Η συνεργασία αυτή έχει ως σκοπό την υποστήριξη της πρόσφατα συσταθείσας Ομάδας Παιδικής Προστασίας του Δήμου και σηματοδοτεί τη βούληση του Δημάρχου Αθηναίων και του γραφείου του να θέσουν τα δικαιώματα των παιδιών στο επίκεντρο της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Δρ. Χάρης Δούκας, και ο Διπλωματικός Εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, Δρ. Γασάν Χαλίλ , υπέγραψαν την Τρίτη στο Δημαρχείο Αθηνών Μνημόνιο Συνεργασίας, με σκοπό την υποστήριξη της πρόσφατα συσταθείσας Ομάδας Παιδικής Προστασίας του Δήμου, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της UNICEF, ως του κορυφαίου οργανισμού παγκοσμίως σε θέματα που αφορούν στην Παιδική Προστασία και τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η συνεργασία έχει ως στόχο:

-την ανάπτυξη ενός πλαισίου εργασίας και την πιλοτική εφαρμογή μιας εναρμονισμένης μεθοδολογίας στις παρεμβάσεις παιδικής προστασίας

-την υποστήριξη των Κοινωνικών Λειτουργών της Μονάδας Παιδικής Προστασίας του Δήμου

-την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης της ευρύτερης κοινότητας, προκειμένου να αυξηθούν οι έγκαιρες παρεμβάσεις σε περιπτώσεις παραμέλησης/κακοποίησης

-την ανάπτυξη ενός μοντέλου εξειδικευμένων υπηρεσιών για την παιδική προστασία και την άσκηση επιρροής στη μεταρρύθμιση του συστήματος παιδικής προστασίας από κάτω προς τα πάνω.

Η σύμπραξη αυτή σηματοδοτεί τη σημασία της συσπείρωσης διαφορετικών στοιχείων της κοινωνίας, του δημόσιου τομέα, του ιδιωτικού τομέα, του ακαδημαϊκού χώρου και των εθνικών και τοπικών αρχών αλλά και των ίδιων των παιδιών, στην προώθηση των δικαιωμάτων τους. Η συνεργασία μεταξύ της UNICEF και του Δήμου Αθηναίων μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για άλλους δήμους, ανοίγοντάς τους τον δρόμο να εφαρμόσουν καλές πρακτικές και να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες που παρέχουν στα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Δρ. Χάρης Δούκας, δήλωσε: «Τα παιδιά είναι το μέλλον μας και η προστασία τους αποτελεί ηθική και κοινωνική μας υποχρέωση. Σε συνεργασία με την UNICEF, αναπτύσσουμε ένα πρότυπο μοντέλο υπηρεσιών Παιδικής Προστασίας και δημιουργούμε ένα νέο τμήμα Παιδιού και Οικογένειας με κοινές συντονισμένες δράσεις. Θέλουμε να ενισχύσουμε τους κοινωνικούς λειτουργούς μας, να ευαισθητοποιήσουμε τα μέλη της κοινωνίας μας, ώστε να μπορούν να παρέμβουν έγκαιρα σε περιπτώσεις παραμέλησης ή κακοποίησης καθώς και να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας. Κάθε παιδί αξίζει να αισθάνεται ασφαλές και προστατευμένο».

Ο Διπλωματικός Εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, Δρ Γασάν Χαλίλ, δήλωσε: «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για την έναρξη της συνεργασίας μας με τον Δήμο Αθηναίων, τον μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο δήμο της Ελλάδας. Η συνεργασία αυτή σηματοδοτεί τη βούληση του Δημάρχου Αθηναίων και του γραφείου του να θέσουν τα δικαιώματα των παιδιών στο επίκεντρο της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου. Μαζί θα δείξουμε τον καθοριστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι τοπικές αρχές στην προστασία των παιδιών και θα θέσουμε τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά και τις οικογένειές τους».

Η νέα συνεργασία εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος της UNICEF που υλοποιείται με την υποστήριξη της Lidl Ελλάς από το 2023, με τίτλο «Mαζί ενάντια στη βία κατά των παιδιών» , με στόχο την ενίσχυση του συστήματος παιδικής προστασίας στην Ελλάδα, έχοντας ήδη ολοκληρώσει την αξιολόγηση των διοικητικών δεδομένων για τη βία κατά των παιδιών στην Ελλάδα, την εκπαίδευση των Μέσων Ενημέρωσης για τη δεοντολογική αναφορά περιπτώσεων βίας κατά των παιδιών και την ευαισθητοποίηση των παιδιών και των εφήβων για τη βία στο διαδίκτυο, κατά την πρώτη φάση του προγράμματος.

Η UNICEF συνεχίζει να επεκτείνει τη συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς, προκειμένου να διασφαλιστεί η ενσωμάτωση των δικαιωμάτων των παιδιών στην ανάπτυξη πολιτικών και στην παροχή υπηρεσιών σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Παράλληλα ο Δήμος Αθηναίων επιστρέφει δυναμικά στο λόφο του Στρέφη.

«Καθαρίζουμε, αποκαθιστούμε τις ζημιές, σχεδιάζουμε νέες δενδροφυτεύσεις, καθαρίζουμε τις βανδαλισμένες με μουτζούρες επιφάνειες, απομακρύνουμε μπάζα κι άλλα υλικά, βάφουμε παγκάκια και κολόνες, περιποιούμαστε το θεατράκι!

Ένας χώρος πρασίνου που αξίζει να επιστραφεί φρέσκος και ανανεωμένος στους κατοίκους της περιοχής», αναφέρει σε ανάρτησή του ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου Γιώργος Αποστολόπουλος.