Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για την Ιταλία και το όμορφο ποδόσφαιρό της που έχει προσφέρει αλλά που όμως τώρα απουσιάζει το όμορφο παιχνίδι και σίγουρα ένας από τους λόγους είναι και ο εθισμός στον τζόγο αρκετών σημαντικών της ποδοσφαιριστών , με τελευταίο θύμα τον Σάντρο Τονάλι

Όπως πιθανότατα έχετε ακούσει, ο Ιταλός διεθνής χαφ (περυσινό απόκτημα από την Μίλαν με 60 εκ. ευρώ) εκτίει ποινή αποκλεισμού 10 μηνών από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο για παραβίαση των κανόνων στοιχήματος ενώ ακόμη αγωνιζόταν στην Μίλαν. Από τις 27 Οκτωβρίου 2023, ο Τονάλι έχει περιοριστεί στις προπονήσεις με τις «καρακάξες», με τον αποκλεισμό να λήγει στις 29 Αυγούστου.

Ο Τονάλι είναι απλώς το νεότερο θύμα του ατελείωτου κύκλου σκανδάλων και ισχυρισμών του ιταλικού ποδοσφαίρου. Μια χώρα με εμμονή με το όμορφο παιχνίδι, αλλά όπου το όμορφο παιχνίδι δεν φαίνεται να είναι ποτέ δίχως προβλήματα. Από το Calciopoli έως το Scommessopoli (στοιχηματική απάτη) , ας ρίξουμε μια ματιά στο τι πάει στραβά και αν υπάρχει τρόπος επιστροφής.

Σκάνδαλα ιταλικού ποδοσφαίρου: Μια μακρά λίστα

Φατζιόλι, Τονάλι και η Εισαγγελέας του Τορίνο

Η έρευνα του Εισαγγελέα του Τορίνο σε 40 ποδοσφαιριστές ήρθε στο φως για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2023, όταν ο μεσοεπιθετικός της Γιουβέντους, Νικολό Φατζιόλι παραδέχτηκε στις αρχές ότι πόνταρε σε ποδοσφαιρικούς αγώνες μέσω παράνομων ιστοσελίδων.

Αρνήθηκε ότι είχε στοιχηματίσει σε ομάδες στις οποίες έπαιζε και έσπευσε να βοηθήσει την έρευνα. Τα σχόλιά του εκείνη την εποχή έφεραν τον συμπαίκτη του στην Ιταλία, τον Τονάλι στην σέντρα :

«Ο Σάντρο Τονάλι μου πρότεινε να παίξω σε ένα παράνομο site. Τον είδα να παίζει και τον ρώτησα τι έκανε. Μου είπε ότι μπορούσα να το κάνω κι εγώ, γιατί δεν υπήρχε ίχνος στοιχήματος».

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο Τονάλι αρνείται ότι εισήγαγε κανέναν στο παράνομο στοίχημα.

Ενώ προετοιμάζονταν με την εθνική Ιταλίας για τους προκριματικούς αγώνες εναντίον της Μάλτας και της Αγγλίας εκείνο τον μήνα, ο Τονάλι και ο συμπαίκτης του Νικολό Τζανιόλο τους επετράπη να φύγουν από το Coverciano (αθλητικό κέντρο) για να μιλήσουν στις αρχές. Τότε ήταν που τα πράγματα έγιναν χειρότερα για τον μέσο της Νιούκαστλ.

Η παραδοχή της τοποθέτησης στοιχημάτων σε αγώνες της Μίλαν ενώ έπαιζε για τον σύλλογο έφερε μαζί της την πιθανότητα 3ετούς αποκλεισμού και άλλες σοβαρές συνέπειες για την καριέρα του Τονάλι. Ενώ ο Φατζιόλι τιμωρήθηκε με ποινή 12 μηνών (από τους οποίους οι 5 με αναστολή) και ένα αναμφισβήτητα επιεικό πρόστιμο 12.500 ευρώ. Ο συμπαίκτης του ήταν πάντα πιο πιθανό να πάρει μεγαλύτερη ποινή βάσει των αδικημάτων που παραδέχτηκε.

Το στοίχημα από την πλευρά του δεν ήταν ποτέ μια καλή κίνηση και θα μπορούσε να είχε τελειώσει με καταδίκες για αθλητικά εγκλήματα για στημένους αγώνες. Ακόμη και ως αμφιλεγόμενος ανακηρυγμένος «Βασιλιάς των Παπαράτσι», ο Φαμπρίτσιο Κορόνα ισχυρίστηκε ότι ο τότε χαφ της Μίλαν παραβίαζε το άρθρο 24 του ιταλικού κώδικα περί αθλητικής δικαιοσύνης.

Αυτό αναφέρει: «Οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές απαγορεύεται να παίζουν σε επίσημες εκδηλώσεις που διοργανώνονται από την FIGC (Ιταλική ομοσπονδία) , την UEFA και τη FIFA και «δεν μπορούν να τοποθετήσουν ή να λάβουν στοιχήματα, άμεσα ή έμμεσα».

Γεγονός που δεν ήταν ποτέ υπέρ του πρώην ποδοσφαιριστή της Μπρέσια.

Αν και η τιμωρία του ολοκληρώνεται αυτόν τον μήνα, οι συνέπειες για τον ποδοσφαιριστή και τη χώρα θα διαρκέσουν και η Scommessopoli θα προστεθεί στη μακρά λίστα των σκανδάλων που έχουν ταλαιπωρήσει το ιταλικό ποδόσφαιρο.

«Πρέπει να έχουμε πάντα σκάνδαλο»

Αυτά είναι τα λόγια του Ζντένακ Ζέμαν, πρώην προπονητή των Φότζια, Λάτσιο και Ρόμα. Είναι δύσκολο να διαφωνήσεις με τον Τσεχο-Ιταλό. Ακόμη κι αν θα ήταν δίκαιο να πούμε ότι ο «βασιλιάς» ο Κορόνα έφερε τα πράγματα σε φαρσικά επίπεδα με τα κωδικά ονόματα στο Διαδίκτυο.

Επίσης, όταν μια προφανής πηγή σας βγαίνει και λέει: «Οι πληροφορίες είναι ψευδείς, δεν έχω αποδείξεις, λέω εντελώς ανοησίες». σχετικά με την υποτιθέμενη εμπλοκή του νεαρού ΄σου της Ρόμα, Νικολό Ζαλέσκι, , μπορεί να χάσετε την αξιοπιστία . Ειλικρινά, και με το πλεονέκτημα της εκ των υστέρων, η Scommessopoli πιθανότατα δυσανασχέτησε από εκείνους που έπρεπε να περιμένουν από το 2006 μια υπαρξιακή κρίση για να καταλάβει τη θρησκεία που ακολουθείται περισσότερο στην Ιταλία. Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι από αυτά που θα δούμε αργότερα.

Δίχως αμφιβολία, οι ενέργειες των Νικολό Φατζιόλι , Σάντο Τονάλι και άλλων είναι απαράδεκτες, αλλά το ιταλικό ποδόσφαιρο πρέπει επίσης να κοιτάξει στον καθρέφτη και να λογοδοτήσει για τα πολλά σκάνδαλα που έχουν χτυπήσει και αμαυρώσει τη φήμη του. Βεβαίως κάποιος εδώ θα πρέπει να μιλήσει και στην Πρέμιερ Λιγκ για τις 115 παραβάσεις της Μάντσεστερ Σίτυ…

Αυτοί οι νεαροί έπεσαν στον εθισμό, έχασαν χρόνο στο γήπεδο και, στην περίπτωση του Φατζιόλι, μάζεψαν χρέη σχεδόν 3 εκατομμυρίων ευρώ. Δύο νεαρά ταλέντα μπορεί να φτάσουν ή να μην φτάσουν ποτέ στα ύψη που ήλπιζαν λόγω της βιομηχανίας και της δυσάρεστης σχέσης του πρωταθλήματος με τον τζόγο. Όπως αναφέρθηκε ανωτέρω , οι ποδοσφαιριστές δεν μπορούν να στοιχηματίσουν σε αγώνες, κάτι που όλοι συμφωνούν ότι είναι λογικό, αλλά στη συνέχεια βομβαρδίζονται με κάθε είδους τζόγο που μπορεί να φανταστεί κανείς.

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να συμβαδίσουν με τον κολοσσιαίο πλούτο της Πρέμιερ Λιγκ, η Serie A και οι σύλλογοι της έχουν συνάψει συμφωνίες με κάθε εταιρεία τζόγου κάτω από τον ήλιο. Μέχρι πέρυσι, η Lega Serie A έκρινε σκόπιμο να έχει την εταιρεία τυχερών παιχνιδιών 1xBet ως τον παγκόσμιο συνεργάτη της μετάδοσης τροφοδοσίας, η οποία εμφανίζεται σε κάθε ευκαιρία επανάληψης.

Η Γιουβέντους υπέγραψε συμφωνία με την Eurobet. Από πέρυσι, η Μίλαν συνεργάζεται με την εταιρεία τυχερών παιχνιδιών Boomerang. Ακόμη και η Λέτσε, που τερμάτισε 14η, έχει μια από τις μεγαλύτερες χορηγικές συμφωνίες με την Bet italy. Όλα αυτά παρά το γεγονός ότι είναι παράνομο να υπάρχει χορηγία από εταιρεία τυχερών παιχνιδιών.

Για να παρακάμψουν το «Διάταγμα αξιοπρέπειας» που ψηφίστηκε το 2018, οι ιστότοποι τυχερών παιχνιδιών έχουν δημιουργήσει ειδήσεις . Οι πύλες στους ιστότοπούς τους ισχυρίζονται ότι είναι οι μόνες πύλες που συνεργάζονται με τους συλλόγους. Παραδείγματα περιλαμβάνουν την προαναφερθείσα Eurobet, η οποία έχει μια διαφήμιση στην ιταλική τηλεόραση με τον πρώην επιθετικό Λούκα Τόνι και το Starcasino.

Αυτές οι εταιρείες «infotainment» αναβοσβήνουν ασταμάτητα στους διαφημιστικούς πίνακες κατά τη διάρκεια των αγώνων και οι αποδόσεις τους διαβάζονται ως μέρος της κάλυψης pregame καθώς η ρυθμιστική αρχή επικοινωνίας AGCOM εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι δεν είναι τίποτα άλλο από πληροφορίες. Τα σημαντικά μέρη που καθιστούν νόμιμες αυτές τις συμφωνίες είναι προφανή ακόμη και για παιδιά που παρακολουθούν σε μια χώρα που υποφέρει από αυξανόμενα επίπεδα εθισμού στον τζόγο και χρήση μη εξουσιοδοτημένων τοποθεσιών. Αυτή είναι μια ιστορία για μια άλλη μέρα όμως.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι, παρά το ότι βαδίζουν στα θολά νερά, το πρωτάθλημα και οι σύλλογοι αναδύονται πάντα με τα χέρια τους καθαρά, κοιτάζοντας ευθεία μπροστά, ενώ οι ποδοσφαιριστές και οι οπαδοί που βλέπουν ως προτέρημα μένουν πίσω να βυθίζονται. Μπορεί να έχετε μια αίσθηση deja vu. Πιθανώς επειδή αυτού του είδους τα πράγματα δεν είναι ακριβώς ανήκουστα στον κόσμο του Calcio.

Calciopoli: Μότζι , Διαιτητές & Serie B

Αναμφισβήτητα η πιο διάσημη παράσταση στην ιταλική αθλητική σαπουνόπερα ξεκίνησε με μια έρευνα που ξεκίνησε για έναν αγώνα πρωταθλήματος μεταξύ της Μεσίνα και της Βενέτσια στις 18 Απριλίου 2004. Βλέποντας την ομάδα του να μειώνεται σε 8 ποδοσφαιριστές , ο «τερμαφύλακας» της Βενέτσια, Σαλβατόρε Σοβιέρο, κυνηγούσε οποιονδήποτε θα μπορούσε να τον πιάσει στα χέρια του, όπου μετά υπήρξε και βίντεο με τον εύστοχο τίτλο «Σοβιέρο εναντίον όλων».

Εβδομάδες αργότερα, δημιουργήθηκαν υποκλοπές για να συλλάβουν τον γενικό διευθυντή της Γιουβέντους, Λουτσιάνο Μότζι. Παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την απόδραση επηρεάζοντας φερόμενους διάφορους ανθρώπους στο τεράστιο δίκτυό του.

Υποτίθεται ότι πρότεινε τι έπρεπε να γράψουν οι δημοσιογράφοι, αλλά η πιο ανησυχητική πτυχή ήταν το πώς φαινόταν να διασφαλίζει ότι ορισμένοι διαιτητές δεν θα αναλάμβαναν να διευθύνουν τα παιχνίδια της Γιουβέντους. Κι άλλοι θα διευκόλυναν το έργο της. Οι Καραμπινιέροι (ομοσπονδιακή αστυνομία που δεν μπορεί να της φέρει ο οιοσδήποτε κρατικός λειτουργός ή αξιωματούχος αντίρρηση) μάλιστα πήγαν να παρακολουθήσουν την κλήρωση της διαιτησίας για μια αγωνιστική στην κορυφαία κατηγορία. Οι υποκλοπές τηλεφώνων συνεχίστηκαν το 2004 και το 2005. Οι ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι ο Μότζι είχε 6 τηλέφωνα, 300 κάρτες SIM και περισσότερες από 100.000 τηλεφωνικές κλήσεις σε διάστημα 9 μηνών.

Ακολουθεί ένα μικρό απόσπασμα από μια υποκλοπή τηλεφωνικής κλήσης μεταξύ του Μότζι και του Πιερλουίτζι Παιρέτο , ο οποίος ήταν επικεφαλής της ένωσης των Ιταλών διαιτητών εκείνη την εποχή. Οι δύο άνδρες συζητούσαν τις προτιμήσεις των διαιτητών μόνο για φιλικά προετοιμασίας. Δείχνοντας τη λεπτομέρεια που μπήκαν για ακόμη και ανούσια παιχνίδια:

Μότζι : Ω, στη Μεσίνα στείλτε μου Κονσόλο και Μπατάλια .

Παιρέτο : Το έκανα ήδη.

Μότζι : Και ποιον θα μας στείλεις;

Παιρέτο : Νομίζω Κονσόλο και Μπατάλια .

Μότζι: Ε, με την Κασάρα;

Παιρέτο : Ναι.

Μότζι : Και στο Λιβόρνο, Ρόκι ;

Παιρέτο : Στη Λιβόρνο, Ρόκι , ναι.

Μότζι i: Και για το Trofeo Berlusconi [έπαθλο στη μνήμη του Μπερλουσκόνι ] – Πιέρι, παρακαλώ;

Παιρέτο : Δεν το έχουμε κάνει ακόμα.

Μότζι : Θα το κάνουμε αργότερα;

Παιρέτο : Εντάξει, θα το κάνουμε αργότερα.

Ο διαιτητής για εκείνο το παιχνίδι Γιουβέντους – Μίλαν δεν ήταν άλλος από τον Πιέρι.

Καθώς οι έρευνες προχωρούσαν, ένας ιστός επιρροής, πίεσης και προκαθορισμένων περιστάσεων έγινε εμφανής. Εκατοντάδες μεταγραφές δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και σχεδόν κάθε μεγάλος σύλλογος τιμωρήθηκε με αφαιρέσεις βαθμών που κυμαίνονταν από 3 για τη Λάτσιο έως 8 και υποβιβασμό στη Serie B για την Γιουβέντους. Ο μόνος σύλλογος που φαινόταν να ξεφεύγει ήταν η Ίντερ. Όχι μόνο δεν αντιμετώπισαν καμία τιμωρία, αλλά τους δόθηκε και το Πρωτάθλημα ( Scudetto) 2005/06.

Τα επόμενα χρόνια, αυτό έγινε μείζον θέμα για τη Γιουβέντους, ενώ ο σύλλογός τους μαράζωνε στη δεύτερη κατηγορία.

Διαιτολογία & Συνωμοσία

Η έννοια της διαιτολογίας, ή των παρασκηνίων, στην Ιταλία είναι μια δημοφιλής πεποίθηση και αυτή που δυστυχώς έχει αποδειχθεί αληθινή σε ορισμένες περιπτώσεις. Είναι η ιδέα ότι αν συμβεί κάτι, υπάρχει πάντα κάποιος άλλος που το ενεργεί ή το ελέγχει. Ένα παράδειγμα αυτής της σχολής σκέψης είναι μια συνωμοσία εναντίον της «Γηραιάς Κυρίας (η ομάδα με τους περισσότερους φιλάθλους στην Ιταλία) που πίστευαν πολλοί οπαδοί της Γιουβέντους.

Επικεντρώθηκε γύρω από τον μεγαλύτερο πάροχο τηλεφώνων στην Ιταλία εκείνη την εποχή, την TIM. Διευθυντής του TIM τότε ήταν ο Μάρκο Τροντσέτι Πρόβερο. . Ένας άνθρωπος που έτυχε να είναι και αντιπρόεδρος της Ίντερ. Μπορείτε να δείτε πού πηγαίνει αυτό. Οι υποκλοπές και η έλλειψη τιμωρίας φαινόταν πολύ ύποπτη για ορισμένους από τους πιστούς της Γιουβέντους. Ωστόσο, δεν αποδείχτηκε ποτέ αδικοπραγία και παραμένει απλώς μια άλλη ποδοσφαιρική θεωρία συνωμοσίας.

Στις τελικές ποινές (που χρειάστηκαν μέχρι το 2015 για να εκδοθούν), οι Μότζι και Αντόνιο Τζιράουντο αποσύρθηκαν οι κατηγορίες τους λόγω της παραγραφής τους στην Ιταλία. Είναι σημαντικό ότι ο Μότζι και ο Τζιράουντο , μαζί με την πλειονότητα των ατόμων που υποτίθεται ότι εμπλέκονται, αρνούνται οποιαδήποτε αδικοπραγία και δεν έχουν καταδικαστεί για κανένα έγκλημα.

Το γεγονός ότι οι νομικές και ποδοσφαιρικές ποινές επιβλήθηκαν τόσα χρόνια σημαίνει ότι είναι ακόμη σχεδόν αδύνατο να απορριφθεί η ευθύνη σε οποιοδήποτε άτομο, σύλλογο ή οργανισμό. Οι πραγματικοί χαμένοι για άλλη μια φορά είναι οι οπαδοί. .

Θα επιστρέψει ξανά το πραγματικό Ποδόσφαιρο της ;

Το πιο τρομακτικό γεγονός σε όλα αυτά είναι το πόσο εύκολο φαίνεται για μερικά αμφισβητούμενα γεγονότα και ένα ΜΜΕ, για να πυροδοτήσει ένα σκάνδαλο και δράμα σε όλη τη χώρα σε πολλές περιπτώσεις. Φαίνεται ότι το ποδόσφαιρο στη χερσόνησο σβήνει για πάντα τις φλόγες από ένα δράμα μόνο για να έχει μια μετωπική σύγκρουση με το επόμενο λίγα χιλιόμετρα κάτω από το δρόμο. Τα αθλητικά μέσα ενημέρωσης, οι υπερβολικά εμπλεκόμενοι πρόεδροι και ο γενικός εντυπωσιασμός δεν βοηθούν, αλλά είναι επίσης αυτά που κάνουν το ιταλικό ποδόσφαιρο τόσο δραματικό, αλλά και υπέροχο ταυτόχρονα. .

Για όσους παρακολούθησαν την απελπιστικά απογοητευτική και ηττοπαθή εμφάνιση της εθνικής Ιταλίας εναντίον της Ελβετίας στο Euro, είναι προφανές ότι οι Ατζούρι δεν πλησιάζουν καθόλου αυτό που ήταν. Ενώ η FIGC (ποδοσφαιρική ομοσπονδία) σβήνει, οι ποδοσφαιριστές και οι ακαδημίες που χρειάζονται για να προκληθούν για διεθνείς διοργανώσεις λείπουν σοβαρά. Η αποτυχία να προκριθεί σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα στη σειρά θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη σαν αφύπνιση, αλλά φαίνεται ότι λίγα γίνονται.

Ναι, υπό τον Μαντσίνι, η εθνική Ιταλίας θριάμβευσε στο Euro 2020, αλλά όσο πιο μακριά φτάνουμε, τόσο περισσότερο αυτό μοιάζει με ανωμαλία. Ένας σπουδαίος προπονητής, μια σπουδαία ομάδα και η πραγματική πίστη στις ικανότητες έρχονται μερικές φορές την κατάλληλη στιγμή. Παρόλο που ήταν μια στιγμή που πολλοί δεν θα ξεχάσουν ποτέ. Η νίκη δυστυχώς δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να καλύψει κρίσιμα εσωτερικά προβλήματα με ένα φανταστικό εξωτερικό με τον ίδιο τρόπο όπως μια Alfa Romeo.

Μέσω της εκπαίδευσης, οι ποδοσφαιριστές μπορούν να βοηθηθούν να αναγνωρίσουν τους κινδύνους που εγκυμονεί ο τζόγος. Μέσω αυστηρότερων κανόνων και νόμων γύρω από το ποδόσφαιρο, η διαφθορά και η δημιουργική λογιστική μπορούν να μειωθούν. Υπάρχουν απλά βήματα για την αποφυγή περισσότερων καταστροφών, αλλά πρέπει να ληφθούν τώρα.

Αν υπάρχει ελπίδα η Serie A και η Ιταλία να φτάσουν κάπου κοντά στην Πρέμιερ Λιγκ όσον αφορά τα έσοδα, πρέπει να μάθουν να τρέχουν έναν μαραθώνιο με σταθερό ρυθμό, να μην ξεφεύγουν από τα μπλοκ ενώ παίρνουν μια σειρά αμφισβητήσιμων αποφάσεων.

Τέλος και πιο προφανές, είναι πολύ δύσκολο να κερδίσεις έναν αγώνα όταν επιμένεις να πυροβολείς επανειλημμένα τον εαυτό σου στο πόδι.