Το εκλογικό πρόγραμμα του Ολλανδού «Τραμπ» – Ολλανδοί μουσουλμάνοι εκφράζουν ανησυχίες μετά τη νίκη του ισλαμοφοβικού λαϊκιστή

Οι Ολλανδοί ψηφοφόροι ψήφισαν στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές την Τετάρτη που προκηρύχθηκαν μετά την κατάρρευση της απερχόμενης κυβέρνησης συνασπισμού με επικεφαλής τον Μαρκ Ρούτε και σύμφωνα με τα exit polls το ακροδεξιό, αντι-ισλαμικό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Γκερτ Βίλντερς θα είναι το μεγαλύτερο κόμμα στο ολλανδικό κοινοβούλιο, σε μια μεγάλη εκλογική ανατροπή της οποίας ο απόηχος θα γίνει αισθητός σε όλη την Ευρώπη.

Μετά από 25 χρόνια στην ολλανδική πολιτική ζωή χωρίς να κατέχει αξιώματα, ο Βίλντερς επρόκειτο να ηγηθεί των συνομιλιών για την κυβέρνηση συνασπισμού και έχει καλές πιθανότητες να γίνει πρωθυπουργός.

Το κόμμα του Βίλντερς PVV (Κόμμα της Ελευθερίας) συγκεντρώνει 37 έδρες στο κοινοβούλιο, από τις 150 συνολικά, περισσότερες από τον συνασπισμό Εργατικών- Πρασίνων (25) του Φρανς Τίμερμανς και τις 24 έδρες του συντηρητικού κόμματος VVD του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, σύμφωνα με τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα.

«Η εποχή Ρούτε τελειώνει με μια ακροδεξιά, λαϊκιστική εξέγερση που συγκλονίζει (τη Χάγη) ως τα θεμέλιά της», σχολίασε η κεντροδεξιά ολλανδική εφημερίδα.

Ένας συνασπισμός του PVV, του VVD και του νέου κόμματος Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο (NSC) του κεντρώου βουλευτή Πίτερ Όμτζιγκτ συγκεντρώνει 81 έδρες, καθιστώντας τον τον πιο προφανή συνδυασμό. Ωστόσο είναι πιθανό να χρειαστούν μήνες δύσκολων συνομιλιών για να επιτευχθεί συμφωνία, καθώς κανένα από τα κόμματα με τα οποία ο Βίλντερς θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση δεν συμμερίζεται τις αντιευρωπαϊκές απόψεις του.

«Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία», δήλωσε ο ίδιος κατά την ομιλία του αργά χθες. «Θέλουμε να κυβερνήσουμε (…) και θα κυβερνήσουμε», τόνισε.

Λίγα λεπτά μέτα τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls που του εδιναν 35 έδρες, ο ίδιος έσπευσε να δημοσιεύσει βίντεο να πανηγυρίζει δεόντως το -έστω και πρόωρο- αποτέλεσμα. «Οι εκλογείς μίλησαν και είπαν ότι κουράστηκαν. Εμείς θα βάλουμε τους ψηφοφόρους στην πρώτη θέση» είπε σε οπαδούς του που τον περίμεναν σε καφέ υπό τους ήχους της μουσικής από το «Rocky» και πρόσθεσε ότι «η Ολλανδία θα επιστραφεί στους Ολλανδούς, το τσουνάμι του ασύλου και η μετανάστευση θα περιοριστεί».

«Κανένα κόμμα δεν μπορεί πλέον να μας αγνοεί αφού πήραμε 35 έδρες», δήλωσε.

Αυτό τον βάζει στη γραμμή για να ηγηθεί των συνομιλιών για το σχηματισμό ενός νέου κυβερνώντος συνασπισμού και πιθανώς να γίνει ο πρώτος ακροδεξιός πρωθυπουργός της χώρας σε μια περίοδο πολιτικών αναταραχών σε μεγάλο μέρος της ηπείρου.

Η ευρωπαϊκή ακροδεξιά πανηγυρίζει

Ακροδεξιά στελέχη σε όλη την Ευρώπη έστειλαν τα συγχαρητήριά τους στον Βίλντερς.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, η ηγέτις του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία Μαρίν Λε Πεν, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι, ο ομοϊδεάτης των προηγουμένων Σαντιάγο Αμπασκάλ από το ισπανικό Vox κ.α.

Ο Βίκτορ Όρμπαν, είπε ότι «οι άνεμοι της αλλαγής είναι εδώ».

Ο Βίλντερς έχει δηλώσει θαυμαστής του εθνικιστή Ούγγρου πρωθυπουργού και είναι ρητά κατά της ΕΕ, προτρέποντας την Ολλανδία να ανακτήσει τον έλεγχο των συνόρων της, να μειώσει σημαντικά τις πληρωμές της στην ένωση και να εμποδίσει την είσοδο νέων μελών.

Συγχαρητήρια στον Γκερτ Βίλντερς και στο PVV για τη θεαματική τους απόδοση στις βουλευτικές εκλογές που επιβεβαιώνουν την αυξανόμενη προσήλωση στην υπεράσπιση των εθνικών ταυτοτήτων. Επειδή υπάρχουν άνθρωποι που αρνούνται να δουν την εθνική δάδα να σβήνει, η ελπίδα για αλλαγή παραμένει ζωντανή στην Ευρώπη, ήταν η ανάερηση της Λε Πεν.

Το εκλογικό πρόγραμμα του Ολλανδού «Τραμπ»

Το εκλογικό πρόγραμμα του Βίλντερς περιλαμβάνει εκκλήσεις για δημοψήφισμα για την έξοδο της Ολλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πλήρη παύση της αποδοχής αιτούντων άσυλο και απωθήσεις μεταναστών στα ολλανδικά σύνορα.

Εν αναμονή αυτού του δημοψηφίσματος η Ολλανδία επιθυμεί να λαμβάνει περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά να μην συμβάλλει στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό περισσότερα χρήματα από όσα λαμβάνει.

Το κόμμα απορρίπτει εξάλλου κάθε νέα επέκταση της ΕΕ και επιθυμεί να αποκατασταθεί το δικαίωμα του βέτο στις Βρυξέλλες.

Υποστηρίζει επίσης την «αποϊσλαμοποίηση» της Ολλανδίας

«Η Ολλανδία δεν είναι μια ισλαμική χώρα: ούτε μουσουλμανικά σχολεία, ούτε Κοράνια ούτε τεμένη». «Θέλουμε λιγότερο ισλάμ στην Ολλανδία και θα το καταφέρουμε χάρη σε λιγότερη μη δυτική μετανάστευση και την πλήρη αναστολή της παροχής ασύλου».

Επίσης προβλέπει «την απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας στα κυβερνητικά κτίρια».

Είναι επίσης ένθερμος υποστηρικτής του Ισραήλ. Ιδού ένα από τα λόγια του: «Αν η Ιερουσαλήμ πέσει στα χέρια των Μουσουλμάνων, η Αθήνα και η Ρώμη θα είναι η επόμενη. Έτσι, η Ιερουσαλήμ είναι το κύριο μέτωπο που προστατεύει τη Δύση. Δεν είναι μια σύγκρουση για το έδαφος, αλλά μάλλον μια ιδεολογική μάχη, μεταξύ της νοοτροπίας της απελευθερωμένης Δύσης και της ιδεολογίας της ισλαμικής βαρβαρότητας. Από το 1946 υπάρχει ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος και είναι το βασίλειο της Ιορδανίας».

Επίσης έχει αποκαλέσει τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν «τρομοκράτη» και έχει απειλήσει να απελάσει Ολλανδούς Τούρκους που υποστήριζαν τον Ερντογάν.

Ο επικεφαλής του κόμματος για την Ελευθερία (PVV) έχει επίσης επανειλημμένα πει ότι η Ολλανδία πρέπει να σταματήσει να παρέχει όπλα στην Ουκρανία, καθώς λέει ότι η χώρα χρειάζεται τα όπλα για να μπορέσει να αμυνθεί.

«Εδώ και δεκαετίες μας φοβερίζουν με την κλιματική αλλαγή (…) Πρέπει να σταματήσουμε να φοβόμαστε», τονίζει το PVV.

Η Ολλανδία διαθέτει τους καλύτερους παγκοσμίως επιστήμονες εξειδικευμένους στην υδραυλική μηχανική και δεν θα πρέπει να πανικοβάλλεται μπροστά στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αναφέρει στο προεκλογικό του πρόγραμμα.

Παράλληλα ζητεί να αυξηθουν οι εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Βόρεια Θάλασσα και να διατηρηθούν ανοικτά τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν με άνθρακα ή φυσικό αέριο.

«Το PVV τάσσεται επίσης υπέρ της γρήγορης κατασκευής νέων πυρηνικών εργοστασίων».

Δύσκολη υπόθεση ο σχηματισμός κυβέρνησης

Ωστόσο, κανένα από τα κόμματα με τα οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να σχηματίσει κυβέρνηση δεν συμμερίζεται αυτές τις ιδέες.

Ο Βίλντερς, ο οποίος στο παρελθόν χαρακτηρίστηκε ως ολλανδική εκδοχή του Ντόναλντ Τραμπ, θα πρέπει πρώτα να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού προτού μπορέσει να αναλάβει τα ηνία της εξουσίας.

Αυτό θα είναι δύσκολο καθώς τα κυρίαρχα κόμματα είναι απρόθυμα να ενώσουν τις δυνάμεις τους με αυτόν και το κόμμα του, αλλά το μέγεθος της νίκης του τον ενισχύει σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις.

Ο Βίλντερς κάλεσε τα άλλα κόμματα να συμμετάσχουν εποικοδομητικά σε συνομιλίες συνασπισμού. Ο Πιέτερ Ομτζίγκτ , ένας πρώην κεντρώος Χριστιανοδημοκράτης που δημιούργησε το δικό του κόμμα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο (NSC) σε τρεις μήνες για να πάρει περίπου 20 έδρες, είπε ότι θα ήταν πάντα ανοιχτός σε συνομιλίες.

Το πιο κοντινό κόμμα σε αυτό του Βίλντερς ήταν μια συμμαχία του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος και της Πράσινης Αριστεράς, που προβλεπόταν να κερδίσει 26 έδρες. Αλλά ο αρχηγός του Φρανς Τίμερμανς κατέστησε σαφές ότι ο Βίλντερς δεν πρέπει να υπολογίζει σε συνασπισμό μαζί του.

«Δεν θα σχηματίσουμε ποτέ συνασπισμό με κόμματα που προσποιούνται ότι οι αιτούντες άσυλο είναι η πηγή κάθε δυστυχίας», είπε ο Τίμερμανς.

Ολλανδοί μουσουλμάνοι εκφράζουν ανησυχίες μετά τη νίκη του ισλαμοφοβικού λαϊκιστή Βίλντερς στις βουλευτικές εκλογές

Οι μουσουλμάνοι στην Ολλανδία ανησυχούν για το τι θα ακολουθήσει μετά την προβλεπόμενη νίκη του ακροδεξιού αντιισλαμικού λαϊκιστικού Κόμματος της Ελευθερίας (PVV) του Χερτ Βίλντερς στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.

«Ως θρησκευόμενος μουσουλμάνος, ανησυχώ», δήλωσε ο Μουχσίν Κιοκτάς, πρόεδρος μιας οργάνωσης για τα συμφέροντα των μουσουλμάνων, μιλώντας σήμερα στην ολλανδική τηλεόραση. «Πραγματικά δεν περίμενα αυτό το αποτέλεσμα. Οι μουσουλμάνοι βρίσκονται μπροστά σε δύσκολους καιρούς».

Το PVV του Βίλντερς έχει δηλώσει ότι θα κλείσει τζαμιά και θα απαγορεύσει το Κοράνι, επισήμανε ο Κιοκτάς. Αν ο ακροδεξιός λαϊκιστής καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού και να εφαρμόσει το αντιισλαμικό πρόγραμμά του, αυτό θα σημάνει ότι οι μουσουλμάνοι στην Ολλανδία δεν θα μπορούν πλέον να ασκούν ελεύθερα τη λατρεία τους, δήλωσε.

«Πιστεύουμε στη δημοκρατία και στο κράτος δικαίου», δήλωσε ο Κιοκτάς προσθέτοντας πως σέβεται την κρίση των ολλανδών ψηφοφόρων. «Όμως ως αφοσιωμένος και θρησκευόμενος μουσουλμάνος, ανησυχώ».