Οι δήμαρχοι άκουσαν με ικανοποίηση την ενίσχυση της ΟΠΚΕ με περίπου 550 αστυνομικούς, αλλά και και τη σύσταση ομάδων σε κάθε αστυνομικό τμήμα για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων μορφών εγκλήματος, όπως η παιδική παραβατικότητα και η αθλητική βία
Συμβολική δράση, με σύνθημα «Όχι άλλη Κυριακή», πραγματοποίησαν σήμερα οι εργαζόμενες στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους της Θεσσαλονίκης για την αστυνόμευση. Οι εργαζόμενες έγραψαν το σύνθημα αυτό σε φύλλα χαρτιού και τα κόλλησαν στον τοίχο για να απευθύνουν έκκληση για την προστασία των γυναικών.
Η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Περιφέρειες της χώρας Έφη Παπαλεξίου δήλωσε ότι σήμερα είναι μέρα πανελλαδικής δράσης για τις Περιφέρειες και σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα γίνονται συγκεντρώσεις εργαζομένων, που παρουσιάζουν τα αιτήματά τους (αυξήσεις μισθών, δώρα, επιδόματα, την υποστελέχωση, τη νομική κάλυψη). «Έτυχε τώρα σε εμάς να γίνεται και η σύσκεψη του υπουργού με τους δημάρχους και τον περιφερειάρχη, όμως είναι μια μέρα συγκλονισμένη από τη γυναικοκτονία. Κάναμε τη διαμαρτυρία μας, γράψαμε “όχι άλλη Κυριακή”. Δεν μας άφησαν να μπούμε μέσα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου για το πούμε στον υπουργό. Απευθύνουμε ένα κάλεσμα προς τον αρμόδιο υπουργό να δει με ποιον τρόπο θα προστατέψει τις γυναίκες που θαρραλέα πηγαίνουν στην αστυνομία και τελικώς βρίσκονται σφαγμένες ενώ μιλάνε στο τηλέφωνο» είπε η κ. Παπαλεξίου.
Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη με Χρυσοχοΐδη για την ενίσχυση της αστυνόμευσης
Το ζήτημα της αστυνόμευσης στη Θεσσαλονίκη, θέματα που αφορούν στην κίνηση και την κυκλοφορία των οχημάτων στην πόλη, το flyover και το πρόβλημα της βίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθη Κωνσταντινίδη, του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και δημάρχων του νομού Θεσσαλονίκης.
Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις από τον υπουργό, ο οποίος νωρίτερα είχε αναφέρει ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά στην αστυνόμευση της Θεσσαλονίκης, είχε τονίσει ότι πρόθεση του υπουργείου είναι η σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και είχε σημειώσει ότι κάλεσε τους δημάρχους και τον επικεφαλής της Περιφέρειας προκειμένου να παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, επισήμανε ότι κατά τη σύσκεψη έθεσε κάποια σημεία που αφορούν το ζήτημα της ασφάλειας στην πόλη, ζήτησε περισσότερη παρουσία της αστυνομίας στις γειτονιές και στα πάρκα, ενώ έδωσε έμφαση στη νεανική βία, λέγοντας ότι ο δήμος ξεκίνησε μια προσπάθεια με την ίδρυση παρατηρητηρίου για το θέμα.
Σε ό,τι αφορά τα κτιριακά ζητήματα της πόλης, ο κ. Αγγελούδης τόνισε: «Θεωρώ ότι τόσο η Διεύθυνση Ασφαλείας στο κτίριο της πλατείας Δημοκρατίας όσο και το αστυνομικό τμήμα στην Αριστοτέλους θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να μεταστεγαστούν. Θα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι να μεταστεγαστεί το αστυνομικό τμήμα στην Αριστοτέλους γιατί η Πλατεία Αριστοτέλους -και με την ανάπλαση που ετοιμάζουμε, θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα μιας απρόσκοπτης κίνησης των πεζών και των πολιτών». Όπως είπε, άλλωστε, στη σύσκεψη τέθηκαν και τα θέματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των δρόμων και την επικούρηση στα θέματα της φορτοεκφόρτωσης και των διπλοσταθμεύσεων.
Σχετικά με την έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 13 εκατ. ευρώ για τη νυχτερινή αποκομιδή των απορριμμάτων, έκανε λόγο για «μια μεγάλη κατάκτηση», σχολίασε ότι ο Δήμος πάλεψε αρκετά γι’ αυτήν και ευχαρίστησε τους αρμόδιους υπουργούς. Παράλληλα ανέφερε ότι τώρα θα πρέπει να γίνει ο σωστός σχεδιασμός ώστε να υπάρξει η ετοιμότητα και να ξεκινήσει η αποκομιδή σε ώρες που η αγορά θα είναι κλειστή.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΕΔ- ΚΜ Ιγνάτιος Καϊτεζίδης ζήτησε να υπάρξουν κάμερες και drones σε δημόσιους χώρους, με τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, ενώ αναφέρθηκε και στον ρόλο που μπορεί να παίξει η δημοτική αστυνομία.
Ο κ. Καϊτεζίδης έκανε λόγο για υποστελέχωση των αστυνομικών τμημάτων και ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και σε εξοπλισμό. Σημείωσε ότι εκτός από την αλλαγή της τρέχουσας κατάστασης πρέπει να αλλάξει και η αντίληψη για την αστυνόμευση αλλά και να υπάρξει συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης με την Ελληνική Αστυνομία. «Το μαχαίρι έφτασε πια στο κόκκαλο. Δεν υπάρχουν αντοχές από τους πολίτες» είπε και πρόσθεσε: «Πρέπει να δοθούν άμεσες λύσεις. Δεν θέλουμε τους αστυνομικούς κρυμμένους μέσα στα αστυνομικά τμήματα. Τους θέλουμε στις γειτονιές, στους δρόμους».