Ο Αποστόλης Λάμπος ψάχνει, βρίσκει και προτείνει επτά εναλλακτικές λύσεις για να αποφύγετε -κι εσείς και τα παιδιά σας- την παραλία εν μέσω καύσωνα.

Τί πιο απλό και φυσιολογικό για ένα παιδί να μην μπορεί να καταλάβει το γιατί δεν μπορεί να χαρεί τη θάλασσα όταν είναι καλοκαίρι και έχει καύσωνα; “Μα όταν έχει τόση ζέστη δεν πρέπει να πηγαίνουμε στη θάλασσα να δροσιστούμε;”

Έλα μου ντε! Ήταν η πρώτη μου σκέψη…

Είναι άλλη μια ερώτηση του 5χρονου γιου μου που αμέσως έκανε τη φαντασία μου να “οργιάσει”. Ήταν μια “καυτή” μέρα κατά την οποία έπρεπε να σκαρφιστώ πράγματα για να περάσουμε όμορφα ακόμα κι αν αυτό θα έπρεπε να γίνει μακριά από τη θάλασσα.

Προφανώς δεν ενδείκνυται η παραλία τις ημέρες καύσωνα ειδικά για μικρά παιδιά. Εκτός αν μπορείτε να πάτε για μπάνιο 7-10 το πρωί ή 7-9 το απόγευμα. Ας είναι. Όλες τις άλλες ώρες τι;

Με βασικό εργαλείο το aircondition (να’ναι καλά όποιος το εφηύρε) μέσα στο σπίτι ακόμα κι αν δεν το πιστεύετε μπορείτε να περάσετε όμορφες στιγμές μαζί με τα παιδιά σας αρκεί να τα κάνετε να ξεχάσουν λίγο τη θάλασσα.

Εδώ μερικές επιλογές:

  • Μπορείτε να διοργανώσετε διάφορες δραστηριότητες και να φωνάξετε και μερικούς φίλους τους. Να δημιουργήσετε μια θεατρική παράσταση με ρόλους που θα ιντριγκάρει τα παιδιά να τους ακολουθήσουν πιστά. Διαφορετικά πάντα μια safe επιλογή είναι η επιλογή μιας οικογενειακής ταινίας. Απαραίτητη προϋπόθεση το κατ’ εξαίρεση σνακ, είτε είναι ποπ κορν είτε παγωτό.
  • Μια τέλεια επιλογή είναι το μπουγέλο. Φορέστε τα μαγιώ σας. Βγείτε στο μπαλκόνι ή στην αυλή σας και καταβρεχτείτε! Θα το απολαύσετε το ίδιο με τα παιδιά. Ίσως και περισσότερο. Προσοχή στις γλίστρες στο μπαλκόνι, είναι πάντα επικίνδυνο. Για όσους έχετε πισίνα ή θάλασσα κάτω από το σπίτι, οκ πάω πάσο, μην συνεχίσετε να διαβάζετε αυτό το κείμενο.
  • Άλλη ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι οι τέχνες και οι χειροτεχνίες. Για παράδειγμα, μπορείτε να διοργανώσετε διαγωνισμό ζωγραφικής. Επιλέγετε το θέμα και χωρίς να βλέπει ο ένας τον άλλον, βάζετε το χρονόμετρο και εν συνεχεία βαθμολογείτε τις ζωγραφιές. Η καλύτερη κερδίζει παγωτό! Φυσικά αντίστοιχα μπορεί να γίνει διαγωνισμός χαρτοκοπτικής ή σε οτιδήποτε άλλο έχουν έφεση τα παιδιά σας.
  • Έχετε δοκιμάσει να μαγειρέψετε με το παιδί σας. Αν είναι πάνω από 3 χρονών μπορείτε να του δώσετε tasks πάνω στο μαγείρεμα. Να το χρίσετε βοηθό και να τονίσετε πόσο σπουδαία είναι η βοήθειά του όταν χρειαστεί να σας δώσει το αλάτι ή να προσθέσει κιόλας. Το αποτέλεσμα της δημιουργίας αφήνει μια υπέροχη ηθική ικανοποίηση στο παιδί.
  • Μπορείτε επίσης να αναδιοργανώσετε τα παιχνίδια τους. Μεγάλη μάστιγα! Παράλληλα θα μπορέσετε να ανακαλύψετε παιχνίδια που δεν έχουν κανένα νόημα να βρίσκονται στο σπίτι σας και να τα πείσετε να τα δωρίσουν σε άλλα παιδάκια ώστε να δώσουν χαρά!
  • Βάλτε μουσική και χορέψτε κάτω από το aircondition. Τραγούδια που σας έχουν σημαδέψει σαν οικογένεια, τραγούδια που αρέσουν στα παιδιά σας (εκτός από το “ελεφαντάκι”. ΟΧΙ ΑΛΛΟ), τραγούδια που σας αρέσει ή τους αρέσει να χορεύουν. Είναι ο τέλειος τρόπος να ξεχάσεις ότι δεν μπορείς να πας στη θάλασσα.
  • Τέλος, αν οπωσδήποτε θέλετε να βγείτε από το σπίτι γιατί δεν σαν χωράει ο τόπος, τότε οι λύσεις δεν είναι πολλές, αλλά είναι δελεαστικές. Τσεκάρετε χώρους κλιματιζόμενους και πηγαίντε μια βόλτα. Τέτοιο χώροι μπορεί να είναι ένα mall στο οποίο όλοι γνωρίζετε τις δραστηριότητες που προσφέρουν, ένα μουσείο που ποτέ δεν επισκεφθήκατε γιατί δεν το είχατε προτεραιότητα ή ένα ωραίο cafe στο οποίο μπορείτε να πάτε οικογενειακή έξοδο, κάτι που σπάνια κάνετε!

Το σημαντικότερο αν καταλάβατε είναι να προσπαθήσετε να διατηρήσετε υψηλά τα επίπεδα χαράς των παιδιών σας αλλά και τα δικά σας σε μια τέτοια περίσταση όπως αυτή που ζήσαμε με τον “Κλέωνα”, ώστε ο χρόνος με τα παιδιά σας να παραμείνει ποιοτικός no matter what!