Ο Γιώργος Χελάκης, με αφορμή τις μειώσεις σε ορισμένα υπερτιμημένα προϊόντα, γράφει για τα φύκια που η κυβέρνηση επιχειρεί να τα πουλήσει για μεταξωτές κορδέλες

Tην αρχή έκανε ο νεόκοπος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατία Γιώργος Αυτιάς που πήγε στο σούπερ μάρκετ (λαϊκή αγορά) έξω από τα γραφεία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες για να μας πληροφορήσει ότι εκεί τα προϊόντα είναι ακριβότερα από την Ελλάδα.

Ότι οι μισθοί στο Βέλγιο είναι περίπου διπλάσιοι του διέφυγε. Αργότερα βέβαια ακολούθησαν οι τοποθετήσεις Ελλήνων δημοσιογράφων που δουλεύουν στο Βέλγιο και διέψευδαν πανηγυρικά τον ευρωβουλευτή. Λίγες μέρες αργότερα ακολούθησε η πανηγυρική ενημέρωση από την κυβέρνηση ότι σε πάνω από εκατό είδη σούπερ μάρκετ μειώνονται οι τιμές κατά περίπου 15%. Έξοχα!

Η μείωση της τιμής σε 123 κωδικούς δεν σώζει την κατάσταση

Ακολούθησαν τα στοιχεία που δείχνουν ότι τα περισσότερα από τα είδη αυτά είχαν αυξήσεις στις τιμές τους το τελευταίο δεκάμηνο που ξεκινούσαν από 10 και έφταναν μέχρι 40%. Ο δε πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτή (ΙΝΚΑ) επεσήμανε ότι «υπάρχουν συνολικά 25.000 κωδικοί προϊόντων και με η μείωση της τιμής σε 123 κωδικούς δεν σώζει την κατάσταση.

Είναι ένα αφήγημα επικοινωνιακό και όχι ουσιαστικό. Αν δεν παρέμβει η κυβέρνηση στη διαμόρφωση της τιμής από το χωράφι στο ράφι, δεν σημαίνει τίποτα το να πέσει η τιμή σε μια οδοντόπαστα και σε μια οδοντόβουρτσα».

Εικονική πραγματικότητα

Τα στοιχεία είναι ξεροκέφαλα και δεν συμφωνούν με την εικονική πραγματικότητα που μας παρουσιάζουν οι επικοινωνιακοί φωστήρες της κυβέρνησης. Ας πάρουμε εκείνα που έδωσε στη δημοσιότητα το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών και αφορούν το ψωμί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η πορεία της κατανάλωσης του ψωμιού στην Ελλάδα σε κιλά παρουσιάζει μία σταδιακή μείωση από το 2019 μέχρι το 2022. Η κατανάλωση ψωμιού έχει μειωθεί κατά 22.164 τόνους από το 2019 μέχρι το 2022.

Η μέση δαπάνη για προϊόντα άρτου, διαμορφώνεται στα 24,18 ευρώ το μήνα και η μεγαλύτερη κατανάλωση γίνεται από νοικοκυριά με εισόδημα από 1.800- 2.000 ευρώ.

Οι καταναλωτές, όσον αφορά τις επιπλέον υπηρεσίες που θα ήθελαν από το φούρνο της γειτονιάς, είναι η προσθήκη καφέ, έτοιμου φαγητού και σαλάτας, αλλά και εξιδεικευμένων προϊόντων, για παράδειγμα χωρίς γλουτένη, αλεύρι σίτου κ.ά.

Απογοήτευση για την ακρίβεια

Το δεύτερο μεγάλο έξοδο είναι η διατροφή και τα προϊόντα που αγοράζει κανείς από το σουπερμάρκετ: Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα συνεχίζει να κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα στην Ελλάδα (υψηλότερα από τον αντίστοιχο της ΕΕ) και έκλεισε τον Σεπτέμβριο στο 3,2%.

Υπολογίζοντας τους λογαριασμούς του σουπερμάρκετ που πληρώνει ένα μονομελές νοικοκυριό στο σύνολο του έτους και υπό την προϋπόθεση να καλύπτει σχεδόν το σύνολο των διατροφικών του αναγκών ετοιμάζοντας γεύματα στο σπίτι, το μηνιαίο κόστος του σουπερμάρκετ ανέρχεται γύρω στα 480 ευρώ.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτή (ΙΝΚΑ) που δημοσιεύτηκε μόλις τον προηγούμενο μήνα και σε σύνολο 2.675 ερωτηθέντων, ποσοστό άνω του 93% δήλωνε «καθόλου ή μη ικανοποιημένο» από τα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια. Την ίδια ώρα ένα ποσοστό της τάξης του 1,6% δήλωνε ικανοποίηση.

Η απογοήτευση του κόσμου αποτυπωνόταν και στο ερώτημα για το πως θα εξελιχθεί η ακρίβεια στη χώρα το επόμενο 12μηνο, με το 85,4% να δηλώνει ότι τα πράγματα θα πάνε χειρότερα.

Στο σκοτάδι των υποσχέσεων

Οσο για την… ευαισθησία της κυβέρνησης αρκεί το παρακάτω περιστατικό: που αφορά τους σεισμόπληκτους κάτοικους των οικίσκων στο Ίνι του δήμου Μινώα Πεδιάδας!

Συγκεκριμένα ο ΔΕΔΔΗΕ από την Αθήνα με το σύστημα τηλεματικής προχώρησε στη διακοπή ηλεκτροδότησης στα κοντέινερ όπου ζουν οι σεισμόπληκτοι λόγω οφειλών! Εννέα οικογένειες που κατοικούν στους οικίσκους και ο Σύλλογος Σεισμοπλήκτων δήμου Μινώα Πεδιάδας με ανακοίνωση τους με αφορμή την απροειδοποίητη διακοπή κατηγορούν την Κυβέρνηση ότι άφησε τους συγκεκριμένους ανθρώπους στο σκοτάδι, «όπως μένουν στο σκοτάδι των υποσχέσεων, της αναλγησίας και της ανικανότητας της κρατικής μηχανής, τρία χρόνια τώρα».

Αρχικά οι κάτοικοι των οικίσκων υπέθεσαν ότι η διακοπή ρεύματος οφείλεται σε βλάβη όταν όμως περνούσαν οι ώρες και το ρεύμα δεν ερχόταν, αναζήτησαν τους αρμόδιους. Τότε ενημερώθηκαν ότι η διακοπή έγινε από την Αθήνα. Χρειάζονται σχόλια;