Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες οι οποίοι πυροδότησαν μία σειρά εκθέσεων σε όλη την Ευρώπη, αφιερωμένες στην ιστορία και την πολιτιστική τους σημασία

Το Παρίσι φιλοξενεί επί του παρόντος την Πολιτιστική  Ολυμπιάδα, η οποία διεξάγεται παράλληλα με τους αγώνες και περιλαμβάνει μια αστρική σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκθέσεων τέχνης.

Αλλά αν θέλει κάποιος επισκέπτης ή φίλαθλος να  δεί  τέχνη εμπνευσμένη από τους Ολυμπιακούς, υπάρχουν επιλογές και εκτός της γαλλικής πρωτεύουσας.

Οι αγώνες πυροδότησαν μια σειρά εκθέσεων σε όλη την Ευρώπη αφιερωμένες στην ιστορία και την πολιτιστική τους σημασία.

Οι  κορυφαίες επιλογές  από τις προσφορές του Παρισιού και εκείνων σε όλη την Ευρώπη.

Η Τέχνη των Ολυμπιακών Αγώνων: Παρίσι, Γαλλία

Η γκαλερί Gagosian’s Paris έχει γεμίσει τους δύο εκθεσιακούς της χώρους στη Rue de Castiglione και τη Rue de Ponthieu με έργα τέχνης διεθνούς φήμης που επικεντρώνονται στο θέμα του αθλητισμού.

Η έκθεση του χώρου Castiglione περιλαμβάνει το Άμστερνταμ του Andreas Gursky, το Arena I (2000), μια τεράστια φωτογραφία ενός αγώνα ποδοσφαίρου με πανοραμική θέα, ένα προπαρασκευαστικό σκίτσο για το γιγάντιο γλυπτό του Christo Running Fence του 1974 και το παιχνιδιάρικο Jeux Nocturnes του Man Ray (περίπου 1970) Το ποδόσφαιρο είναι εμποτισμένο με το πνεύμα του μυστηρίου.

Ο χώρος Ponthieu παρουσιάζει διάσημα σχέδια αφίσας για προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως τα χρωματιστά δαχτυλίδια της Rachel Whitehead για το Λονδίνο το 2012. Το καλοκαιρινό σχέδιο του David Hockney για τους Αγώνες του 1972 στο Μόναχο και τις φρενήρεις μουντζούρες του Cy Twombly για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984 στο Σεράγεβο.

Η Τέχνη των Ολυμπιακών Αγώνων διαρκεί έως τις 7 Σεπτεμβρίου.

Olympism: Modern Invention, Ancient Legacy: Παρίσι, Γαλλία

Το Λούβρο φιλοξενεί μια έκθεση που επιστρέφει στην αναβιωτική ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και στους Γάλλους δημιουργούς  που ήταν πίσω από αυτήν.

Η αποκατάσταση του αρχαίου ελληνικού αθλητικού γεγονότος ήταν το πνευματικό τέκνο του Pierre de Coubertin το 1894, ενώ ο Michel Bréal, Γάλλος γλωσσολόγος, σχεδίασε το πρώτο Ολυμπιακό Κύπελλο για τον μαραθώνιο, ένα νέο γεγονός που εισήχθη στους Αγώνες της Αθήνας το 1896.

Οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν πώς δημιουργήθηκαν οι Αγώνες στα τέλη του 19ου αιώνα: το πολιτικό πλαίσιο της εποχής, οι εικονογραφικές πηγές στις οποίες βασίστηκαν και πώς οι διοργανωτές προσπάθησαν να αναδημιουργήσουν τους αθλητικούς αγώνες της αρχαίας Ελλάδας.

Το τρόπαιο του Bréal εκτίθεται στην έκθεση μαζί με έργα τέχνης και αντικείμενα που ανιχνεύουν την ελληνογαλλική ιστορία του διαγωνισμού.

Το Olympism: Modern Invention, Ancient Legacy θα διαρκέσει έως τις 16 Σεπτεμβρίου.

Citius, Altius, Fortius – Communiter, Αρχαίοι και Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες: Ζάγκρεμπ, Κροατία

Η κροατική πρωτεύουσα φιλοξενεί έκθεση αφιερωμένη στους αρχαίους και σύγχρονους αγώνες στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ζάγκρεμπ.

Ο τίτλος της παράστασης προέρχεται από το μότο των Ολυμπιακών Αγώνων «Citius, Altius, Fortius – Communiter» που σημαίνει «Ταχύτερος, Ανώτερος, Πιο Δυνατός – Μαζί».

Τα εκθέματα ταξιδεύουν τους επισκέπτες στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων από την έναρξή τους το 776 π.Χ. με αντικείμενα όπως αγάλματα, αφίσες, μετάλλια και αθλητικό εξοπλισμό.

Στο πνεύμα της φράσης mens sana in corpore sano (ένα υγιές μυαλό σε ένα υγιές σώμα), για όσους αναζητούν έμπνευση, η έκθεση προσφέρει ένα ταξίδι στην ιστορία και αναδεικνύει τη διαρκή αξία του αθλητισμού ως μέσο για προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη. ..

Ως εκ τούτου, καλούμε όλους τους αθλητές, τους ερασιτέχνες και τους επαγγελματίες να εξερευνήσουν τη γοητεία των Ολυμπιακών Αγώνων και να εμπνευστούν από το πνεύμα τους».

Citius, Altius, Fortius – Communiter, Αρχαίοι και Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διαρκέσουν έως τις 31 Οκτωβρίου.

Παρίσι 1924: Αθλητισμός, Τέχνη και Σώμα: Κέιμπριτζ, Ηνωμένο Βασίλειο

Το Παρίσι 1924: Αθλητισμός, Τέχνη και Σώμα, προγραμματισμένο να ανοίξει μια εβδομάδα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, παρουσιάζει έργα διεθνών καλλιτεχνών εμπνευσμένων από τους αγώνες πριν από έναν αιώνα.

Μεταξύ των καλλιτεχνών που παρουσιάζονται στην έκθεση του Μουσείου Fitzwilliam είναι οι Pablo Picasso, Diego Rivera, Natalia Goncharova και Umberto Boccioni.

Η μοντερνιστική τους τέχνη θα συνοδεύεται από εκθέσεις κλασικής γλυπτικής, αφίσες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 και μόδα από τη δεκαετία του 20ου αιώνα.

Θα εκτεθεί επίσης μια επιστολή που έγραψε ο Αμερικανός άλτης μήκους William DeHart Hubbard -ο οποίος ήταν ο πρώτος μαύρος αθλητής που κέρδισε χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο σε ατομικό αγώνισμα.

Η παράσταση θα αγγίξει επίσης τους διαγωνισμούς τέχνης Πολιτιστικής Ολυμπιάδας που ήταν μέρος των Αγώνων μεταξύ 1912 και 1948.

Παρίσι 1924: Ο αθλητισμός, η τέχνη και το σώμα διαρκεί έως τις 3 Νοεμβρίου.

Muscles & Mind: Irish Art Olympians: Waterford, Ireland

Στην Ιρλανδία, μια νέα έκθεση θα εκθέσει έργα καλλιτεχνών που διαγωνίστηκαν για τη χώρα τους κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων μεταξύ 1924 και 1948, ενώ η τέχνη ήταν Ολυμπιακός κλάδος.

Το Muscles & Mind: Irish Art Olympians θα ανοίξει στις 26 Ιουλίου για να συμπέσει με τους Αγώνες του Παρισιού.

Στεγάζεται στην Gallery of Art Waterford, η έκθεση θα παρουσιάσει μερικούς από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες της Ιρλανδίας που εκπροσώπησαν τη χώρα τους, όπως οι Jack B Yeats, Letitia Hamilton, Mainie Jellett, Seán Keating, Flora Vere O’Brien και Sir John Lavery.

Οι επιμελητές λένε ότι θέλουν η παράσταση να τονίσει τη σημασία της τέχνης ως Ολυμπιακού κλάδου και τι σημαίνει να εκπροσωπείς τη χώρα σου ως καλλιτέχνη.

Το Muscles & Mind: Irish Art Olympians θα διαρκέσει έως τις 26 Νοεμβρίου.