Tα παιδιά ενημερώθηκαν για τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής μας, αλλά και για τις απλές, πρακτικές λύσεις που τα ίδια μπορούν να εφαρμόζουν στην καθημερινότητά τους, προκειμένου να συνεισφέρουν στη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης
Περιβαλλοντική και οικολογική εκπαίδευση σε μαθητές και μαθήτριες του 1ο Δημοτικού Σχολείου Χανίων πραγματοποιήθηκε το πρωί στο πλαίσιο του προγράμματος «Green School by Τράπεζα Χανίων» το οποίο υλοποιεί ο οργανισμός we4all.
Πρόκειται για πρόγραμμα ενταγμένο στις δράσεις κοινωνικής εταιρικής ευθύνης της Τράπεζας που συμμετέχει ή σχεδιάζει και στόχο έχουν να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στη βέλτιστη χρήση των φυσικών πόρων. Η Περιβαλλοντική Συμμαχία της we4all, δημιουργεί πρότυπους βοτανικούς κήπους με ενδημικά και μελισσοκομικά φυτά σε προαύλιους χώρους των σχολείων και στο πλαίσιο αυτό υλοποιήθηκε η δράση στο 1ο Δημοτικό Σχολείο όπου ο εκπαιδευτής του οργανισμού και υπεύθυνος Κρήτης Κωσταντίνος Καλφούτζος έκανε μία διαδραστική παρουσίαση στους μαθητές οι οποίοι στη συνέχεια φύτεψαν βότανα στον κήπο του σχολείου τους.
Πιο συγκεκριμένα, μέσα στην τάξη, τα παιδιά ενημερώθηκαν για τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής μας, αλλά και για τις απλές, πρακτικές λύσεις που τα ίδια μπορούν να εφαρμόζουν στην καθημερινότητά τους, προκειμένου να συνεισφέρουν στη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για την αειφορία Green Future είναι διαμορφωμένο ώστε να εστιάζει σε καλές πρακτικές πάνω σε ορισμένα πιο σύνθετα περιβαλλοντικά ζητήματα όπως είναι η σπατάλη τροφίμων (Food Waste), η βιομηχανία της γρήγορης μόδας (Fast Fashion), η εντατική γεωργία, η εντατική κτηνοτροφία και η υπεραλίευση. Το πρόγραμμα καταλήγει σε μία δράση δημιουργίας μικρών βοτανικών κήπων με ενδημικά, αρωματικά και μελισσοκομικά φυτά μέσα στο προαύλιο του σχολείου, όπου τα παιδιά συνειδητοποιούν ότι το να είναι υπεύθυνοι πολίτες και να σέβονται ό,τι τους “περιβάλλει” όχι μόνο δεν είναι δύσκολο αλλά είναι και μια φυσική, ευχάριστη δραστηριότητα που κρίνεται απαραίτητη.
Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων Μιχάλης Μαρακάκης, αναφέρθηκε στην ευθύνη των εταιρειών και των οργανισμών σχετικά με την ανάπτυξη και σχεδιασμό δράσεων που θα βοηθήσουν τη μαθητική κοινότητα να αντιληφθεί “Πόσο σπουδαίο είναι να δηλώνεις παρών στην προστασία του πλανήτη. Εμείς ως Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, επενδύουμε σε όλα όσα μπορούν να βοηθήσουν την κοινωνία να περάσει στο αύριο με ασφάλεια και ελπίδα. Και τα δύο σημαντικότερα για το μέλλον των κοινωνιών είναι από τη μία τα ενημερωμένα παιδιά και οι ενεργοί νέοι και από την άλλη πλευρά ένα προστατευμένο περιβάλλον την ευθύνη του οποίουν έχουμε αποκλειστικά εμείς οι άνθρωποι. Και η μεγαλύτερη ευθύνη όλων μας, είναι να αποδείξουμε ότι μπορούμε”.
Η διευθύντρια της σχολικής μονάδας Αρχοντούλα Λαχανοπούλου, μίλησε για μία θαυμαστή εμπειρία των παιδιών, μέσω της οποίας όπως είπε: “Γνώρισαν πλευρές και προεκτάσεις για σημαντικά θέματα του περιβάλλοντος, αντιλαμβανόμενα παράλληλα την αξία της προστασίας του περιβάλλοντος, της ανακύκλωσης και της εθελοντικής συμμετοχής σε δράσεις οικολογικού περιβαλλοντικού περιεχομένου”. Ας προσπαθήσουμε να κάνουμε όσα περισσότερα μπορούμε μπας και “…μπορέσουμε να αποκτήσουν τα παιδιά μας την περιβαλλοντική συνείδηση και να σώσουμε τον πλανήτη μας, το μέλλον το δικό μας, όλων των ανθρώπων. Οι μεγαλύτεροι ηλικιακά κάποιες φορές μπορεί να χάνουμε την ελπίδα μας, όμως διακρίνω από τη σχέση και επαφή μου με τα παιδιά πως εκείνα έχουν τη διάθεση να προσπαθήσουν, θέλουν να συμμετέχουν στη σωτηρία του πλανήτη και αυτό με γεμίζει αισιοδοξία”. Μιλώντας για το πρόγραμμα και τη συνεργασία του We4All ο υπεύθυνος στην Κρήτη και εκπαιδευτής του Οργανισμού ανέφερε πως: “Η εμπειρία μου στα δύο χρόνια συνεργασίας με την Τράπεζα Χανίων και τα σχολεία με ενθαρρύνει να πιστεύω ότι τίποτα δεν έχει χαθεί στην προσπάθεια μας να δημιουργήσουμε ενεργούς και ευαισθητοποιημένους πολίτες. Το εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα green future βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη την Κρήτη, αφορά χορηγία της Τράπεζας η οποία έχει δείξει για το συγκεκριμένο θέμα έντονο ενδιαφέρον, το πρόγραμμα είναι φτιαγμένο για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά, να μάθουν τα παιδιά για τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στον πλανήτη, να κατανοήσουν λίγο καλύτερα όρους όπως κλιματική κρίση, κλιματική αλλαγή και να δούμε όλοι μαζί τι αλλαγές μπορούμε να κάνουμε, πιες καλές πρακτικές μπορούμε να εφαρμόσουμε στην καθημερινότητά μας, ξεκινώντας από την οικογένεια και από το σχολείο, προκειμένου να καταφέρουμε ίσως και να αντιστρέψουμε αυτή την κατάσταση”. Όπως είπε ο κ. Καλφούτζος, “Όντως οι μεγάλοι είμαστε κάπως απαισιόδοξοι, οι μικροί όμως μπορούν να κατανοήσουν λίγο καλύτερα τα προβλήματα που υπάρχουνε και πως είναι πολύ απλές οι καθημερινές αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε και να ενισχύσουμε εμείς τα παιδιά μας προκειμένου να παραδώσουμε τόσο στα παιδιά όσο και στις επόμενες γενιές έναν πιο υγιή πλανήτη”.
Ο προϊστάμενος του τμήματος Δημοσιών Σχέσεων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων Ιάκωβος Ρούσσος, αναφέρθηκε στην ευθύνη των μεγάλων εταιρειών και οργανισμών στο να αναπτύξουν προγράμματα εταιρικής ευθύνης. “Στην τράπεζα πιστεύουμε όλοι μας πως οι μεγάλες εταιρείες είναι αυτές οι οποίες οφείλουν να συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση και σε δράσεις για το περιβάλλον. Μας απασχολεί όλους μας, η κρίση επηρεάζει τις ζωές όλων μας”.
Ο Οργανισμός We4All πιστεύει πως θα έρθει η στιγμή που “Θα δούμε την ανθρωπότητα να συνυπάρχει σαν μια οικογένεια, σε αρμονία με την φύση και τις υπόλοιπες μορφές ζωής. Για το λόγο αυτό σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει σχολεία, εταιρείες και εθελοντές μέσα από τις δράσεις του οι οποίες περιλαμβάνουν, δράσεις αναδάσωσης ή δενδροφύτευσης, στις περιοχές που έχουν πληγεί, πότισμα και φροντίδα για τα δέντρα που έχουν φυτέψει, προστασία από καταστροφές, περιβαλλοντική εκπαίδευση σε σχολεία, οργανισμούς, για την αύξηση και ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να έχει 300 Εταιρικούς Συνεργάτες, να έχει 200 Δράσεις με 110.000 συμμετέχοντες και 6.000 εθελοντές.