Στην τελική ευθεία η ρύθμιση της αγοράς της βραχυχρόνιας μίσθωσης
Τις θετικές επιπτώσεις των επιδόσεων του ελληνικού τουρισμού σε όλο το φάσμα της αναπτυξιακής αλυσίδας της χώρας περιέγραψαν οι πρωταγωνιστές της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας από το βήμα του συνεδρίου που δοργάνωσε για τον τουρισμό το «Πρώτο θέμα», με τίτλο «Greece Talks: Ο ρόλος του τουρισμού στο μέλλον της Ελλάδας».
Στην παρέμβασή του ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι φέτος τα έσοδα από τον τουρισμό θα διαμορφωθούν στα 19,5 δισ. ευρώ, από 17,7 δισ. ευρώ που ήταν το 2022, ενώ η εκτίμηση του προϋπολογισμού για το 2024 είναι ότι αυτά θα διαμορφωθούν στα 21 δισ. ευρώ αναδεικνύοντας έτσι τον τουρισμό σε πυλώνα ενίσχυσης των εσόδων της ελληνικής οικονομίας. Βέβαια διευκρίνισε ότι δεν είναι μόνο ο τουρισμός που βοήθησε στην υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας φέτος, με άμεση συνέπεια και την καταβολή του επιδόματος αλληλεγγύης, αλλά και μια σειρά άλλων παραγόντων, όπως οι αυξήσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αλλά και τα αυξημένα έσοδα από τον ΦΠΑ.
Από την πλευρά της η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, αφού σημείωσε ότι ο ελληνικός τουρισμός είναι ο πλέον σημαντικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας, εστίασε στην ανθεκτικότητά του, εν μέσω πολλών κρίσεων τα τελευταία χρόνια και επεσήμανε ότι ήρθε η ώρα για αλλαγή σελίδας, με έμφαση τη βιωσιμότητα και την αειφορία. Αρωγός, σε αυτή την προσπάθεια, εξήγησε, θα είναι το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως είπε η υπουργός, ήδη έχουν βγει στον αέρα 4 προσκλήσεις για επενδύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μεγάλη έμφαση δίνεται στις μαρίνες και τα αγκυροβόλια της χώρας, με κονδύλια ύψους 150 εκατ. ευρώ. Επίσης ο χειμερινός τουρισμός θα αποτελέσει πεδίο σημαντικών επενδύσεων, όπως η αναβάθμιση των χιονοδρομικών κέντρων της χώρας, ενώ ειδική μέριμνα προβλέπεται για την τουριστική εκπαίδευση, αφού κονδύλια 45 εκατ. ευρώ θα δοθούν για αναβάθμιση δεξιοτήτων στους εργαζόμενους στην τουριστική βιομηχανία. Παράλληλα έργα που θα αφορούν την προσβασιμότητα σε παραλίες, καθώς και η τήρηση της νομιμότητας στον κλάδο είναι μερικά από τα πεδία που το υπουργείου Τουρισμού δίνει μεγάλη σημασία, όπως τονίστηκε.
Βραχυχρόνια μίσθωση: Στην τελική ευθεία η ρύθμιση της αγοράς της βραχυχρόνιας μίσθωσης
Στο μεταξύ ειδική αναφορά έγινε για την αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα, όπου ο υπουργός Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως είναι ήδη στο φορολογικό νομοσχέδιο οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης λέγοντας πως όσοι είναι επιχειρηματίες θα πρέπει να φορολογούνται αντίστοιχα. Ξεχωρίζουμε τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ιδιοκτητών που έχουν πάνω από τρία διαμερίσματα, γιατί θεωρούμε πως είναι επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ αντίστοιχα το ίδιο κάνουμε όταν κάθε φορά οι μισθώσεις ξεπερνούν τις 60 ημέρες, είπε ο κ. Χατζηδάκης. «Πρέπει να κρατήσουμε μία ισορροπία, θέλουμε και τις δύο πλευρές, ξέρουμε ότι δεν χάρηκαν όλοι», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.
Η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη επεσήμανε ότι η ρύθμιση που προωθείται χρήζει αυστηρότερων όρων, προκειμένου να επέλθει ισορροπία μεταξύ αυτού που είναι καθαρά τουριστικός επιχειρηματίας και εκείνου που ασκεί τουριστική δραστηριότητα ενοικιάζοντας ένα διαμέρισμα κ.λπ. «Τον πελάτη της βραχυχρόνιας τον θέλουμε, αλλά δεν μπορεί να λειτουργεί σε απόλυτο ανταγωνισμό με τα ξενοδοχεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παραμένοντας στην σημασία της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, αφού σημείωσε ότι ο τουρισμός έχει καθοριστική σημασία για την ελληνική οικονομία, υπογράμμισε ότι η επενδυτική βαθμίδα θα φέρει επενδύσεις όχι μόνο ξένες αλλά και από ελληνικά χαρτοφυλάκια. Για το 2022 η Alpha Bank πραγματοποίησε 800 εκατ. ευρώ εκταμιεύσεις για τουριστικές επενδύσεις. Σε ό,τι αφορά το σκέλος των επενδύσεων που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα αλλά και στην Αθήνα συγκεκριμένα, η διευθύνουσα σύμβουλος του ομίλου της Grecotel, Μάρι Ν. Δασκαλαντωνάκη στάθηκε στην επένδυση του νέου ξενοδοχείου στην Αθήνα, το Dolli. «Στο Dolli φωτίστηκε ένα παλαιότερο μνημείο της πόλης με τη μεταβατική αρχιτεκτονική που φέρει την υπογραφή του Ανδρέα Κριεζή. Η δημιουργία του Dolli έχει να κάνει με τη δημιουργική υπευθυνότητα. Το Dolli είναι ένα πολιτιστικό προϊόν με νέα αισθητική. Δημιουργήσαμε ένα σύγχρονο icon και καλωσορίζουμε τον επισκέπτη στο τώρα της Αθήνας», ήταν το σχόλιο της κ.. Δασκαλαντωνάκη.