Ελλάδα και Αργεντινή συζήτησαν για το πώς μπορεί η Αρκαδία να βελτιστοποιηθεί ως βιο-περιοχή, να μπει σε τροχιά θετικού αντίκτυπου και να αναπτύξει φήμη παγκοσμίως

Κοινοί στόχοι έφεραν πρόσφατα πολύ κοντά Ελλάδα και Αργεντινή. Συγκεκριμένα, στο διασυνεδριακό και πολιτιστικό κέντρο Δημητσάνας, εκπρόσωποι από τη Μεντόζα και την Αρκαδία διοργάνωσαν μέσω τηλεδιάσκεψης, μια κοινή εκδήλωση για να συζητήσουν θέματα οικονομικής ανάπτυξης και καινοτομίας, εστιασμένα στον θετικό αντίκτυπο για τις περιοχές τους.

Ο Ulpiano Suarez, δήμαρχος της Μεντόζα, εκπρόσωποι τοπικών οργανώσεων και θεσμικοί παράγοντες από την Αρκαδία, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και από τις δύο περιοχές, ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων, καλλιεργητές αρωματικών φυτών, παραγωγοί παραδοσιακών προϊόντων από την περιοχή και άλλοι φορείς, παρακολούθησαν τη συζήτηση και αντάλλαξαν απόψεις με την εφαρμογή της μεθοδολογίας Συνεχών Σωκρατικών Ερωτήσεων.

Η διοργάνωση προέκυψε μέσα από τη συνεργασία του διασυνεδριακού και πολιτιστικού κέντρου Δημητσάνας, της Ένωσης Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου “Πέλοπας”, της Ένωσης Ξενοδόχων Αρκαδίας, του Impact Hub Athens, της Παγγορτυνιακής Ένωσης, του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου και του RITA (Regional Impact Trade Alliance – μια διεθνής αναδυόμενη μη κερδοσκοπική οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών).

Κοινός παρανομαστής όλων, ήταν το ενδιαφέρον για την αναζωογόνηση και την ανάπτυξη της Αρκαδίας με όρους βιωσιμότητας, αναδεικνύοντας τα πλεονεκτήματά της και αξιοποιώντας το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις ορεινές περιοχές της (πρωτογενής παραγωγή, τουρισμός, ενέργεια).

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αναπτύχθηκαν κοινά σημεία μεταξύ Αρκαδίας και Μεντόζας, όπως η οικονομική καινοτομία, οι απαντήσεις στην κλιματική κρίση, οι ανεπτυγμένες τουριστικές υπηρεσίες καθώς και τα προϊόντα πρωτογενούς τομέα, που θα είναι συνδεδεμένα με την καινοτομία στην παραγωγή και τη δημιουργία θετικού αντίκτυπου και επιτυχημένων οικονομικών μοντέλων. Επίσης, συζητήθηκε, το πώς μια περιοχή μπορεί να εμπνεύσει μια άλλη σε διαφορετική ήπειρο, το πώς μπορούν να αναπτυχθούν από κοινού νέες διασυνδέσεις σε επίπεδο οικονομικής καινοτομίας, πώς μπορεί η Αρκαδία να βελτιστοποιηθεί ως βιο-περιοχή, να μπει σε τροχιά θετικού αντίκτυπου και να αναπτύξει φήμη παγκοσμίως.

«Η Ορεινή Αρκαδία αποτελεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της ελληνικής ορεινής επαρχίας, η οποία παρουσιάζει διαρκή μείωση πληθυσμού, λόγω έλλειψης ευκαιριών απασχόλησης. Μόνο την τελευταία δεκαετία, ο πληθυσμός της μειώθηκε κατά 20 %. Η επιχειρηματικότητα στην περιοχή είναι χαμηλή, παρά το γεγονός ότι είναι ένας τόπος με πλούσια ιστορία, φυσική ομορφιά, βιοποικιλότητα και παράδοση» σημείωσε ο Κώστας Λάμπρου, πρόεδρος του διασυνεδριακού και πολιτιστικού κέντρου Δημητσάνας.

«Οι ορεινές και σήμερα ‘μειονεκτικές’ περιοχές της Αρκαδίας ήταν οι πιο δυναμικές περιοχές της χώρας, με πολυάριθμους κατοίκους και μεγάλη παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα. Πρέπει να μελετήσουμε και να ανακαλύψουμε ξανά τις πηγές αυτής της δυναμικής που υπήρχε στο παρελθόν», τόνισε ο Γιάννης Δρίνης, προϊστάμενος της ‘Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού.