Είκοσι ένας παραγωγοί και βιοκαλλιεργητές από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης άπλωσαν στους πάγκους τους μυρωδάτους και ευεργετικούς «θησαυρούς» που παράγει η ελληνική γη

Την ευκαιρία να ανακαλύψουν τα μυστικά των βοτάνων, των μπαχαρικών και τη διατροφική τους αξία, να δοκιμάσουν ροφήματα που ωφελούν την υγεία και να γευτούν κουλουρίνι με τοπικές sauce είχαν οι επισκέπτες της 1ης Αγοράς Βοτάνων και Μπαχαρικών που διοργανώθηκε σήμερα στο φουαγιέ του δημαρχιακού μεγάρου της Θεσσαλονίκης.

Είκοσι ένας παραγωγοί και βιοκαλλιεργητές από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης άπλωσαν στους πάγκους τους μυρωδάτους και ευεργετικούς «θησαυρούς» που παράγει η ελληνική γη, στην ολοήμερη γιορτή που εμπνεύστηκαν ο δήμος Θεσσαλονίκης και το τμήμα Τουρισμού.

Στόχος να γίνει θεσμός

Τον χώρο επισκέφτηκε το μεσημέρι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Τουρισμού, Πολιτισμού και Διαδημοτικής Συνεργασίας, Βασίλη Γάκη.

«Περιπλανήθηκαν» σε γεύσεις, όπως το τσάι του βουνού, φασκόμηλο, μελισσόχορτο, βαλιεράνα, χαμομήλι κ.α. ενώ λόγω της ιδιαίτερης ανταπόκρισης από την πλευρά των παραγωγών και της μεγάλης προσέλευσης κοινού σχεδιάζεται η καθιέρωση της συγκεκριμένης γιορτής με στόχο να γίνει θεσμός.

«Οι παραγωγοί παρουσιάζουν τα προϊόντα τους από την ελληνική γη σε ευπαρουσίαστες συσκευασίες, προάγοντας ένα προϊόν της γαστρονομίας το οποίο μπορεί να είναι εξαγώγιμο. Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη που διαθέτει τόσο μεγάλο πλούτο βοτάνων. Είναι ένα ισχυρό στοιχείο της τοπικής γαστρονομίας το οποίο οφείλει η πολιτεία να το αναδείξει και να το στηρίξει» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ.Γάκης.

Ο αντιδήμαρχος κάλεσε, δε, τους παραγωγούς να ξεκινήσουν από τώρα να δηλώνουν συμμετοχή στην 2η Αγορά Βοτάνων και Μπαχαρικών που θα πραγματοποιηθεί εντός του 2025. «Ως δήμος Θεσσαλονίκης και στο πλαίσιο της ένταξης μας στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO στον Τομέα της Γαστρονομίας παίρνουμε την πρωτοβουλία και καθιερώνουμε ένα νέο θεσμό στην πόλη», συμπλήρωσε ο κ.Γάκης.

15η γιορτή μελιού

Η πιο γλυκιά γιορτή, η Γιορτή Μελιού Θεσσαλονίκης επέστρεψε για την 15η της χρονιά και υποδέχτηκε τους λάτρεις του πολυτιµότερου και θρεπτικότερου διατροφικού θησαυρού που χάρισε η φύση. Το μέλι είναι πλούσιο σε ισχυρά αντιοξειδωτικά, ένζυμα και βιταμίνες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα , ενώ παράλληλα έχει αντιμικροβιακή δράση και καταπραϋντικές ιδιότητες.

Σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης, στο Πάρκο Ξαρχάκου, απέναντι από τη ΧΑΝΘ, περίπου 23 τοπικοί μελισσοκόμοι και παραγωγοί εξέθεσαν τα προϊόντα τους, παρουσιάζοντας στο ευρύ κοινό όλο τον πλούτο της μελισσοκομίας και την υψηλή ποιότητα των ελληνικών μελιών.

Τη φετινή γιορτή διοργανώθηκε από τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Ν. Θεσσαλονίκης που αριθμεί 800 μέλη, σε συνεργασία με το εργαστήριο μελισσοκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το 5ο διαμέρισμα του κεντρικού δήμου.

Κόσμος κοιτάει κυψέλες που έχουν ζωγραφίσει μελισσοκόμοι στην 15η γιορτή μελιού όπου διεξάγεται στο πάρκο Ξαρχάκου στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ