλίο.
Από το 2019 πραγματοποιήθηκαν 516.580 φυτεύσεις σε όλη την Αθήνα, εκ των οποίων 4.800 δέντρα, 296.751 εποχικά φυτά και 215.029 θάμνοι. Μεταξύ άλλων, έγιναν ολικές αναπλάσεις στα εξής σημεία: Σταθμός Λαρίσης, Οβρένοβιτς, λόφος Λαμπράκη, Πλατεία Θησείου-πάρκο Βουτιέ, πάρκο Λιοσίων και Δαγκλή, πλατεία Ναθαναήλ, πλατεία Κύπρου, πλατεία Καραμανλάκη, Next Gen Γουδή, άλσος Χωροφυλακής, πάρκο Έλενας Βενιζέλου. Μέχρι σήμερα έχουν παραδοθεί επίσης 13 πάρκα τσέπης, από τον Νέο Κόσμο μέχρι τα Πατήσια και από το Παγκράτι μέχρι τα Σεπόλια.
Ενδεικτικά, στην πλατεία Ναθαναήλ στα Πατήσια, σε έκταση 3.150 τ.μ, φυτεύτηκαν 10 νέα δένδρα, 3.790 νέοι θάμνοι, και 580 τ.μ. χλοοτάπητα. Στο πάρκο Οβρένοβιτς στον Νέο Κόσμο σε έκταση 3.020 τ.μ., φυτεύτηκαν 2.230 νέοι θάμνοι, διαστρώθηκαν 110 τ.μ. υδατοπερατής πατημένης γης και εντάχθηκε το πρώτο πάρκο για σκύλους της πόλης με αντίστοιχο εξοπλισμό. Μάλιστα, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων στην πόλη, δημιουργήθηκε ένας ιαπωνικός κήπος στη θέση του πάρκου Νηρηίδων στο Παγκράτι όπου φυτεύτηκαν 101 νέα δένδρα και 5.788 νέοι θάμνοι, υιοθετώντας στοιχεία της ιαπωνικής τεχνικής και δημιουργώντας μια διαφορετική αισθητική όαση στο κέντρο της Αθήνας.
Συνολικά, η διεύθυνση Πρασίνου και Αστικής Πανίδας του δήμου Αθηναίων, έχει στην ευθύνη της την συντήρηση σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου συνολικής έκτασης 3.942 στρεμμάτων και έκταση καθαρού πρασίνου 3.347 περίπου στρεμμάτων, ενώ οι δεντροστοιχίες της πόλης περιλαμβάνουν 93.891 δέντρα.