Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία προειδοποίησαν ότι, όσο διασκεδαστικό κι αν είναι το “gaming”, ειδικά για τα παιδιά και τους νεαρούς ενήλικες, μπορεί να βλάψει την υγεία τους και να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της έρευνας του αυστραλιανού πανεπιστημίου, Τζάνι Λέουνγκ: “Αρκούν 3 ώρες παιχνιδιού την ημέρα για την αύξηση της σωματικής καταπόνησης”.

“Η καλύτερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ των πολλών ωρών παιχνιδιού και των σωματικών συμπτωμάτων είναι απαραίτητη για την προώθηση υγιεινών συνηθειών “gaming” και την ελαχιστοποίηση καθώς και την πρόληψη της ανάπτυξης προβλημάτων υγείας”, επεσήμανε ο ίδιος.

Η έρευνα

Στη μελέτη συμμετείχαν 955 “παίκτες” ηλικίας από 18 έως 94 ετών.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσο συχνά έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια, εάν σχεδίαζαν να γίνουν επαγγελματίες “gamers” και το επίπεδο του “gaming disorder”, μιας επισήμως πλέον αναγνωρισμένης ασθένειας από τον ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) η οποία χαρακτηρίζεται από ένα μοτίβο μόνιμης ή επαναλαμβανόμενης συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια του “gaming” (online ή offline) που εκδηλώνεται με:

  • Μειωμένο αυτοέλεγχο.
  • Αυξημένη προτεραιότητα στο “gaming” με αποτέλεσμα να καταλαμβάνει άλλες πτυχές της ζωής και των καθημερινών δραστηριοτήτων.
  • Συνέχιση ή κλιμάκωση του “gaming” παρά την εμφάνιση και παρατήρηση αρνητικών συνεπειών στην προσωπική, οικογενειακή, κοινωνική, εκπαιδευτική και επαγγελματική ζωή του “gamer”.

Οι “παίκτες” ρωτήθηκαν επίσης για τυχόν σωματικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν ως αποτέλεσμα του “gaming”.

Τα ευρήματα της έρευνας

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια για τρεις ώρες ή περισσότερο συνεχόμενα μέσα στην ημέρα είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν συμπτώματα, όπως:

  • Καταπόνηση των ματιών (46,1%).
  • Πόνο στα χέρια ή δύσκαμπτους καρπούς (45,4%).
  • Πόνο στην πλάτη ή δυσκαμψία στον αυχένα (52,1%).
  • Κόπωση και πονοκεφάλους.

Οι συμμετέχοντες που σημείωσαν υψηλή βαθμολογία στο “gaming disorder” είχαν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν σωματικά προβλήματα.

“Η σχέση μεταξύ παρατεταμένου παιχνιδιού και σωματικών προβλημάτων ίσχυε τόσο για τα νεότερα όσο και για τα μεγαλύτερα άτομα”, επισήμαναν οι ερευνητές και πρόσθεσαν πως τα χρονικά πλαίσια συνεχούς παιχνιδιού πρέπει να περιορίζονται κάτω των 3 ωρών.

Πρέπει να πατάμε το “pause”

Με βάση τα ευρήματα, οι ερευνητές προτρέπουν τους παίκτες να κάνουν τακτικά διαλείμματα κατά τη διάρκεια του “gaming”.

“Οι παίκτες θα πρέπει να πατάνε το pause για να αποτρέψουν την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων υγείας”, προτρέπουν οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές δημιούργησαν μάλιστα ένα γκροτέσκο “άβαταρ” για να δείξουν πώς θα μπορούσαν να είναι οι παίκτες σε 20 χρόνια.

Ο “Michael” – ο “gamer” του μέλλοντος – έχει κόκκινα γουρλωμένα μάτια, καμπούρα και φουσκάλες στα χέρια του ως αποτέλεσμα της καταπόνησης.

“Από τη στέρηση ύπνου και την αφυδάτωση μέχρι την ανεπάρκεια βιταμίνης D και την ψηφιακή καταπόνηση των ματιών, οι απειλές για τους “gamers” είναι πολλαπλές. Χρειάζεται λοιπόν σωστή ενημέρωση και μεγάλη προσοχή”, καταλήγουν οι ειδικοί βασιζόμενοι στα ευρήματα της έρευνας.

ΠΗΓΗ: imommy.gr