Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για την διαμάχη που ξέσπασε τελευταία ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές Λίγκες, το Συνδικάτο επαγγελματιών ποδοσφαιριστών και την Ανωτάτη Αρχή του ποδοσφαίρου την FIFA όπου η μία πλευρά ρίχνει τα βέλη στην άλλη

Η FIFPro Europe (ένα παράρτημα της παγκόσμιας ένωσης ποδοσφαιριστών) της FIFPro, ανακοίνωσε ότι θα κινηθεί από κοινού νομικά με τις Ευρωπαικές Λίγκες (εκπροσωπούν 31 χώρες) εναντίον της FIFA

Είναι η πιο πρόσφατη και πιο σημαντική κλιμάκωση στη διαμάχη μεταξύ ποδοσφαιριστών, συλλόγων και διοργανώσεων όπως η Πρέμιερ Λιγκ και η La Liga. Και η FIFA σχετικά με το φερόμενο γεμάτο διεθνές ημερολόγιο αγώνων του παγκόσμιου κυβερνώντος οργανισμού, έχει αποφασίσει και για την διεύρυνση του Παγκοσμίου κυπέλλου Συλλόγων από το 2025 με την συμμετοχή 32 ομάδων (από 7 που είναι έως σήμερα) . Η FIFPro λέει ότι είναι «πέρα από τον κορεσμό», εξ ου και η κίνηση να υποβάλει επίσημη καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η FIFA ανταπέδωσε αμέσως, κατηγορώντας τους συλλόγους για «υποκρισία» καθώς όλοι τους δίνουν ατελείωτα κα προσοδοφόρα διεθνής φιλικά παιχνίδια, εκτός σεζόν σε μακρινούς προορισμούς.

Ποιος έχει δίκιο;

Εδώ και χρόνια, υπάρχουν αυξανόμενες εντάσεις σχετικά με τον αριθμό των αγώνων που προστίθενται στο ποδοσφαιρικό ημερολόγιο, για το οποίο ο διευθύνων σύμβουλος της Premier League, Ρίτσαρντ Μάστερς είπε πρόσφατα ότι βρίσκεται σε «σημείο καμπής». Και ο αντίκτυπος που έχει αυτό στην υγεία των ποδοσφαιριστών, οι οποίοι εκτίθενται σε μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού όσο περισσότερα τους ζητείται να κάνουν.

Το αλεξικέραυνο για όλα αυτά φαίνεται να είναι η επιβολή της FIFA για ένα ανανεωμένο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, που ξεκινά το 2025.

Πριν από δύο μήνες, η FIFPro και η Ένωση Παγκόσμιων Λιγκών (ακόμη ένα όργανο-ομπρέλα για συλλόγους και/ή πρωταθλήματα) κάλεσαν τη FIFA να επαναπρογραμματίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Λέγοντας ότι οι ποδοσφαιριστές «πιέζονται πέρα από τα όριά τους» και απειλώντας με νομικές ενέργειες εάν το έκαναν .πραγματικότητα.

Η FIFA επέμεινε ότι ζητήθηκε η γνώμη των ποδοσφαιριστών και των συλλόγων σχετικά με τις αλλαγές στο διεθνές ημερολόγιο και ότι προχωρούσαν με πλήρη ώθηση, καθώς άπαντες είχαν συμφωνήσει. .

Με τον διπλό της ρόλο ως ρυθμιστή του ποδοσφαίρου και ως διοργανωτή αγώνων, η FIFA είναι μια ζωντανή, αναπνέουσα σύγκρουση συμφερόντων, ισχυρίζεται η FIFPro. (μία θέση που άλλωστε έχει ήδη αποδεχθεί και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου το οποίο συνεχώς ζητά από τις FIFA/UEFA να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στην άσκηση των καθηκόντων τους, ώστε να μην παρατηρούμε φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας )

Υπαινίσσεται εδώ η FIFPro την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ στα τέλη του περασμένου έτους σχετικά με το ντεμπούτο της Super League: το δικαστήριο διαπίστωσε ότι η FIFA και η UEFA έκαναν «κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης» εμποδίζοντας τον ανταγωνισμό των ανταρτών να ξεκινήσει. .

Η απόφαση δεν επικύρωσε ή ενέκρινε την ιδέα της Super League, ούτε μείωσε την ισχύ των ομοσπονδιών, αλλά έλεγε ότι η συμπεριφορά της FIFA και της UEFA έπρεπε να είναι σύμφωνη με το δίκαιο της ΕΕ και ως εκ τούτου «διαφανής, αντικειμενική, δίχως διακρίσεις και αναλογική». Η FIFPro εκτιμά ότι δεν ήταν τίποτα από αυτά τα πράγματα.

Αγωγή κατά FIFA στις Βρυξέλλες

Αυτή η αγωγή βρίσκεται δίπλα σε μια άλλη υπόθεση που υποβλήθηκε στο Εμπορικό Δικαστήριο των Βρυξελλών τον περασμένο μήνα κατά της FIFA από τις ενώσεις ποδοσφαιριστών της Αγγλίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας για παρόμοιους λόγους.

Ακριβώς όπως οι περισσότερες διαφωνίες υψηλού επιπέδου στο όμορφο παιχνίδι, αυτό είναι τελικά μια μάχη για χρήματα και εξουσία: σε ποιον θα πρέπει να επιτρέπεται να διεξάγει διοργανώσεις και, επομένως, να κερδίζει από αυτούς;

Η απάντηση της FIFA

Πως αντέδρασε η Παγκόσμια ομοσπονδία; Αρκετά έντονα, με μια αυστηρή δήλωση 122 λέξεων μπορείτε να την διαβάσετε ολόκληρη παρακάτω. Αλλά εδώ είναι τα κρίσιμα κομμάτια.

«Το ημερολόγιο της FIFA είναι το μόνο όργανο που διασφαλίζει ότι το διεθνές ποδόσφαιρο μπορεί να συνεχίσει να επιβιώνει, να συνυπάρχει και να ευημερεί μαζί με το εγχώριο και ηπειρωτικό ποδόσφαιρο συλλόγων», ανέφερε η Παγκόσμια ομοσπονδία.

«Ορισμένα πρωταθλήματα στην Ευρώπη ( τα ίδια διοργανωτές και ρυθμιστές αγώνων) – ενεργούν με εμπορικό συμφέρον, υποκρισία και δίχως να λαμβάνουν υπόψη όλους τους άλλους στον κόσμο. Αυτά τα πρωταθλήματα προφανώς προτιμούν ένα ημερολόγιο γεμάτο με φιλικά και καλοκαιρινές εκδρομές, που συχνά περιλαμβάνουν εκτεταμένα παγκόσμια ταξίδια. Αντίθετα, η FIFA πρέπει να προστατεύει τα γενικά συμφέροντα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των παικτών, παντού και σε όλα τα επίπεδα του παιχνιδιού».

Και, ειλικρινά, η FIFA έχει ένα δίκιο. Προσωπικά νομίζω ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο. Η FIFA ούτε καν ζήτησε την γνώμη των άλλων . Αν και είναι εν μέρει υπεύθυνη για την κρίση του ημερολογίου, εισάγοντας ένα μεγαλύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και ένα μεγαλύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο (48 ομάδες από το 2026), δεν είναι μόνη.

Η UEFA εισήγαγε το Nations League και από την επόμενη σεζόν αυξάνει τον αριθμό των ομάδων και των αγώνων που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα Champions, Europa και Conference.

Και, φυσικά, όπως αναφέρει η δήλωση της FIFA, όποια ευκαιρία έχουν οι σύλλογοι, θα πετάξουν σε οποιονδήποτε δεδομένο προορισμό στον πλανήτη για ένα εντελώς ανούσιο και συνήθως βαρετό φιλικό πριν ή μετά τη σεζόν, αρκεί να τους βγάλει χρήματα. Και δεν φαίνεται να παραπονιούνται ποτέ για τον αντίκτυπο που έχει στους ποδοσφαιριστές.

Οι άνθρωποι της FIFA έχουν επίσης επισημάνει μια πρόσφατη μελέτη του CIES Football Observatory (Ποδοσφαιρικό παρατηρητήριο με έδρα τo Neuchatel) , η οποία δείχνει ότι οι σύλλογοι δεν παίζουν στην πραγματικότητα περισσότερους αγώνες ανά σεζόν αυτές τις μέρες. Η έρευνα αυτή έχει πάντως κατακριθεί από πολλούς .Όμως , οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές θα σας πουν ότι αισθάνονται πιο καταπονημένοι από ποτέ.

Είναι σίγουρα μία δύσκολη υπόθεση, όπου στο τέλος κάτι θα πάρουν όλοι και πιο κερδισμένη θα βγει η Παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία…