Ο πρώτος απολογισμός περιελάμβανε παρουσίαση αποτελεσμάτων ανά επεισόδιο πεδίου, για όλα τα επεισόδια που έγιναν σε όλη την Κρήτη το διήμερο 22 και 23 Απριλίου 2024 στις δύο μεγάλες σεισμικές δονήσεις που σύμφωνα με το σενάριο έπληξαν την Κρήτη
Με τον αποκαλούμενο και «εν θερμώ» απολογισμό, ολοκληρώθηκε η άσκηση «Μίνωας 2024» στην Κρήτη, με την πρώτη αποτίμηση της άσκησης να γίνεται με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας, που ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες, η άσκηση είχε σχεδιαστεί έξι μήνες πριν και από αυτή προκύπτουν ήδη πολύ σημαντικά στοιχεία.
«Επαναλαμβάνω ότι δεν θα πούμε ότι η άσκηση ήταν επιτυχής, καθώς μια τέτοια λογική θυμίζει άλλες περιπτώσεις, όπου δυστυχώς μετά από επιτυχείς ασκήσεις στον ελληνικό χώρο, είχαμε τις πιο μεγάλες καταστροφές» είπε ο κ. Λέκκας, συμπληρώνοντας ότι η άσκηση δεν έγινε «για να πούμε ότι ήταν επιτυχής, αλλά για να καταδείξουμε τα θέματα, τα προβλήματα, τις παρατηρήσεις που έχουν απαντηθεί στην άσκηση, με στόχο να βελτιώσουμε όλα αυτά τα θέματα και να δομήσουμε ένα σύστημα πολιτικής προστασίας πολύ πιο αποτελεσματικό από ό,τι είναι σήμερα».
Χαιρετίζοντας την απολογιστική συνάντηση, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες γιατί στο τριήμερο της άσκησης, παρά τα επιμέρους προβλήματα τα οποία υπήρξαν, αποδείχθηκε πως μπορεί να υπάρξει συνεργασία των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων. «Αποδείξαμε ότι και θέλουμε και μπορούμε να λύνουμε προβλήματα, ανεξάρτητα από πού προήλθαν», τόνισε και σημείωσε πως ο συντονισμός πρέπει να είναι καλύτερος μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.
Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία Περιφερειακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας, ο Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε πως η Περιφέρεια Κρήτης έχει διαθέσει οικόπεδο για να δημιουργηθεί η υποδομή και ανακοίνωσε πως συζήτησε το θέμα και με τον αρμόδιο υπουργό τις προηγούμενες μέρες στο πλαίσιο της άσκησης και υπάρχει πλέον εκ νέου κινητικότητα από το υπουργείο για την υλοποίηση των 13 συντονιστικών στις περιφέρειες της χώρας.
Συγκεκριμένες προτάσεις για τη δημιουργία Μόνιμου Συντονιστικού Κέντρου και όχι μόνο, έκανε στη διάρκεια της σύσκεψης με τους εμπλεκόμενους φορείς, ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, ο οποίος τόνισε ότι για το Ηράκλειο και τις ιδιαιτερότητές του, η άσκηση ήταν «λιγότερο χρήσιμη, καθώς ο σχεδιασμός δεν περιελάβανε περιστατικά πεδίου στο Ηράκλειο» σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να πραγματοποιηθούν ασκήσεις στο Ηράκλειο που συγκεντρώνει σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού του νησιού».
Ο κ. Καλοκαιρινός έθεσε μεταξύ άλλων, ζητήματα που σχετίζονται με τη διαλειτουργικότητα των φορέων και των υπηρεσιών, αλλά και τα προβλήματα που εντοπίστηκαν με τις τηλεπικοινωνίες.
«Όλα αυτά είναι ζητήματα που αποδεικνύουν ότι καλώς έγινε η άσκηση. Οι άνθρωποι οι οποίοι συμμετείχαν έδειξαν πολύ μεγάλο ζήλο και πολλοί από αυτούς είναι άνθρωποι που κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους και την κάνουν με μεγάλη δέσμευση και επίσης είναι και πολλές εθελοντικές ομάδες. Όλα αυτά μας επιστρέφουν στο πρώτο θέμα του συντονισμού, της διαλειτουργικότητας σε διάφορα επίπεδα. Είναι ζητήματα στα οποία υπάρχουν πρόοδοι αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο» κατέληξε ο κ. Καλοκαιρινός.
Την άσκηση διοργάνωσαν το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας και η Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο αντιμετώπισης μεγάλου σεισμικού γεγονότος και συνοδών γεωδυναμικών φαινομένων στην Κρήτη. Σκοπός της Επιχειρησιακής Άσκησης Πεδίου Πλήρους Ανάπτυξης Σεισμού και Συνοδών Γεωδυναμικών Φαινομένων ήταν να συμβάλλει στη μείωση της σεισμικής διακινδύνευσης στην Κρήτη μέσα από μία σειρά δράσεων και υλοποιήσιμων στόχων. Ο πρώτος απολογισμός περιελάμβανε παρουσίαση αποτελεσμάτων ανά επεισόδιο πεδίου, για όλα τα επεισόδια που έγιναν σε όλη την Κρήτη το διήμερο 22 και 23 Απριλίου 2024 στις δύο μεγάλες σεισμικές δονήσεις που σύμφωνα με το σενάριο έπληξαν την Κρήτη.