Στο συνέδριο παραβρέθηκαν περισσότεροι από 100 συμμετέχοντες από την Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης

Διεθνές συνέδριο με θέμα «Προλαμβάνοντας και αντιμετωπίζοντας τον σχολικό εκφοβισμό και τη βία μεταξύ ανηλίκων» συνδιοργάνωσαν το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά του Εκφοβισμού (European Antibullying Network) και «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών δράσης του Δικτύου.

Στόχος του συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου στο Ξενοδοχείο Novotel Athens, ήταν να αναδειχθούν και να παρουσιαστούν: Η διαφορά και η σύνδεση στα φαινόμενα του εκφοβισμού και της βίας μεταξύ ανηλίκων, καθώς και η επιβεβλημένη ανάγκη για πολυεπιστημονική αντιμετώπιση και διαχείριση των φαινομένων. Ακόμη, ο καθοριστικός ρόλος της πρόληψης, εστιάζοντας στην οικογένεια, στο σχολικό περιβάλλον και στην κοινωνία ευρύτερα και η υφιστάμενη κατάσταση στην Ευρώπη και διεθνώς. Επίσης, αναδείχθηκαν η ανταλλαγή καλών πρακτικών από την Ευρώπη και διεθνώς, η εξέλιξη στη φύση των φαινομένων και οι νέες προκλήσεις με στόχο την πρόληψη και διαχείρισή τους.

Σημειώνεται, ότι το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στην Ελλάδα και το υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας στην Κύπρο, στο πλαίσιο του έργου PREVENT- Youth violence among peers: motives, causes & prevention techniques, το οποίο χρηματοδοτείται με πόρους τους Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (EEA Grants2014-2021) μέσω του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Στο συνέδριο παραβρέθηκαν περισσότεροι από 100 συμμετέχοντες από την Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης (Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο, Κροατία, Λιθουανία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σουηδία, κ.ά.). Την έναρξη του συνεδρίου πραγματοποίησαν εκπρόσωποι από την Ομάδα Δικαιωμάτων των Παιδιών, του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Εθελοντικού Δικτύου YouSmile του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Έλενα Χουντάλα και Ναταλία Χαραλαμποπούλου, τονίζοντας πως «η αλλαγή ξεκινάει από εμάς, όμως χρειαζόμαστε και τη δική σας βοήθεια. Όσοι βρίσκονται σήμερα εδώ έχουν τη δύναμη αλλά και τη θέληση να αλλάξουν τη ζωή κάποιου παιδιού».

Ο πρόεδρος ΔΣ του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Εκφοβισμού αλλά και του ΔΣ του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και τους συμμετέχοντες στο συνέδριο και δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, καθώς το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά του Εκφοβισμού φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια. Αυτό το συνέδριο έρχεται για να δώσει λύσεις μέσα από καλές πρακτικές από την Ευρώπη και διεθνώς, καθώς στο “Χαμόγελο” έχουμε μάθει πως δεν υπάρχουν θύτες ή θύματα αλλά παιδιά, ομάδες παιδιών που δέχονται και ασκούν βία. Δεν πρέπει μόνο να ακούμε τις φωνές των παιδιών αλλά να αφουγκραζόμαστε και τις ανησυχίες τους, γιατί τα παιδιά έχουν φωνή, γνώση, επίγνωση, ωριμότητα αλλά κυριότερα αγνότητα. Ο Οργανισμός αυτός, άλλωστε, δημιουργήθηκε από ένα 10χρονο αγόρι, τον γιο μου τον Ανδρέα, όπου μέσα από το ημερολόγιό του εξέφρασε την επιθυμία του, και τώρα, 29 χρόνια μετά, συσπειρώθηκαν οι δυνάμεις σε αυτήν τη χώρα και ελπίζω όσα ακουστούν εδώ σήμερα να ληφθούν υπόψη από τους αρμόδιους».

Η συντονίστρια του Κέντρου για τη Βία και τον Εκφοβισμό, «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ψυχολόγος (MSc), Ιωάννα Χαρδαλούπα, ψυχολόγος (MSc), μίλησε για το Κέντρο αλλά και τις καλές πρακτικές του στο πεδίο της βίας και του εκφοβισμού, που έχουν στόχο τη διεπιστημονική συνεργασία και επεσήμανε ότι «ένα στα τρία παιδιά σε όλη τη χώρα δηλώνει ότι έχει δεχθεί Bullying. Ένα στα τέσσερα παιδιά αισθάνεται πως το σχολείο δεν του μαθαίνει να μην εκφοβίζει τους συμμαθητές του. Το 100% των παιδιών θα προτιμούσε να απευθυνθεί για βοήθεια σε τηλεφωνική γραμμή, επιλέγοντας την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 του Οργανισμού. Πραγματοποιείται μία συμβουλευτική για bullying κάθε δύο ημέρες | 252 συμβουλευτικές. Από τα περιστατικά που έλαβαν δημοσιότητα και σχετίζονται με τον εκφοβισμό και την παραβατικότητα μεταξύ ανηλίκων, η πλειονότητα αφορά έφηβα παιδιά (13-18 ετών), αγόρια. Σημειώθηκε αύξηση 47% στον αριθμό των μαθητών που συμμετείχαν σε προγράμματα πρόληψης και παρέμβασης σχετικά με τον εκφοβισμό. Πραγματοποιήσαμε προγράμματα παρέμβασης πρόληψης σε 230 μαθητές κάθε σχολική ημέρα. Προγράμματα παρέμβασης πρόληψης σχετικά με τον εκφοβισμό σε 29.675 μαθητές και 1.583 εκπαιδευτικούς και 3.234 γονείς/κηδεμόνες».

Η συντονίστρια του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Εκφοβισμού, αλλά και του Συνεδρίου, Πηγή Πρωτοψάλτη, αναφέρθηκε σε απολογιστικά στοιχεία της 10ετούς δράσης Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Εκφοβισμού, στις δράσεις του ανά τα χρόνια και υπογράμμισε: «Το EAN συστάθηκε το 2013 και μέχρι σήμερα αποτελεί ένα ενεργό δίκτυο οργανώσεων που εργάζονται στην Ευρώπη για την καταπολέμηση του φαινομένου του εκφοβισμού, του διαδικτυακού εκφοβισμού και της σχολικής βίας. Φέρνει σε επαφή τους ενδιαφερόμενους φορείς που εργάζονται στην πρόληψη και την παρέμβαση με στόχους τον συντονισμό δράσεων και πρωτοβουλιών, τη διεξαγωγή εκστρατειών, τη δημιουργία, προώθηση και ανταλλαγή καλών πρακτικών, καθώς και την ευαισθητοποίηση και ενδυνάμωση του κοινού σχετικά με την ολιστική καταπολέμηση του εκφοβισμού».

Η λειτουργός και εκπαιδεύτρια Εκπαιδευτικών στο Κυπριακό Παρατηρητήριο για τη Βία στο Σχολείο (ΠΑ.ΒΙ.Σ.), Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου, Νάσια Στεφάνου, έθιξε το θέμα «Ενδυνάμωση των σχολείων για την αντιμετώπιση και την πρόληψη της βίας» και μίλησε για τους πέντε βασικούς πυλώνες της νέας εθνικής εκστρατείας στην Κύπρο για την πρόληψη και τη διευθέτηση της βίας στα σχολεία, ενώ σε σχετική έρευνα που πραγματοποίησαν ανέφερε πως ένας στους πέντε μαθητές δήλωσε ότι δέχεται εκφοβισμό τουλάχιστον μία φορά τον μήνα.

Κατά την ολοκλήρωση του Συνεδρίου, τα μέλη του Δικτύου γιόρτασαν με ένα συμβολικό σβήσιμο κεριών τα 10 χρόνια του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Εκφοβισμού, καθώς, όπως τόνισε και ο κ. Γιαννόπουλος, «πολλές φορές οι μικρές λεπτομέρειες είναι που κάνουν τη διαφορά».