Μέσα στους στόχους της δημοτικής αρχής είναι να δοθούν κίνητρα και στους ιδιώτες να πρασινίσουν τους ακάλυπτους χώρους που υπάρχουν στις οικοδομές, διαμορφώνοντας έτσι μικρές «οάσεις» πρασίνου
Στη φύτευση 1.200 νέων δέντρων στη Νέα Παραλία και στο Ζωολογικό Κήπο, στην περιοχή του Σέιχ Σου, αλλά και στη δημιουργία δύο ακόμη «Πάρκων Τσέπης», με στόχο να «πρασινίσει» όσο γίνεται περισσότερο η Θεσσαλονίκη, προχωρά τις επόμενες ημέρες η διοίκηση του κεντρικού δήμου.
Προς το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας ξεκινούν να φυτεύονται 700 δέντρα στο Ζωολογικό Κήπο, στο περιαστικό δάσος της πόλης, από πρόγραμμα του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ). Ο συγκεκριμένος χώρος «χτυπήθηκε» από το φλοιοφάγο έντομο με αποτέλεσμα αρκετά κομμάτια πρασίνου του Ζωολογικού Κήπου να υποστούν ολική καταστροφή.
Σειρά θα πάρει η Νέα Παραλία, εκεί όπου αμέσως μετά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου θα φυτευτούν άλλα 500 δέντρα. Η αρχή θα γίνει από το ύψος του Βασιλικού Θεάτρου με επιδίωξη να «φουντώσει» και να αυξηθεί το πράσινο στο παραλιακό μέτωπο που αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες κατοίκους και επισκέπτες.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό για να πρασινίσει η Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης στο σύνολό της, μέχρι και το Μέγαρο Μουσικής, απαιτούνται άλλα 500 δέντρα. Δεδομένου, όμως, ότι η τρέχουσα φυτευτική περίοδος ολοκληρώνεται στα μέσα Απριλίου, θα ακολουθήσει ένας δεύτερος γύρος φυτεύσεων από το φθινόπωρο και μετά.
«Μέχρι στιγμής έχουμε φυτέψει σε άδειες δενδροδόχους περίπου 1.100 δέντρα. Μαζί με αυτά που θα προστεθούον σε Ζωολογικό Κήπο και Νέα Παραλία θα ξεπεράσουμε τα 2.000 νέα δέντρα στην πόλη, μέσα σε ένα τρίμηνο. Από τα μέσα Απριλίου σταματάμε, καθώς ολοκληρώνεται η φυτευτική περίοδος και φροντίζουμε για τη συντήρηση και το πότισμα τους», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, αρμόδιος για το Πράσινο, Βασίλης Διαμαντάκης.
«Γεννιούνται» δύο νέα «Πάρκα Τσέπης»
Μέσα στις επόμενες ημέρες θα παραδοθεί στους δημότες μιας πυκνοκατοικημένης γειτονιάς, όπως είναι η περιοχή της Τούμπας, ένα καινούργιο «Πάρκο Τσέπης». Πρόκειται για χώρο έκτασης περίπου 120 τ.μ. που βρίσκεται στην οδό Αμφιπόλεως και ο οποίος διαμορφώνεται μέσω χορηγίας.
Παράλληλα, υπάρχει συμφωνία της δημοτικής αρχής και με άλλη εταιρεία ώστε να «γεννηθεί» ένα ακόμη παρόμοιος χώρος. Τα σημεία έχουν εντοπιστεί από τον δήμο Θεσσαλονίκης και έχουν δοθεί στο χορηγό ώστε να επιλέξει τον καταλληλότερο.
Επιχείρηση «πρασινισμού» των ακάλυπτων χώρων
Μέσα στους στόχους της δημοτικής αρχής είναι να δοθούν κίνητρα και στους ιδιώτες να πρασινίσουν τους ακάλυπτους χώρους που υπάρχουν στις οικοδομές, διαμορφώνοντας έτσι μικρές «οάσεις» πρασίνου.
Όπως ανέφερε ο κ.Διαμαντάκης, ο δήμος Θεσσαλονίκης και η αντιδημαρχία Περιβάλλοντος θέλουυν να υποστηρίξουν όλους τους ιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές πολυκατοικιών που έχουν έναν αδιαμόρφωτο χώρο ώστε να φυτέψουν δέντρα, θάμνους, ακόμη και αρωματικά φυτά.
Ο δήμος θα βοηθήσει όσους ενδιαφέρονται να «μεταμορφώσουν» τους ακάλυπτους των σπιτιών τους σε πράσινα σημεία προσφέροντας δωρεάν όλα τα απαραίτητα δέντρα και φυτεύοντας τα, με την προϋπόθεση, βέβαια, οι δημότες να αναλάβουν τη συντήρηση τους.