Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για την 6η Αυγούστου, μια ημέρα σταθμό για την Χριστιανοσύνη, την Ελλάδα, τον αθλητισμό αλλά και τον κόσμο

Η 6η Αυγούστου είναι μια μέρα ιδιαίτερης σημασίας. Καθώς εορτάζουμε την Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Του Χριστού μας. Αλλά θυμόμαστε την ημέρα αυτή και για καλό αλλά και για κακό λόγο. Και τελικά δεν πήραμε το μήνυμα που έπρεπε από τον Ιησού μας. Αρχικά βεβαίως είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για την θρησκεία μας, για την Χριστιανοσύνη καθώς εορτάζεται η Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού!

Ο Ιησούς Χριστός πήρε από τους μαθητές τον Πέτρο ,τον Ιωάννη και τον Ιάκωβο και ανέβηκε στο όρος Θαβώρ για να προσευχηθεί. Οι τρεις μαθητές Του όταν ξύπνησαν μετά από ένα σύντομο ύπνο λόγω της κούρασης είδαν ένα εξαίσιο θέαμα! Το πρόσωπο του Κυρίου άστραφτε σαν τον ήλιο, και τα φορέματα Του ήταν λευκά σαν το φως. Τον περιστοίχιζαν δε και συνομιλούσαν μαζί Του δύο άνδρες, ο Μωϋσής και ο Ηλίας .

Τότε ήλθε σύννεφο που τους σκέπασε και μέσα απ’ αυτό ακούστηκε φωνή που έλεγε: «Οὗτος ἐστὶν ὁ υἱός μου ὁ ἀγαπητός· αὐτοῦ ἀκούετε» (Λουκά, θ’ 28-36). Δηλαδή, Αυτός είναι ο Υιός μου ο αγαπητός, που τον έστειλα για να σωθεί ο κόσμος. Αυτόν να ακούτε. Κατά την γνώμη μου η σημερινή μέρα έχει μια πιο σημαντική σημασία. Η Μεταμόρφωσις του Ιησού Χριστού, σηματοδοτεί αυτό το στάδιον επιτεύξεως δια τον κάθε άνθρωπον, δηλαδή την πλήρην εναρμόνισιν και ταύτισιν της προσωπικότητας με την ψυχήν της• και την μεταμόρφωσιν του ανθρώπου σε έναν άνθρωπο που ζει για την Θεία Θέληση.

Μια ημέρα που άλλαξε τον κόσμο

Η 6η Αυγούστου είπαμε έχει πολλά να μας θυμίζει. Από την μεγάλη νίκη του θρυλικού Γεώργιου Καραϊσκάκη επί των τούρκων του Κιουταχή στο Χαϊδάρι, έως το έπος που έγραψε πριν 30 χρόνια σαν σήμερα η Βούλα Πατουλίδου στην Βαρκελώνη και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στα 100μ με εμπόδια. Φυσικά σαν σήμερα ανακαλύφθηκε ή καλύτερα δόθηκε προς χρήσιν το περίφημο ίντερνετ χάρις στο οποίο τα λέμε σήμερα. Δημιουργός του είναι ο Άγγλος Τίμοθι Μπέρνερς Λι, που εφηύρε τον Παγκόσμιο Ιστό (www).

Όμως η ανθρωπότητα δεν πρέπει να ξεχάσει ποτέ την σημερινή ημέρα καθώς στο τελευταίο επεισόδιο στην ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν για πρώτη φορά ως όπλο την ατομική βόμβα και σκορπούν τον όλεθρο σε δύο ιαπωνικές πόλεις, τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι(9 Αυγούστου). Το ωστικό κύμα της έκρηξης, σε συνδυασμό με τη θερμότητα που εκλύθηκε, κονιορτοποίησε τα πάντα σε μία περιοχή 11 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Άμεσα σκοτώθηκαν πάνω από 20.000 στρατιώτες και 78.000 άμαχοι. Οι αγνοούμενοι ξεπέρασαν τις 13.000 και οι βαριά τραυματίες τις 10.000. Για πολλούς από τους επιζήσαντες η ζωή θα είναι μαρτυρική τα επόμενα χρόνια και αρκετές χιλιάδες θα πεθάνουν από καρκίνους.

Είναι η μεγαλύτερη καταστροφή που έχει συμβεί σε πόλεμο με την ρίψη μιας βόμβας και όχι μόνο καθώς εκτός από τον όλεθρο έφερε και μια μεγάλη οικολογική καταστροφή. Ευτυχώς ο κόσμος κινητοποιήθηκε και έκτοτε αν και τα πυρηνικά οπλοστάσια των μεγάλων δυνάμεων είναι γεμάτα, δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ. Και ελπίζουμε να μην χρειαστεί η ανθρωπότητα να ζήσει ανάλογες στιγμές σε μια εποχή που οι πολεμικές εντάσεις αυξάνονται καθώς δεν πήραμε το μήνυμα του Χριστού μας και το ψυχροπολεμικό κλίμα έχει φτάσει στο χειρότερο σημείο του. Και ιδιαίτερα πλέον με την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και την ανησυχία για χρήση πυρηνικών όπλων από την πρώτη. Μιας και η ένταση είναι ακόμα μεγαλύτερη αφού η Ουκρανία δέχεται Δυτική βοήθεια. Και για πρώτη φορά μετά από 10ετίες υπάρχει ανησυχία για χρήση πυρηνικών σε ένα πόλεμο.

Ελπίζουμε να θυμόμαστε την θλιβερή αυτή ημέρα από πλευράς αυτού του γεγονότος, ως την πρώτη και τελευταία φορά που μέσα σε ένα τρίημερο δύο πυρηνικές βόμβες αφάνισαν σε ένα πόλεμο δύο ολόκληρες πόλεις με θύματα βασικά αμάχους.