H εκδήλωση εντάσσεται σε μία τετραήμερη δράση υπό τον συντονισμό της εξειδικευμένης ομάδας ψυχολόγων του οργανισμού, για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση 1.000 μαθητών και μαθητριών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχολείων της Αττικής

Η τεράστια αύξηση των περιστατικών bullying καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του φαινομένου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που πραγματοποίησε, νωρίτερα σήμερα, το «Χαμόγελο του παιδιού», με αφορμή την «Πανελλήνια Ημέρα ενάντια στο bullying», με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Δικτύου ενάντια στην ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (European Antibullying Network).

Σημειώνεται ότι η εκδήλωση εντάσσεται σε μία τετραήμερη δράση που διοργανώνει το «Χαμόγελο του παιδιού» υπό τον συντονισμό της εξειδικευμένης ομάδας ψυχολόγων του οργανισμού, για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση 1.000 μαθητών και μαθητριών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχολείων της Αττικής, για το φαινόμενο του bullying.

«Η σημερινή είναι μια πολύ σημαντική ημέρα, όχι γιατί είναι κατά του bullying», τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, «αλλά γιατί αυτή την ημέρα συνήθως μιλάμε για κάτι που είναι φρικτό στη ζωή των παιδιών. Για κάτι που κάνει κάποια παιδιά να μην κοιμούνται, να μην είναι ευτυχισμένα, να μην είναι χαρούμενα. Θα ήθελα να μην ξεχνάμε ότι το “Χαμόγελο” ξεκίνησε από ένα παιδί, από τον 10χρονο Ανδρέα και να μην ξεχνάμε ότι ένα παιδί μπορεί να σου πει πράγματα τα οποία εάν τα ακούσεις, κι εσύ ο μεγάλος γίνεσαι καλύτερος».

Μιλώντας για τις δράσεις του οργανσιμού, ο πρόεδρός του, επεσήμανε: «Οι δράσεις του οργανισμού είναι υποχρέωση μας απέναντι στην κοινωνία. Μαζί με τους θεσμούς, μαζί με ανθρώπους που είναι μέσα στους θεσμούς, που αν δεν ήταν εκείνοι, εμείς θα κάναμε απλώς ευχολόγια. Σεβόμαστε τους θεσμούς του κράτους και γι΄ αυτό, ό,τι κάνουμε, το κάνουμε πάντα σε συνέργεια και σε συνεργασία μαζί τους και ό,τι γίνεται, γίνεται με αυτή την ευθύνη απέναντι στην κοινωνία».

Ο κ. Γιαννόπουλος έκανε ιδιαίτερη μνεία στο Κέντρο για τη Βία και τον Εκφοβισμό, το οποίο, όπως επεσήμανε, λειτουργεί με αξιόλογους επιστήμονες, με αξιόλογους ανθρώπους που νοιάζονται, είναι ευχάριστοι στην επικοινωνία και έχουν καλή επικοινωνία με τα παιδιά. Εκεί έχουμε μια συμβουλευτική κάθε δύο μέρες στα παιδιά. Διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης σε όλη την Ελλάδα, σε όλα τα σχολεία και η προσπάθεια είναι να κρατήσουμε τη σχολική κοινότητα ενημερωμένη και δυνατή. Το θέμα του bullying αφορά το σχολείο, δεν αφορά την αστυνομία, ούτε την εισαγγελία. Πρέπει ο καθένας από εμάς να πάρει την ευθύνη του, γι΄ αυτό το θέμα που τρώει, καταστρέφει και δυναμιτίζει την ψυχική ισορροπία των παιδιών».

Ο Παναγιώτης Αναστασιάδης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ανέφερε κατά την ομιλία του: «Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και ειδικότερα το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και το εξειδικευμένο εργαστήριο, συνεργάζεται εδώ και δύο χρόνια με το “Χαμόγελο του Παιδιού”. Έχουμε ήδη συνεργαστεί στο επίπεδο του σχεδιασμού και της υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου ευρωπαϊκού προγράμματος Εράσμους, έτσι ώστε να αναπτύξουμε ένα ολιστικό πλαίσιο αντιμετώπισης του φαινομένου του διαδικτυακού εκφοβισμού, έτσι όπως αυτό εκδηλώνεται όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το bullying, ο εκφοβισμός, δεν είναι το αίτιο, είναι το αποτέλεσμα, είναι η κορυφή του παγόβουνου, είναι αυτό που βλέπουμε. Κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, τα πραγματικά αίτια είναι αρκετά και θα εστιάσω μόνο σε ένα, στη διαφορετικότητα. Στη δυσκολία των γενεών, των παιδιών που είναι στα σχολειά μας, να αναπτύξουν κρίσιμες κοινωνικές δεξιότητες. Κατά την Unesco κρίσιμες κοινωνικές δεξιότητες είναι η ανοχή στη διαφορετικότητα, η συνεργασία σε ετερογενείς ομάδες, η ενσυναίσθηση, να μπορώ δηλαδή να μπω στη θέση του άλλου. Μένω σε αυτό για να αναδείξω πόσο σύνθετο και πολύπλοκο είναι το πρόβλημα και υπό αυτή την έννοια, οι συνέργειες οργανισμών και η συμβολή τους, όπως το “Χαμόγελο του Παιδιού” είναι τόσο σημαντικές».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής Αθήνας, Σωτήρης Ευστρατιάδης, τόνισε: «Αυτό που έχω να πω μέσα από την εμπειρία μου, είναι ότι υπάρχει συννοσηρότητα μεταξύ ψυχοπαιδαγωγικών αιτιών, δηλαδή ανοριοθέτητα ανήλικα τέκνα συν κοινωνικοοικονομικές δυσκολίες. Έχουμε ένα 30% σε όλα τα αδικήματα που εμπεριέχουν βία και μάλιστα σκληρή και έμφυλη βία. Όντως το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει πρώτα να παρέμβουμε στα αίτια του φαινομένου».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν δράσεις, υπηρεσίες και στατιστικά στοιχεία του οργανισμού για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου. Ακόμη παρουσιάστηκαν έργα μαθητών και μαθητριών από σχολεία όλης της Ελλάδας στο πλαίσιο της εκστρατείας ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ, που για 11η συνεχή χρονιά υλοποιεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και το Ευρωπαϊκό Μαθητικό Δίκτυο του Οργανισμού «YouSmile», σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, όπως επίσης προτάσεις για την πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση του φαινομένου από την Ομάδα Δικαιωμάτων του Παιδιού του Ευρωπαϊκού Εθελοντικού Μαθητικού Δικτύου You Smile του Οργανισμού, ενώ παρουσιάστηκε το Ευρωπαϊκό Πρότυπο Πιστοποίησης κατά του Εκφοβισμού, μέσω του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού (European Antibullying Network).

Τέλος, στην εκδήλωση ανακοινώθηκε η συνεργασία του «Του Χαμόγελου του Παιδιού» και της εταιρεία ΝΟΥΝΟΥ Gouda, καθώς υλοποιούν το πρόγραμμα «Έχεις τη δύναμη μέσα σου» κατά της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού σε 365 σχολεία και 30.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα.