Από τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 19:04 με επίκεντρο 12 χιλιόμετρα νότιο-νοτιοδυτικά των Νέων Μουδανιών, δεν αναφέρθηκαν ζημιές
Δεκάδες μετασεισμοί καταγράφηκαν στην περιοχή των Νέων Μουδανιών, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που εκδηλώθηκε, χθες το απόγευμα, σε θαλάσσια χώρο της Χαλκιδικής και έγινε αισθητή στη Θεσσαλονίκη κι άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.
Οι επιστήμονες παρακολουθούν τη σεισμική δραστηριότητα και καταγράφουν όλα τα στοιχεία. Από τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 19:04 με επίκεντρο 12 χιλιόμετρα νότιο-νοτιοδυτικά των Νέων Μουδανιών, δεν αναφέρθηκαν ζημιές.
Σκορδίλης: Ομαλή η μετασεισμική ακολουθία στη Χαλκιδική
Ομαλή χαρακτηρίζει την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,2 βαθμών της κλίμακα Ρίχτερ που εκδηλώθηκε, χθες το απόγευμα, σε θαλάσσια χώρο της Χαλκιδικής ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Η εικόνα που έχουμε δείχνει ότι πρόκειται για μία ομαλή εξέλιξη τυπικών μετασεισμικών ακολουθιών», αναφέρει ο καθηγητής που σημειώνει πως «μετά τον ισχυρό σεισμό ακολούθησαν γύρω στους 30 μετασεισμούς πάνω από 2 Ρίχτερ, 4-5 πάνω από 3 Ρίχτερ, με τον κυριότερο να είναι ο μετασεισμός 4,2 της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε μόλις λίγα λεπτά μετά το σεισμό των 5,2 Ρίχτερ».
«Στην ομαλή εξέλιξη των σεισμικών δονήσεων συνηγορούν τόσο οι διαστάσεις του χώρου όσο και οι αριθμοί και τα μεγέθη των σεισμών που ακολούθησαν», αναφέρει ο κ. Σκορδίλης, ενώ επισημάνει πως στην περιοχή δεν υπάρχει καταγεγραμμένη σεισμική δόνηση κατά το παρελθόν.
«Ο μόνος σεισμός πάνω από 6 Ρίχτερ είναι σημειωμένος το 1923, σε απόσταση 30χλμ νοτιοανατολικά, από την περιοχή των Ν. Μουδανιών», καταλήγει ο κ. Σκορδίλης.
Τσελέντης: Σε ένα άγνωστο μέχρις στιγμής υποθαλάσσιο ρήγμα
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκη Τσελέντη, ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ «οφείλεται σε ένα άγνωστο μέχρις στιγμής υποθαλάσσιο ρήγμα». Κατά τον κ. Τσελέντη «η έως τώρα μετασεισμική ακολουθία είναι φυσιολογική και εκτιμώ ότι η πιθανότητα να έχουμε μεγαλύτερο σεισμό είναι πολύ μικρή».
Παπαζάχος: δεν πρέπει να προκαλέσουν ιδιαίτερη ανησυχία
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, δεν πρέπει να προκαλέσουν ιδιαίτερη ανησυχία.
«Είναι μια περιοχή χαμηλής σεισμικότητας, τόσο από τα ενόργανα στοιχεία- από τότε που έχουμε σεισμογράφους, από τον 20ο αιώνα και μετά- όσο και πιο πριν, δεν υπάρχουν ιστορικές περιγραφές για ισχυρούς σεισμούς στην περιοχή, ούτε ιστορικές περιγραφές για καταστροφές» τόνισε, χαρακτηρίζοντας «μικρό» τον σεισμό. «Δεν είναι σεισμός που πρέπει να προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία είναι σε περιοχή χαμηλής σεισμικότητας. Επειδή είναι θαλάσσια η περιοχή, δεν έχουμε καλή εικόνα για τα ρήγματα κτλ και βασιζόμαστε αποκλειστικά σε σεισμολογικά στοιχεία. Και αυτά τα στοιχεία μιλούν για περιοχή χαμηλής σεισμικότητας χωρίς ισχυρούς σεισμούς» επισημανε ο καθηγητής Γεωφυσικής.
Ωστόσο, ο κ. Παπαζάχος διευκρίνισε ότι «θα έχουμε μια αρκετά σημαντική μετασεισμική ακολουθία, απαιτητική, που σημαίνει ότι οι κάτοικοι από τα Νέα Πλάγια στην περιοχή του Σάνη, τη Σίβηρη, την Κασσάνδρα γενικότερα θα νιώθουν αρκετούς μετασεισμούς. Ήδη, έχουν γίνει πολλοί μετασεισμοί.
Θα παρακολουθούμε το φαινόμενο τις επόμενες ημέρες, αλλά λόγω του ιστορικού της περιοχής, δεν μπορεί να αξιολογηθεί ως ιδιαίτερα ανησυχητική αυτή η μετασεισμική ακολουθία, φαίνεται μια συνηθισμένη ακολουθία που έχει σοβαρές πιθανότητες να ολοκληρωθεί ομαλά το επόμενο διάστημα. Μετασεισμούς βέβαια θα έχουμε πολλούς» κατέληξε ο κ. Παπαζάχος
Κτιριακοί έλεγχοι
Την ίδια ώρα, σήμερα το πρωί κλιμάκιο μηχανικών του δήμου Κασσάνδρας διενήργησε κτιριακούς ελέγχους στο Γυμνάσιο Κασσάνδρας για την καταλληλόλητα του κτηρίου μετά από ρωγμές που διαπιστώθηκαν, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν προϋπήρχαν. «Το σχολείο έχει ελεγχθεί και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δήμαρχος Κασσάνδρας Χαλκιδικής, Αναστασία Χαλκιά.