Στον «κατάλογο της ντροπής» έχουν προστεθεί ο ισραηλινός στρατός, η Χαμάς, οι ένοπλες δυνάμεις και οι παραστρατιωτικοί του Σουδάν

Οι βιαιότητες οι οποίες είχαν θύματα παιδιά κατά τη διάρκεια ενόπλων συρράξεων έφθασαν σε «ακραία επίπεδα» το 2023, χρονιά που καταγράφηκε «σοκαριστική» αύξηση των σοβαρών παραβιάσεων, παρά τα ελλιπή δεδομένα για τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, το περιεχόμενο της οποίας περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου χθες Τρίτη.

«Το 2023, η βία με θύματα παιδιά στο πλαίσιο ένοπλων συρράξεων έφθασε σε ακραία επίπεδα»: καταγράφτηκε «σοκαριστική αύξηση 21% των σοβαρών παραβιάσεων», αναφέρει το κείμενο, το οποίο πρόκειται να δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα αύριο Πέμπτη.

Κάνει λόγο για 30.705 επιβεβαιωμένες παραβιάσεις που διαπράχθηκαν την περασμένη χρονιά.

Η ετήσια έκθεση του ΓΓ Γκουτέρες αναφέρεται στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων παιδιών (κάτω των 18 ετών) σε περίπου 20 εμπόλεμες ζώνες σε διεθνές επίπεδο και συμπεριλαμβάνει παραρτήματα με τις παραβιάσεις — φόνους και ακρωτηριασμούς παιδιών, εξαναγκαστικές στρατολογήσεις, απαγωγές, κρούσματα σεξουαλικής βίας…

Το 2023, τα παιδιά «ήταν τα πρώτα που επλήγησαν από τον πολλαπλασιασμό και την κλιμάκωση κρίσεων», που σημαδεύτηκαν από «απόλυτη περιφρόνηση των δικαιωμάτων των παιδιών», πάνω απ’ όλα «του δικαιώματος στη ζωή», υπογραμμίζει η έκθεση.

Το κείμενο επισημαίνει ειδικά ότι ο πόλεμος στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη οδήγησε σε παραβιάσεις των δικαιωμάτων παιδιών με «εύρος και ένταση άνευ προηγουμένου» (+155%).

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ισραηλινός στρατός, όπως και η Χαμάς, προστέθηκαν στον «κατάλογο της ντροπής» που συμπεριλαμβάνεται σε παράρτημα της έκθεσης. Η πληροφορία πως είχε αποφασιστεί αυτό διέρρευσε ήδη από την περασμένη εβδομάδα.

Ο ΟΗΕ προσθέτει τις ένοπλες δυνάμεις και τους παραστρατιωτικούς του Σουδάν στον «κατάλογο της ντροπής»

Η κατάσταση είναι επίσης τρομακτική στο Σουδάν, με «απίστευτη» αύξηση (+480%) του αριθμού των σοβαρών παραβιάσεων δικαιωμάτων παιδιών. Ο Γενικός Γραμματέας αποφάσισε έτσι να προστεθούν ο σουδανικός στρατός και οι παραστρατιωτικοί των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), που ενεπλάκησαν σε πόλεμο τον Απρίλιο του 2023, στον «κατάλογο της ντροπής».

Στην ετήσια έκθεση του ΓΓ Γκουτέρες, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί επίσημα αύριο Πέμπτη, αναφέρεται επισταμένως στον πόλεμο από την άνοιξη της περασμένης χρονιάς ανάμεσα στις ΣΕΔ υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και τους παραστρατιωτικούς των ΔΤΥ υπό το πρώην δεξί του χέρι που μετατράπηκε σε ορκισμένο εχθρό του, τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο.

Η έκθεση κάνει λόγο για «απίστευτη αύξηση 480%» του αριθμού των σοβαρών παραβιάσεων με θύματα παιδιά στη χώρα της Αφρικής μεταξύ του 2022 και του 2023.

Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε ότι το 2023 διαπράχθηκαν 1.721 σοβαρές παραβιάσεις με θύματα 1.526 παιδιά, τα 480 από τα οποία σκοτώθηκαν και άλλα 764 τραυματίστηκαν.

«Μου προκαλεί φρίκη η δραματική αύξηση των σοβαρών παραβιάσεων, ιδιαίτερα των στρατολογήσεων και της χρησιμοποίησης παιδιών, των φόνων και των τραυματισμών και των επιθέσεων εναντίον σχολείων και νοσοκομείων, καθώς και η επιδείνωση της πρόσβασης σε ανθρωπιστική βοήθεια», αναφέρει το κείμενο του κ. Γκουτέρες.

«Είμαι πολύ ανήσυχος για την κλιμάκωση της βίας μεταξύ κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων που συνδέονται με την εθνότητα και τους μαζικούς εκτοπισμούς παιδιών», προσθέτει.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Γραμματέας αποφάσισε να προστεθούν στον «κατάλογο της ντροπής» οι σουδανικές ένοπλες δυνάμεις, για τις ευθύνες τους στις δολοφονίες και στους τραυματισμούς παιδιών, σε επιθέσεις εναντίον σχολείων και νοσοκομείων και σε βομβαρδισμούς σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι σουδανικές ένοπλες δυνάμεις εγγράφονται σε αυτή τη λίστα: βρίσκονταν επίσης σ’ αυτήν από το 2016 ως το 2018.

Σε ό,τι αφορά τις ΔΤΥ, πέρα από φόνους και τραυματισμούς παιδιών, επιθέσεις εναντίον σχολείων και νοσοκομείων, η εγγραφή τους στον κατάλογο της ντροπής αποφασίστηκε επίσης εξαιτίας βιασμών και άλλων μορφών σεξουαλικής βίας σε βάρος παιδιών, καθώς και της εξαναγκαστικής στρατολόγησης δεκάδων παιδιών στις τάξεις τους.