Για «απαραίτητα μέτρα», τα οποία όμως δεν μπορούν να επιβληθούν, αλλά πρέπει να εφαρμοστούν με τη συνδρομή της οικογένειας, έκανε λόγο η η υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Ζέττα Μακρή, μιλώντας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της Εθνικής Στρατηγικής για την Προστασία των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο.
«Η εμπλοκή της οικογένειας στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι απολύτως απαραίτητη», ανέφερε και πρόσθεσε ότι όπως και τα παιδιά χρειάζονται αγάπη, αλλά και όρια, έτσι «χρειάζεται η αγάπη για την τεχνολογία, αλλά και τα όρια στη χρήση της».
«Οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι η αυξημένη χρήση των έξυπνων κινητών σε συνδυασμό με την αυξημένη χρήση των κοινωνικών δικτύων “φέρνουν” στα παιδιά συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης και βίας», σημείωσε η κ. Μακρή.
Όσον αφορά στο υπουργείο Παιδείας, μίλησε για την απαγόρευση της εμφανούς χρήσης των κινητών στα σχολεία, ένα μέτρο που, όπως είπε:
«Αγκαλιάστηκε από την ελληνική κοινωνία, την εκπαιδευτική κοινότητα και τα παιδιά».
Επίσης, αναφέρθηκε στη συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία θα παρέχει άμεσα υλικό, ήδη μέσα στο 2025, που σαν παιχνίδι θα εισαχθεί στο μάθημα της Πληροφορικής σε δημοτικό και γυμνάσιο.
Επιπλέον, μίλησε για το πρόγραμμα που έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με την Google, «Γίνε ήρωας του διαδικτύου», το οποίο έχει ενταχθεί τα τελευταία τρία χρόνια στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων. Μέσω αυτού τα παιδιά μαθαίνουν για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν φαινόμενα στο διαδίκτυο, πού πρέπει να απευθυνθούν, κ.ά.
«Είναι πολύ μεγάλη τιμή για τη χώρα που υπάρχει και ελληνική λύση σε αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα. Τη λύση αυτήν την ανακοίνωσε πρώτος ο πρωθυπουργός σε ένα παγκόσμιο βήμα, αυτό του ΟΗΕ, και τώρα καλούμαστε να την εφαρμόσουμε», κατέληξε η κ. Μακρή.
ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ