Ο υποναύαρχος με μία «post truth» ανάρτησή του στο Facobook αναφέρεται στα 8 εκατομμύρια ευρώ που ειχε εξασφαλίσει το 2014 ο τότε περιφερειάρχης Αττικής για τη συντήρηση του σκεπάστρου Καλατράβα

Η απόφαση για το «λουκέτο» στο ΟΑΚΑ έφερε στο φως μία σειρά από γεγονότα που αφορούν στην ελλιπή συντήρηση και τους ελέγχους στο μεγαλύτερο Στάδιο της χώρας. Το γιατί από το 2004 και την τοποθέτηση του στεγάστρου Καλατράβα στο κεντρικό στάδιο και το ποδηλατοδρόμιο, χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2023 έτσι ώστε να υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις είναι το βασικό ερώτημα.

Το 2014 ο υφυπουργός Αθλητισμού της κυβέρνησης Σαμαρά, Γιάννης Ανδριανός, είχε καταφέρει, μέσω της προσπάθειας του τότε περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού, να εξασφαλίσει 8 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Τα χρήματα αυτά εξασφαλίστηκαν για να γίνει συντήρηση στα στέγαστρα Καλατράβα, στο ΟΑΚΑ. Δημοσιεύματα της εποχής αναφέρουν πως το κονδύλι αυτό επί της ουσίας δεσμεύτηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης για το ΠΔΕ της Περιφέρειας Αττικής. Οι εκλογές που ακολούθησαν, όμως, έφεραν στο «τιμόνι» της Περιφέρειας Αττικής τη Ρένα Δούρου και οι διαγωνισμοί δεν προχώρησαν.

Με ανάρτησή του στο Facebook ο υποναύαρχος Στέλιος Φενέκος σχολιάζει το «λουκέτο» στο ΟΑΚΑ και παραθέτει τα γεγονότα για το πώς από τα 8 εκατομμύρια που κατάφερε να εξασφαλίσει ο Γιάννης Σγουρός για τη συντήρηση του έργου φτάσαμε στο πρόβλημα στατικότητας του στεγάστρου Καλατράβα.

Σύμφωνα με τον Στέλιο Φενέκο «ο τελευταίος Περιφερειάρχης που είχε προβλέψει έγκαιρα και είχε βρει και διαθέσει τα χρήματα για την συντήρησή του ήταν ο τότε Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός το 2014. Την περίοδο 2008-2009 έκανε τεχνικό έλεγχο μια γερμανική εταιρία η οποία παρέδωσε και αναλυτικές οδηγίες μέσα από τις οποίες προβλέπονταν συντήρηση δυο φορές το χρόνο. Καμιά από αυτές τις συντηρήσεις δεν έγιναν, παρά μόνο το 2014, όταν περιφερειάρχης ήταν ο Γιάννης Σγουρός, ο οποίος προνόησε, ασχολήθηκε προσωπικά και βρήκε 8 εκατομμύρια για την συντήρηση».

Επίσης αναφέρεται και στο γεγονός ότι ο Ισπανός αρχιτέκτονας Σαντιάγκο Καλατράβα είχε δώσει εγχειρίδιο με οδηγίες για την συντήρηση των στεγάστρων του ΟΑΚΑ και του Ποδηλατοδρομίου, όμως οι αρμόδιες υπηρεσίες έχασαν αυτές τις οδηγίες

Η ανάρτηση του Στέλιου Φενέκου

Η ΠΡΟΒΛΕΠΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΓΟΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟ ΚΑΛΑΤΡΑΒΑ
“POST TRUTH” ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ .
Το Σάββατο το πρωί (ACTION 24 στις 9.30), αμέσως μετά την ανακοίνωση ότι κλείνει το ΟΑΚΑ γιατί το ως στέγαστρο Καλατράβα έχει προβλήματα συντήρησης και στατικότητας, αποκάλυψα ότι ο τελευταίος Περιφερειάρχης που είχε προβλέψει έγκαιρα και είχε βρει και διαθέσει τα χρήματα για την συντήρησή του ήταν ο τότε Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός το 2014.
Υφυπουργός αθλητισμού τότε ήταν ο κος Αδριανός, αλλά δεν είχε σχέση με την προσπάθεια Σγουρού να βρει χρήματα και να τα διαθέσει για το κρίσιμο αυτό έργο.
Όμως πριν αναληφθεί το έργο έγιναν εκλογές και άλλαξε η αρχή στην Περιφέρεια, και τα χρήματα, παρά την πρόβλεψη, δεν δόθηκαν για το έργο αυτό αλλά αναλώθηκαν αλλού.
Σήμερα, σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων από κορυφαίο κανάλι άκουσα ότι ο τελευταίος που είχε προβλέψει να συντηρηθεί το στέγαστρο και έδωσε χρήματα ήταν ο υφυπουργός της ΝΔ το 2014 κος Αδριανός.
Αιδώς Αργείοι
Post truth ώς πολιτική από την κυβέρνηση και ως εργαλείο διαστρέβλωσης της αλήθειας από το κανάλι,
(εξηγώ πιο κάτω τι είναι το post trouth).
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Το 2006-2007 υπογράφτηκε σύμβαση για την συντήρηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων με τη Hochtief.
Η σύμβαση υλοποιήθηκε εν μέρει, όμως το ΟΑΚΑ δεν είχε συμπεριληφθεί σε αυτή.
Την περίοδο 2008-2009 έκανε τεχνικό έλεγχο μια γερμανική εταιρία η οποία παρέδωσε και αναλυτικές οδηγίες μέσα από τις οποίες προβλέπονταν συντήρηση δυο φορές το χρόνο.
Καμιά από αυτές τις συντηρήσεις δεν έγιναν, παρά μόνο το 2014, όταν περιφερειάρχης ήταν ο Γιάννης Σγουρός, ο οποίος προνόησε, ασχολήθηκε προσωπικά και βρήκε 8 εκατομμύρια για την συντήρηση.
Σημειωτέον ότι όπως δημοσιεύθηκε, ο Καλατράβα είχε δώσει εγχειρίδιο με οδηγίες για την συντήρηση των στεγάστρων του ΟΑΚΑ και του Ποδηλατοδρομίου, όμως οι αρμόδιες υπηρεσίες έχασαν αυτές τις οδηγίες.
ΜΙΣΕΣ ΑΛΗΘΕΙΣ & ΨΕΥΔΗ – POST TROUTH
Η έννοια «post truth» αν και παλιά ως πρακτική υιοθετήθηκε τον 21 αιώνα, και αναφέρεται στις επικοινωνιακές πρακτικές σχετικά με δημόσιους ισχυρισμούς καιροσκοπικής στάθμισης της αλήθεια στα μίντια.
Αναφέρεται σε πρακτικές επικοινωνίας όπου τα αντικειμενικά γεγονότα και η αλήθεια σταθμίζονται ως προς τον τρόπο που παρουσιάζονται, στρεβλώνονται και ερμηνεύονται υστερόβουλα προκειμένου να υποστηρίξουν τον σκοπούμενο επικοινωνιακό στόχο.
Σημαντικά γεγονότα αποκρύπτονται στην λογική της μισής αλήθειας, άλλα ήσσονος σημασίας υπερτονίζονται, με σκοπό να επηρεαστεί / χειραγωγηθεί η κοινή γνώμη ως προς τα παρουσιαζόμενα γεγονότα.
Το Oxford Dictionaries μάλιστα χαρακτηρίζει την πρακτική του post trouth ως ένα ιδιαίτερο, διακριτό είδος πολιτικής.»