Η Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης (24 Μαρτίου) είναι μια υπενθύμιση ότι η μάχη δεν έχει τελειώσει και ότι απαιτούνται συνεχείς προσπάθειες για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική θεραπεία της νόσου. Η Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης «σηματοδοτεί μια ευκαιρία να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό και να ενισχύσουμε τη δέσμευσή μας για την εξάλειψη αυτής της σοβαρής λοιμώδους νόσου», αναφέρει στο μήνυμά της η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας.

Η φυματίωση παραμένει ένα σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα Δημόσιας Υγείας, καθώς προκαλείται από το βακτήριο Mycobacterium tuberculosis και μεταδίδεται αερογενώς και παρά την ύπαρξη αποτελεσματικών θεραπειών, η νόσος εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική απειλή, ιδίως για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) περισσότερα από 10 εκατομμύρια άτομα προσβάλλονται από φυματίωση κάθε χρόνο, ενώ περίπου 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από τη νόσο ετησίως, καθιστώντας την έτσι μία από τις πιο θανατηφόρες μολυσματικές ασθένειες.

Σημειώνεται ότι η πολυανθεκτική φυματίωση (MDR-TB) αποτελεί σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα στην επιτυχή θεραπεία, με 500.000 νέα κρούσματα κάθε χρόνο.

«Η φυματίωση δεν ανήκει στο παρελθόν, παραμένει παγκόσμια πρόκληση. Παρόλα αυτά, μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί με τις κατάλληλες στρατηγικές χωρίς στιγματισμό των ασθενών. Βασικότερος παράγοντας αντιμετώπισης και ελέγχου της νόσου, η έγκαιρη διάγνωση. Με την ενίσχυση των προγραμμάτων πρόληψης, την έγκαιρη διάγνωση και την ορθή και στοχευμένη θεραπεία, μπορούμε να μειώσουμε δραστικά τον αντίκτυπο αυτής της ασθένειας», συμπληρώνει η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας. Καλεί την Πολιτεία, τους επιστημονικούς φορείς και την κοινωνία να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ώστε η φυματίωση να πάψει να αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία. «Με συνεργασία, ενημέρωση και δράση, μπορούμε να οικοδομήσουμε έναν κόσμο χωρίς φυματίωση», καταλήγει.

Ο ΠΟΥ ανησυχεί για την αύξηση των κρουσμάτων φυματίωσης στα παιδιά στην Ευρώπη και την κεντρική Ασία

Τα παιδιά κάτω των 15 ετών αποτελούσαν το 4,3% των νέων κρουσμάτων και των υποτροπών της φυματίωσης το 2023 στην περιοχή που καλύπτει ο ΠΟΥ Ευρώπης, αύξηση 10% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, προειδοποιεί έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Περισσότεροι από 172.000 άνθρωποι διαγνώστηκαν με φυματίωση το 2023, είτε επρόκειτο για νέα κρούσματα είτε για υποτροπές, επίπεδα αντίστοιχα με του 2022, σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ Ευρώπης ο οποίος καλύπτει 53 χώρες, πολλές από τις οποίες βρίσκονται στην κεντρική Ασία.

Μόνο στην ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο σχεδόν 37.000 άνθρωποι διαγνώστηκαν πέρυσι με την ασθένεια αυτή, 2.000 περισσότεροι σε σχέση με το 2022, κατέληξε έρευνα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC).

Τα παιδιά κάτω των 15 ετών αποτελούσαν το 4,3% του συνόλου των κρουσμάτων της φυματίωσης στην ΕΕ/ΕΟΧ, “γεγονός που σημαίνει αύξηση για τρίτη συναπτή χρονιά”, επεσήμαναν οι δύο αυτοί οργανισμοί υγείας σε ανακοίνωσή τους.

Τα αποτελέσματα της έκθεσης δείχνουν ότι η εξάπλωση της φυματίωσης “συνεχίζεται” στην περιοχή, με τις υγειονομικές υπηρεσίες να επισημαίνουν ότι “είναι απαραίτητα άμεσα μέτρα δημόσιας υγείας προκειμένου να ελεγχθεί και να περιοριστεί το αυξανόμενο βάρος της φυματίωσης”.

“Η εξάλειψη της φυματίωσης δεν είναι ένα όνειρο, είναι μια επιλογή. Δυστυχώς το τρέχον βάρος της φυματίωσης και η ανησυχητική αύξηση του αριθμού των φυματικών παιδιών μάς θυμίζουν ότι οι πρόοδοι για την αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας που μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί παραμένουν εύθραυστες”, δήλωσε ο Χανς Κλούγκε περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης.

Ο Κλούγκε πρόσθεσε ότι “ακόμη και πριν από τις πρόσφατες μειώσεις στη διεθνή αναπτυξιακή βοήθεια, ο κόσμος ήταν αντιμέτωπος με έλλειμμα 11 δισεκ. δολαρίων στην παγκόσμια μάχη κατά της φυματίωσης”.

Η Πάμελα Ρέντι -Γουάγκνερ διευθύντρια του ECDC, υπογράμμισε ότι “είναι ζωτικής σημασίας η Ευρώπη να επικεντρωθεί εκ νέου στην πρόληψη και σε μια γρήγορη και αποτελεσματική θεραπεία”.

Οι οργανισμοί υγείας επεσήμαναν εξάλλου ότι η πολυανθεκτική φυματίωση (TB-MR) παραμένει “σημαντική πρόκληση” για την περιοχή.

“Με την αύξηση των κρουσμάτων της φυματίωσης που είναι ανθεκτική στα φάρμακα, το κόστος της σημερινής αδράνειας θα το πληρώσουμε όλοι αύριο”, υπογράμμισε η Ρέντι- Γουάγκνερ.

Ο ΠΟΥ Ευρώπης και το ECDC επέμειναν στην ανάγκη να ενισχυθούν οι προσπάθειες εντοπισμού και θεραπείας της φυματίωσης.

Παράλληλα υπογράμμισαν την ανάγκη να επεκταθεί η πρόσβαση “σε θεραπευτικά σχήματα πιο σύντομα και για χρήση από στόματος, καθώς έχει αποδειχθεί πως είναι υποσχόμενα για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων σε ασθενείς που πάσχουν από φαρμακοανθεκτική φυματίωση”.