Ο Αποστόλης Λάμπος γράφει για τα “πολεμικά παιχνίδια” και τους υποχθόνιους και υποσυνείδητους κινδύνους που αυτά κρύβουν για τα παιδιά μας

Ήθελα να γράψω αυτό το κείμενο μετά τις γιορτές. Την περίοδο που έχει καταλαγιάσει λίγο η τρέλα των δώρων για τα παιδιά. Τα παιδιά μπορούν να ζητούν ό,τι θέλουν. Εμείς όμως πρέπει να τα καθοδηγούμε σωστά. Όπως ένας δημοσιογράφος έχει την ευθύνη να καλλιεργεί σωστά το κοινό του, έτσι και ένας γονιός το παιδί του. Δεν γίνεται πάντα να πηγαίνουμε με αυτό που θέλει το παιδί, με αυτό που θέλει το κοινό.

Αρκετά με την εισαγωγική μου φλυαρία. Μπαίνω στο διά ταύτα. Η επιρροή των παιχνιδιών στην ανάπτυξη των παιδιών μας έχει αναδειχθεί σε μείζον θέμα συζήτησης τα τελευταία χρόνια. Πολλοί γονείς βρίσκονται ανάμεσα στο δίλημμα της επιλογής παιχνιδιών για τα παιδιά τους, μερικοί από αυτούς αντιμετωπίζοντας το ερώτημα αν πρέπει να επιτρέπουν στα παιδιά τους να παίζουν πολεμικά παιχνίδια. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να παίρνουμε πολεμικά παιχνίδια στα παιδιά μας και πώς αυτά μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη τους.

Η επίδραση των πολεμικών παιχνιδιών στη συμπεριφορά

Πολλές ερευνητικές μελέτες έχουν εξετάσει τη σχέση μεταξύ της έκθεσης σε πολεμικά παιχνίδια και της συμπεριφοράς των παιδιών. Υπάρχει ανησυχία ότι τα παιδιά που έρχονται σε επαφή με βίαια περιεχόμενα μπορεί να αναπτύξουν αποδεκτικότητα στη βία ή ακόμα και επιθετική συμπεριφορά. Επιπλέον, η υπερβολική έκθεση σε πολεμικές εικόνες μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα των παιδιών να αντιληφθούν τις συνέπειες της βίας. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν το πόσο κακό μπορεί να προκαλέσουν πολεμικά παιχνίδια σε παιδιά που είναι στην ανάπτυξη; Και δεν αναφέρομαι στην σωματική τους διάπλαση. Αλλά στην ανάπτυξη του χαρακτήρα τους, των αρχών και των αξιών τους.

Εκπαιδευτικές πτυχές

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να επιλέγουμε πολεμικά παιχνίδια για τα παιδιά μας αφορά τις εκπαιδευτικές πτυχές. Τα παιχνίδια που επιτρέπουν στα παιδιά να επιλύουν προκλήσεις, να αναπτύσσουν δεξιότητες συνεργασίας και να ενισχύουν τον δημιουργικό τους τρόπο σκέψης είναι προτιμότερα για την ολοκληρωμένη εκπαίδευσή τους. Αφήστε που αν googlάρετε απλά “ποιοτικό παιχνίδι” και την ηλικία του παιδιού σας, θα εμφανιστούν αμέτρητες επιλογές σύγχρονων παιχνιδιών που και θα ωφελήσουν τα παιδιά σας αλλά και θα διασκεδάσουν.

Δημιουργία υγιών συνηθειών

Η επιλογή παιχνιδιών που προάγουν την ειρηνική επίλυση διαφορών και την αμοιβαία συνεργασία βοηθά στη δημιουργία υγιών συνηθειών στα παιδιά. Είναι σημαντικό να τα ενθαρρύνουμε να επιλέγουν παιχνίδια που τους βοηθούν να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τους ωφελήσουν στη ζωή τους, όπως η επίλυση προβλημάτων και η διαπραγμάτευση. Συν τοις άλλοις, υπάρχουν και πολλά παιχνίδια που ενέχουν μέσα τους τον ανταγωνισμό. Και το αναφέρω αυτό στην περίπτωση που φοβάστε μήπως τα παιδιά σας δεν αποκτήσουν δυναμισμό ή φιλοδοξίες για υψηλές πτήσεις και κατακτήσεις. Ο “πόλεμος” αν και φαινομενικά ενέχει δυναμισμό, επί της ουσίας είναι ότι πιο αδύναμο έχει εφεύρει ο ανθρώπινος νους.

Συνοψίζοντας, η επιλογή πολεμικών παιχνιδιών για τα παιδιά μας μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξή τους. Η προτίμηση παιχνιδιών που ενθαρρύνουν τη συνεργασία, τη δημιουργικότητα και την ειρηνική επίλυση διαφορών είναι προτιμότερη για να διαμορφώσουμε υγιείς και ευσυνείδητους νέους πολίτες.

Καλή χρονιά με υγεία, αγάπη και ειρήνη!