Κεφαλογιάννη: «Ελλάδα και Ιαπωνία μοιράζονται κοινές αξίες και ιδεώδη»
Με πλήρη ατζέντα για την παρουσίαση της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού, ο Γενικός Γραμματέας του Ε.Ο.Τ. Ανδρέας Φιορεντίνος βρίσκεται ήδη στο Τόκυο της Ιαπωνίας, στο πλαίσιο του εορτασμού του έτους Πολιτισμού – Τουρισμού 2024 Ελλάδας – Ιαπωνίας αλλά και της συμμετοχής του Ε.Ο.Τ. στην Tourism Expo Japan 2024, όπως ανακοινώθηκε.
Η Τοurism Expo Japan 2024 είναι μία σημαντική διοργάνωση της Ιαπωνικής Ένωσης Ταξιδίων και Τουρισμού (Japan Tourism Agency), της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Ιαπωνίας (JATA) και του Ιαπωνικού Οργανισμού Τουρισμού (Japan National Tourism Organisation), στην οποία συμμετέχουν περίπου 1.300 τουριστικές επιχειρήσεις από 70 χώρες και προορισμούς από όλο τον κόσμο.
Ο Ε.Ο.Τ. συμμετέχει στην έκθεση με περίπτερο και συνεκθέτες, ελληνικά τουριστικά γραφεία που δραστηριοποιούνται στην αγορά αλλά και τον Σύνδεσμο Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) με τους οποίους ο κ. Φιορεντίνος είχε εκ των προτέρων πραγματοποιήσει συναντήσεις για τον καλύτερο συντονισμό και τη βέλτιστη παρουσίαση της χώρας στους Ιάπωνες τουριστικούς πράκτορες.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης ο Γενικός Γραμματέας του Ε.Ο.Τ. θα παρουσιάσει στην Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Ιαπωνίας (JATA),στον Ιαπωνικό Οργανισμό Τουρισμού (Japan Tourism Agency) και σε Ιάπωνες tour operators το Σχέδιο Δράσης του Οργανισμού για την ενίσχυση του μεριδίου της χώρας στην Ιαπωνία, με ειδική στρατηγική επικοινωνίας που αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, αλλά ταυτόχρονα απευθύνεται στα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα του Ιάπωνα επισκέπτη.
Ειδικότεροι στόχοι για τον Ε.Ο.Τ. είναι:
· η παρουσίαση στους επαγγελματίες του τουρισμού νέων ελληνικών προορισμών (Κρήτη, Δωδεκάνησα, Πελοπόννησος, Μακεδονία),
· η ενίσχυση συνολικά της αναγνωρισιμότητας της χώρας ως τουριστικού προορισμού που μοιράζεται κοινές αξίες με τους Ιάπωνες, όπως τον πολιτισμό, τη φιλοξενία και το σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά και
· οι ευκαιρίες για τη δρομολόγηση απευθείας πτήσης μεταξύ των δυο χωρών.
Ο Ε.Ο.Τ. σχεδιάζει επίσης ένα πλέγμα δράσεων για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος που περιλαμβάνει προβολή των εμβληματικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα όπως ο Κλασικός Μαραθώνιος αλλά και συνεργασίες με Ιάπωνες tour operators με τους οποίους ο κ. Φιορεντίνος θα έχει επιμέρους συναντήσεις, ώστε να προσελκύσει η χώρα μας επισκέπτες από την Ιαπωνία εκτός περιόδου τουριστικής αιχμής, ιδιαίτερα δε κατά τη διάρκεια της ιαπωνικής Golden Week, της δημοφιλούς περιόδου διακοπών κάθε φθινόπωρο.
Κεφαλογιάννη: «Ελλάδα και Ιαπωνία μοιράζονται κοινές αξίες και ιδεώδη»
Στην ευνοϊκή συγκυρία για τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας αναφέρθηκε η Υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τον Ιάπωνα Υπουργό Χωροταξίας, Υποδομών, Μεταφορών και Τουρισμού κύριο Tetsuo Saito.
Όπως ανακοινώθηκε, η κα. Όλγα Κεφαλογιάννη επεσήμανε την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων μετά την υπογραφή κοινής διακήρυξης κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιαπωνία τον Ιανουάριο του 2023, τονίζοντας :
«Οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών μας έχουν κάνει ένα ποιοτικό άλμα μετά από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιαπωνία. Μια επίσκεψη η οποία αποτέλεσε το εφαλτήριο για να αναβαθμιστούν σε στρατηγικό επίπεδο. Η αναβάθμισή τους άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην ελληνο-ιαπωνική φιλία και συνεργασία».
Η Υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στη συμμετοχή του ΕΟΤ στη διεθνή τουριστική έκθεση «Tourism Expo Japan 2024» στην οποία η Ελλάδα είναι τιμώμενη χώρα.
Με τη σειρά του ο κύριος Saito αναφέρθηκε στο τρέχον έτος πολιτισμού και τουρισμού Ελλάδας-Ιαπωνίας και τόνισε ότι είναι μεγάλη τιμή που επισκέφθηκε την Ιαπωνία η Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας στη συγκεκριμένη περίσταση.
Ο Ιάπωνας Υπουργός σημείωσε την ισχυρή θέληση να αυξηθούν οι τουριστικές ροές προς την Ελλάδα και δήλωσε ότι η ιαπωνική κυβέρνηση προσβλέπει σε στενότερες σχέσεις με την Ελλάδα.
“Τις δύο χώρες τις ενώνει η έννοια της νησιωτικότητας που σχετίζεται και με τις έννοιες του δικαίου της θάλασσας και τον σεβασμό των διεθνών συνθηκών” τόνισε η κυρία Κεφαλογιάννη και πρόσθεσε ότι στον τομέα του τουρισμού πρέπει να ενεργοποιηθεί η συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών ώστε να εργαστούν από κοινού για να αυξηθούν οι τουριστικές ροές εκατέρωθεν. “Βασική προϋπόθεση για αυτό είναι η δρομολόγηση απευθείας πτήσεων, μια κίνηση που θα διευκολύνει και θα δώσει την ευκαιρία σε Έλληνες και Ιάπωνες να επισκεφθούν τις δύο χώρες”.
Ο κ Saito αντιμετώπισε θετικά το ενδεχόμενο των απευθείας πτήσεων, προσθέτοντας μάλιστα ότι την περίοδο αυτή ξεκινά η εξωστρέφεια των Ιαπωνικών αεροπορικών εταιριών.
Η κυρία Κεφαλογιάννη ενημέρωσε τον Ιάπωνα Υπουργό για τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα τόσο στον τομέα του τουρισμού όσο και σε άλλους παραγωγικούς τομείς. Αναφερόμενη στο μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας – Ιαπωνίας στον τουρισμό, πρότεινε να διεξαχθεί στην Ελλάδα επιχειρηματικό φόρουμ για τον τουρισμό ώστε να υπάρξουν συνέργειες μεταξύ των επιχειρήσεων και από τις δύο πλευρές, πρόταση στην οποία ανταποκρίθηκε ο Ιάπωνας Υπουργός.
Η κα Κεφαλογιάννη επεσήμανε ότι οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν και να μοιραστούν πρακτικές στο ζήτημα της βιωσιμότητας και του ‘‘πράσινου” τουρισμού. Η Υπουργός παρουσίασε και δώρισε στον ομόλογό της την ειδική έκδοση του βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη ‘‘Ταξιδεύοντας στην Ιαπωνία”.
Τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης και εμβάθυνσης της συνεργασίας Ελλάδας και Ιαπωνίας στο τομέα του Τουρισμού ανέπτυξε η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη μιλώντας στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας Ιαπωνίας.
Η κα Όλγα Κεφαλογιάννη υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες στο διεθνές πεδίο, μοιράζονται κοινές αξίες και ιδεώδη, μεταξύ των οποίων πρωταρχική θέση έχουν ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, στη δημοκρατία, στο κράτος δικαίου και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Σκιαγραφώντας τις σχέσεις και τους δεσμούς των δύο χωρών ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εκατέρωθεν καθώς και τον συνεχώς αυξανόμενο όγκο του διμερούς εμπορίου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κα Όλγα Κεφαλογιάννη στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού 2024 Ελλάδας -Ιαπωνίας, και οι οποίες, όπως είπε, συμβάλουν αδιαμφισβήτητα στην ενίσχυση ης αλληλοκατανόησης μεταξύ των λαών.
Και πρόσθεσε: «Στον τουριστικό τομέα, οι δυνατότητες συνεργασίας είναι απεριόριστες. Βασικοί στόχοι είναι βεβαίως η αύξηση του τουριστικού ρεύματος εκατέρωθεν, και η ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας. Σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη των στόχων αυτών, είναι η αποκατάσταση της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης των δύο χωρών, που θα τονώσει σημαντικά τόσο τις τουριστικές ροές, όσο και το επενδυτικό ενδιαφέρον».
Νωρίτερα σήμερα η Υπουργός Τουρισμού συναντήθηκε με εκπροσώπους του Ελληνο Ιαπωνικού Συνδέσμου ( Japan-Greece Society). Η κα Κεφαλογιάννη ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Συνδέσμου κύριο Yasuyoshi Karasawa καθώς και τα μέλη για την αμέριστη υποστήριξή τους στην Ελλάδα. Η Υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στις πολιτισμικές αξίες που ενώνουν τους δύο λαούς, τις επιχειρηματικές σχέσεις στον τομέα της ναυτιλίας και τη δυναμική που μπορούν αυτές να αναπτύξουν, επισημαίνοντας ταυτόχρονα και τις μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Ελλάδα στον τομέα του τουρισμού, των υποδομών και της τεχνολογίας.