Η περιφέρεια μέσω της επένδυσης που ανέρχεται σε 152 εκατομμύρια ευρώ, και 62,5 εκατομμύρια επιδότηση μέσω ΕΣΠΑ, εισήλθε στη νέα εποχή της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων και της προστασίας του περιβάλλοντος
Ένα ακόμα ορόσημο για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σηματοδοτεί η σημερινή εκδήλωση εγκαινίων των δομών της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων που έγινε στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη και Νίκου Παπαθανάση αναπληρωτής Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, λοιπών εκπροσώπων και πλήθος αιρετών του τόπου.
Πλέον στην Πελοπόννησο το χρόνιο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων αποτελεί παρελθόν καθώς η περιφέρεια μέσω αυτής της επένδυσης που ανέρχεται σε 152 εκατομμύρια ευρώ, και 62,5 εκατομμύρια επιδότηση μέσω ΕΣΠΑ, εισήλθε στη νέα εποχή της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων και της προστασίας του περιβάλλοντος.
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΤΟΣ – ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΥΠΕΡΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ»
«Την αναβάθμιση της καθαριότητας θα ακολουθήσει η αναβάθμιση της καθημερινότητας» δήλωσε αρχικά ο Πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον απερχόμενο περιφερειάρχη για την επίλυση όπως είπε ενός πολύ σημαντικού προβλήματος.
«Έχει δίκιο ο περιφερειάρχης να θυμάμαι την επίσκεψή μου απ’ όταν ήμουν υπεύθυνος για τα περιβαλλοντικά θέματα στη ΝΔ. θερμά συγχαρητήρια στον Περιφερειάρχη, τον Παναγιώτη Νίκα, που σφράγισε την θητεία του με την επίλυση ενός ζητήματα που ταλανίζει για χρόνια την περιοχή. Τώρα η σκυτάλη περνά στο νέο Περιφερειάρχη και είμαι σίγουρος πως θα βάλει το δικό του λιθαράκι. Ο καθαρός αέρας δεν ξεχωρίζει παρατάξεις όπως και η τιμή του ρεύματος, αλλά και η εικόνα των βρώμικων πόλεων που ήταν ντροπή για όλους μας».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε δε και στο οικονομικό όφελος «πέρα από τα πρόστιμα», ενώ επεσήμανε την «σημαντική ενεργειακή εξοικονόμηση που φέρνει η κυκλική οικονομία. Τα απορρίμματα μπορεί να είναι πλούτος επιστρέφοντας την υπεραπόδοση στους οικονομικούς προϋπολογισμούς. Ενώ χιλιάδες τόνοι διοξειδίου του άνθρακα δεν καταλήγουν στην ατμόσφαιρα, μια ακόμη όψη αυτού του πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού».
Οι ευρωπαϊκοί πόροι ανέρχονται σε 65 εκατομμύρια ευρώ και όπως είπε συνολικά θα διατεθούν 600 εκατομμύρια σε ολόκληρη τη χώρα.
«Είναι πολιτική της κυβέρνησης οι ΣΔΙΤ» είπε και έκανε ειδική μνεία στο πρόσωπο του Μανώλη Γραφάκου, ο οποίος όπως χαρακτηριστικά «ξεκλείδωσε πολλά έρχονται που βρίσκονταν εν υπνώσει. Ξεπέρασε στερεότυπα».
Η σημασία της διαλογής στην πηγή είναι μεγάλη και χαρακτήρισε προτεραιότητα της περιφέρειας «να κάνουμε αυτό που προσπαθούμε, ένα άλμα μεγαλύτερο και να γίνουμε πρωταγωνιστές»
Γ. ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ: “Η ΜΟΝΑΔΑ ΑΠΑΛΛΑΣΣΕΙ ΤΟ ΥΠΕΔΑΦΟΣ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝΟΥΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ”
Στις δηλώσεις του ο Γιώργος Αγραφιώτης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης (Περιβαλλοντική Πελοποννήσου), σημείωσε αρχικά πως η μονάδα «Κάθε μήνα καταρρίπτει ένα ρεκόρ απόδοσης. Η μονάδα απαλλάσσει το υπέδαφος της Πελοποννήσου από τόνους αποβλήτων. Πρόκειται για το χαμηλότερο κόστος λειτουργίας από όλα τα ΣΔΙΤ της χώρας. Είναι επιπλέον έσοδα που τροφοδοτούν το Πράσινο Ταμείο μέσω των ανακυκλώσιμων» αναφερόμενος στο παράδειγμα της Πορτογαλία.
Όπως είπε διαχειρίστηκε πολύ μεγάλες ποσότητες, ενώ τόνισε πως «Δεν είναι φαραωνικό το έργο, αλλά το πρόβλημα!». Παράλληλα σημείωσε πως μέσω του έργου προκύπτουν «800 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής» και ακολούθως «200 μόνιμες». Κλείνοντας τόνισε πως «Πολλοί υπεργολάβοι μας ήδη συνεργάζονται με ξένους παρόχους και μεταφέρουν την τεχνογνωσία στο εξωτερικό».
H συνολική επένδυση αφορά στη λειτουργία τριών Μονάδων Μεταβατικής διαχείρισης (ΜΜΔ), τριών Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) συνολικής δυναμικότητας 200.000 τν/έτος, τριών Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) και δύο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ).
Τα εργοστάσια και οι λοιπές υποδομές, έγιναν με την μέθοδο σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Η μονάδα επεξεργασίας των απορριμμάτων της Παλαιόχουνης δήμου Τρίπολης, είναι η βασική – κεντρική – μονάδα της ΣΔΙΤ απορριμμάτων της Πελοποννήσου, ενώ σε μεταβατική λειτουργία βρίσκονται τώρα οι μονάδες σε Καλλιρρόη Μεσσηνίας και Σκάλα Λακωνίας. Η πρώτη, μέσα στο 2024, αναμένεται να λειτουργήσει 100%, ενώ η μονάδα της Σκάλας αναμένεται να είναι σε πλήρη λειτουργία Ιανουάριο με Φεβρουάριο του 2024.
Η ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, κατά τους υπευθύνους, διαθέτει την καλύτερη τεχνολογία στην Ελλάδα, είναι ένα “πράσινο έργο”, που όταν ολοκληρωθούν όλοι οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης, όταν αυξηθούν τα ποσοστά της ανακύκλωσης και υπάρξει η συνεισφορά του Πράσινου Ταμείου, τότε, θα είναι, ακόμα πιο φθηνή ΣΔΙΤ, θα είναι ανταποδοτική προς την κοινωνία και τους πολίτες της.