Στην παλιά παραλία της πόλης θα τοποθετηθεί το «δέντρο της μνήμης» στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών – Αγγελούδης: «Ο χώρος του Αλλατίνη μπορεί να εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια σε έναν εμβληματικό χώρο της Θεσσαλονίκης»

Οι διεργασίες για την κατασκευή του ξύλινου deck στην παλιά παραλία, ώστε να επεκταθεί το υφιστάμενο κρηπίδωμα, από την πρώτη προβλήτα του λιμανιού της πόλης ως τον Λευκό Πύργο, τέθηκαν σήμερα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του δήμου, θα γίνει μια ήπια και αναστρέψιμη ξύλινη κατασκευή, ένα κατάστρωμα πάνω σε πασσάλους, με πλάτος δώδεκα μέτρων προς τη θάλασσα καθώς το μικρό σήμερα πλάτος του κρηπιδώματος κρίνεται ανεπαρκές σε σχέση με την ιδιαίτερα αυξημένη επισκεψιμότητα της περιοχής, σε συνδυασμό με τον υψηλό κυκλοφοριακό φόρτο της Λεωφόρου Νίκης.

Όπως αναφέρεται στις σχετικές εισηγήσεις των υπηρεσιών του Δήμου, «το έργο συνολικά εντάσσεται στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού του Δήμου Θεσσαλονίκης για την αναβάθμιση του φυσικού, πολιτιστικού και αστικού περιβάλλοντος της πόλης και περιλαμβάνει ταυτόχρονα τον έλεγχο και τη συντήρηση – ενίσχυση, ανάλογα με την παθολογία του, του υφιστάμενου κρηπιδώματος».

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης προχώρησε απόψε στην τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος του οικονομικού έτους 2024. Συγκεκριμένα η διαγωνιστική διαδικασία ματαιώθηκε κατά το στάδιο της κατακύρωσης ενόψει επωφελών για το δήμο δεδομένων όσον αφορά τη μελέτη χρηματοδότησης της μελέτης του έργου από άλλη πηγή με αποτέλεσμα την αποδέσμευση των ίδιων πόρων που έχουν δεσμευτεί. Παράλληλα, πρόσφατες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρονται στη δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου από πόρους του ΕΣΠΑ.

Στην παλιά παραλία της πόλης θα τοποθετηθεί το «δέντρο της μνήμης» στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών

Ένας μαρμάρινος ασύμμετρος βράχος θα στηθεί σε λίγο καιρό στην μαρμάρινη προβλήτα που βρίσκεται στην παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης. Πάνω του θα ριζώνει ένα μεταλλικό δέντρο με ανοιγμένα τα κλαδιά του προς τον ουρανό. Στη βάση του δέντρου και στα κλαδιά θα υπάρχουν διάσπαρτα φύλλα με σκοπό να σηματοδοτήσουν τη συνέχεια της ζωής, μετά από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Το γλυπτό με τίτλο «Το δέντρο της μνήμης (το τέλος)» θα τοποθετηθεί στη Θεσσαλονίκη, το τέλος μιας σιδηροδρομικής διαδρομής που ξεκίνησε από την Αθήνα και ένωσε τις δύο πόλεις σε ένα κοινό δράμα. Αντίστοιχα, ένα δίδυμο έργο, το «δέντρο των ψυχών (η αρχή)», διαφορετικό όμως στην εικόνα και τη μορφή, πρόκειται να κατασκευαστεί και να τοποθετηθεί στο Δήμο Αθηναίων. Σε εκείνο το γλυπτό, στις απολήξεις των κλαδιών του δέντρου θα υπάρχουν 57 χρυσά πουλιά που στο κάθε ένα θα αναγράφεται το όνομα και η ηλικία του κάθε θύματος του δυστυχήματος.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης ενέκρινε τη χωροθέτηση του γλυπτού «το δέντρο της μνήμης (το τέλος)» κατόπιν δωρεάς του Συλλόγου Θυμάτων Τεμπών. Σχετική επιστολή – πρόταση δωρεάς είχαν αποστείλει στο Δήμο Θεσσαλονίκης η πρόεδρος του Συλλόγου Μαρία Καρυστιανού, η εικαστικός Μαρία Μανδάκη και ο σιδηρουργός Γιώργος Σαντεξής.


Στ. Αγγελούδης: «Ο χώρος του Αλλατίνη μπορεί να εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια σε έναν εμβληματικό χώρο της Θεσσαλονίκης»

Την πεποίθηση ότι «ο χώρος του Αλλατίνη μπορεί να εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια σε έναν εμβληματικό χώρο της Θεσσαλονίκης» εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, με αφορμή τη διαδικασία μετεγγραφής στο κτηματολόγιο μέρους της έκτασης στην περιοχή των κεραμείων Αλλατίνη. Μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, ο κ. Αγγελούδης ευχαρίστησε την προηγούμενη δημοτική αρχή αλλά και τη νομική υπηρεσία του δήμου για τις ενέργειες που έγιναν ώστε να τελεσφορήσει η σχετική προσπάθεια και ανέφερε ότι σε δέκα μέρες αναμένεται και η τυπική ολοκλήρωση των διαδικασιών.

«Θα ήθελα να μου επιτρέψετε να σας φέρω μια πρόταση για το πώς θα αναδειχτεί με την παρουσία και του δωρητή ενός χώρου που μπορεί πραγματικά τα επόμενα χρόνια να εξελιχθεί σε έναν εμβληματικό χώρο της Θεσσαλονίκης με πλείστες όσες αξιοποιήσεις και ελεύθερου χώρου αλλά και των κτιρίων που θα πρέπει να υποστούν μέσα από έναν σχεδιασμό γενναίες παρεμβάσεις» είπε ο κ. Αγγελούδης.

Από την πλευρά του, ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κωνσταντίνος Ζέρβας χαιρέτισε τη μετεγγραφή στο κτηματολόγιο σημαντικής έκτασης από τη συνολική έκταση στην περιοχή των κεραμουργείων Αλλατίνη που βρίσκεται δίπλα στο σταθμό μετεπιβίβασης και στον τερματικό σταθμό του μετρό. Όπως είπε, «ο χώρος θα αποτελέσει έναν ουσιαστικό πνεύμονα για την πόλη μας και θα δώσει μια τελείως διαφορετική εικόνα στην ανατολική είσοδο της πόλης».

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, είχε παρουσιαστεί το σχέδιο για την ανάπλαση και την αξιοποίηση των Κεραμείων Αλλατίνη, ενός χώρου όπου βρίσκονται οι παλιές και εγκαταλελειμμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις των κεραμείων, στην νοτιοανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης. Η σκέψη του Σταύρου Ανδρεάδη, προέδρου της ΣΤΑΝΤΑ ΑΕ περιλάμβανε την αξιοποίηση της περιοχής μέσω της ανάδειξης του βιομηχανικού κτιρίου των Κεραμείων, της δημιουργίας ενός μεγάλου κοινόχρηστου πάρκου πρασίνου και της κατασκευής ενός ουρανοξύστη ύψους 100 μέτρων που θα αποτελέσει τοπόσημο και θα σηματοδοτεί την ανατολική είσοδο της πόλης.

Το μεγάλο κεντρικό κτίριο των κεραμείων με συνολικό εμβαδό 13.000 τμ, που είναι διατηρητέο ως προς το κέλυφος και προορίζεται μόνο για πολιτιστικές χρήσεις, εισφέρεται στο Δήμο Θεσσαλονίκης για να το αξιοποιήσει. Όλες οι θέσεις στάθμευσης θα είναι υπόγειες και δεν θα υπάρχει κανένα αυτοκίνητο πάνω στην επιφάνεια.

Ο κ. Αγγελούδης, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ευχαρίστησε, εξάλλου, τον κ. Ανδρεάδη ο οποίος είναι πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ, για την απονομή του φετινού βραβείου του ιδρύματος στον Οργανισμό Special Olympics και τον Πρόεδρό του Tim Shriver, απονομή που θα γίνει σε ειδική τελετή στις 23 Οκτωβρίου στο μνημείο της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη, που είναι και η πόλη στην οποία βρίσκεται η έδρα του Ιδρύματος Θεοφανώ. Ο δήμαρχος επισήμανε ότι η σχετική ανακοίνωση ήταν η αφορμή να ξαναβρεθεί η πόλη στο διεθνές προσκήνιο.

Ο δήμαρχος, στην παρέμβασή του, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για απειλές σε βάρος ηλικιωμένων που πήραν μέρος στην πρόσφατη διαδικασία καθαρισμού των γκράφιτι, διαβεβαίωσε ότι ο δήμος θα συνεχίσει αυτές τις πρωτοβουλίες και γνωστοποίησε ότι τον Σεπτέμβρη θα ανακοινωθεί σχετικό πρόγραμμα εθελοντικής δράσης.