Στρατιωτική αντιπροσωπεία στην Ουκρανία θα στείλουν Βρετανία και Γαλλία, προκειμένου να συνεργαστούν με τις ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου για να τις βοηθήσουν να σχεδιάσουν το μέλλον, έκανε γνωστό ο Εμανουέλ Μακρόν στις δηλώσεις που έκανε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου για το ουκρανικό.

Μετά από συζητήσεις που είχε με τον Κιρ Στάρμερ, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως οι δυο τους «θα αναθέσουν στους επικεφαλής της άμυνάς μας να διασφαλίσουν ότι μια γαλλοβρετανική ομάδα θα πρέπει να σταλεί στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες για να συνεργαστεί πολύ στενά με τους Ουκρανούς εταίρους μας».

Θα επικεντρωθούν στην προετοιμασία «της μορφής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων» στο μέλλον, πρόσθεσε ο Μακρόν, που έκανε λόγο για «δύναμη διαβεβαίωσης».

Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα διαφορετικό όρο από την «ειρηνευτική» δύναμη που συζητείται μέχρι τώρα, λέγοντας ότι αυτή η δύναμη διαβεβαίωσης βρίσκεται ακόμη στη φάση του σχεδιασμού της, αλλά δεν θα είναι ειρηνευτική δύναμη.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι πολλά κράτη θα συνεισφέρουν στη δύναμη αυτή, η οποία δεν θα βρίσκεται στη γραμμή επαφής, αλλά θα αναπτυχθεί σε «στρατηγικές περιοχές».

«Θα έχουμε συζητήσεις μεταξύ των στρατιωτικών μας ηγετών για να καθορίσουμε τις τοποθεσίες, τον αριθμό των δυνάμεων που θα αναπτυχθούν για να είναι αξιόπιστη και τις δυνατότητες που θα έχει», λέει.

«Τίποτα δεν έχει αποκλειστεί, θαλάσσιες δυνάμεις, χερσαίες δυνάμεις και αεροπορικές δυνάμεις… αυτή η δύναμη διαβεβαίωσης δεν θα πρέπει να υποκαταστήσει τις ειρηνευτικές δυνάμεις στη γραμμή επαφής ή τον ισχυρό και στιβαρό ουκρανικό στρατό».

Ακόμη, ο Μακρόν σημείωσε πως η σημερινή συνάντηση «συμφώνησε ομόφωνα» ότι «δεν είναι τώρα η ώρα για την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας με οποιονδήποτε τρόπο».

«Δεν μπορεί να υπάρξει άρση των κυρώσεων πριν από την εγκαθίδρυση της ειρήνης», πρόσθεσε, τονίζοντας επίσης ότι ο «συνασπισμός των προθύμων» στοχεύει «να διατηρήσει την οικονομική πίεση στον [ρωσικό] σκιώδη στόλο και σε ορισμένες βιομηχανικές της δυνατότητες και θα παραμείνουμε κινητοποιημένοι για το θέμα αυτό».

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε, ακόμα, ότι αποφασίστηκε να δοθεί εντολή στους υπουργούς Εξωτερικών του συνασπισμού να παρουσιάσουν, εντός τριών εβδομάδων, προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να παρακολουθείται η κατάπαυση του πυρός.

Ερωτηθείς σχετικά με τη χρήση των ρωσικών δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων, ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι οι Ουκρανοί δεν έχουν το δικαίωμα να τα χρησιμοποιήσουν. Θα μπορούσαν, ωστόσο, να χρησιμοποιηθούν για τη μελλοντική ανοικοδόμηση στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.

«Το ζήτημα θα προκύψει με την πάροδο του χρόνου… αν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία θα πρέπει να τοποθετηθούν σε ένα ταμείο για τη διευθέτηση της μεγάλης καταστροφής που προκάλεσε η Ρωσία στην Ουκρανία» ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.

Μητσοτάκης: Όχι στην αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στην Ουκρανία

Η χώρα μας δεν είναι έτοιμη τη δεδομένη στιγμή να αποστείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, ξεκαθάρισε από το Παρίσι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως «η ισχυρότερη εγγύηση ασφαλείας της Ουκρανίας είναι η ενίσχυση των ένοπλων δυνάμεων της ίδιας της Ουκρανίας».

«Κοινός τόπος των σημερινών συζητήσεων είναι ότι πρέπει να καταλήξουμε σε μία κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν. Όπως είναι γνωστό, η Ουκρανία επί της αρχής έχει αποδεχθεί μία τέτοια πρόταση για μία κατάπαυση του πυρός 30 ημερών, την οποία όμως, δυστυχώς, ακόμα η Ρωσία δεν έχει αποδεχθεί. Κατά συνέπεια, όλες οι πιέσεις αυτή τη στιγμή πρέπει να ασκηθούν προς τη Ρωσία, ώστε να μην συνεχίζονται αυτή τη στιγμή οι στρατιωτικές επιθέσεις κατά της Ουκρανίας, ιδίως κατά κρίσιμων υποδομών, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε σε αυτή την αρχική κατάπαυση του πυρός και να έχουμε παραπάνω χρόνο στη συνέχεια για να μπορέσει η Ουκρανία να διαπραγματευτεί μια δίκαιη και διατηρήσιμη ειρήνη» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.

«Από εκεί και πέρα, συζητήθηκε και το ζήτημα των εγγυήσεων ασφαλείας, τις οποίες, ενδεχομένως, άλλες χώρες μπορούν να παρέχουν προς την Ουκρανία. Κοινός τόπος και θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι ότι η ισχυρότερη εγγύηση ασφαλείας της Ουκρανίας είναι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της ίδιας της Ουκρανίας. Και πιστεύω ότι σε αυτή την κατεύθυνση συμφώνησαν όλες οι χώρες οι οποίες συμμετείχαν και στη σημερινή διάσκεψη» συνέχισε και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα δεν ανήκει στις χώρες οι οποίες είναι έτοιμες να αποστείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, στα πλαίσια μιας «συμμαχίας προθύμων». Και θεωρεί, επίσης, ότι όλη αυτή η συζήτηση ενδεχομένως να είναι και ολίγον διασπαστική και να μην μας επιτρέπει να εστιάσουμε στο κύριο, το οποίο δεν είναι άλλο από το πώς θα πετύχουμε αυτή τη στιγμή να τελειώσει ο πόλεμος μια ώρα αρχύτερα. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από μία αρχική κατάπαυση του πυρός».

Σημειώνεται πως στο περιθώριο της συνόδου, ο Πρωθυπουργός είχε σύντομη άτυπη συζήτηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Αντιπρόεδρο της Τουρκίας, Τζεβντέτ Γιλμάζ.

Από εκεί και πέρα, ο κ. Μητσοτάκης θα παραμείνει στο Παρίσι και σήμερα το βράδυ, καθώς το πρωί της Παρασκευής θα βρεθεί ξανά στο Μέγαρο των Ηλυσίων, αυτή τη φορά για την τετραμερή Γαλλίας-Ελλάδος-Κύπρου και Λιβάνου, με τη συμμετοχή του νέου προέδρου της χώρας Ζοζέφ Αούν.

Η Ρωσία παίζει παιχνίδια, λέει ο Στάρμερ – Στο τραπέζι αυστηρότερες κυρώσεις και στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας

Ως «πολύ εποικοδομητική» χαρακτήρισε ο Κιρ Στάρμερ τη συνάντηση των ηγετών στο Παρίσι, κατά την οποία διαπιστώθηκε κοινή πεποίθηση πως η Ρωσία επιχειρεί να καθυστερήσει την ειρήνη στην Ουκρανία. «Υπήρξε απόλυτη σαφήνεια ότι η Ρωσία προσπαθεί να καθυστερήσει, παίζει παιχνίδια, και πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι για αυτό» τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον Στάρμερ, υπήρξε ομοφωνία πως απαιτείται περαιτέρω στήριξη προς την Ουκρανία, ώστε «να βρίσκεται στην ισχυρότερη δυνατή θέση, τόσο τώρα όσο και σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις». Παράλληλα, απορρίφθηκε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. «Το ακριβώς αντίθετο. Αυτό που συζητήσαμε είναι πώς μπορούμε να αυξήσουμε τις κυρώσεις, ενισχύοντας την πρωτοβουλία των ΗΠΑ, ώστε να φέρουμε τη Ρωσία στο τραπέζι μέσω αυξημένης πίεσης από αυτή την ομάδα χωρών», υπογράμμισε.

Η σύνοδος περιλάμβανε, επίσης, αναλυτικές συζητήσεις για τα στρατιωτικά και επιχειρησιακά σχέδια που στοχεύουν στη στήριξη οποιασδήποτε εκεχειρίας και ειρηνευτικής διαδικασίας στην Ουκρανία, «είτε στην ξηρά, είτε στον αέρα, είτε στη θάλασσα».

«Αυτό που προέκυψε με σαφήνεια από τη συνάντηση είναι ότι τόσες πολλές χώρες συνεχίζουν να στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας, όπως κάνουν τα τελευταία τρία χρόνια, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, για όσο χρειαστεί», κατέληξε ο Στάρμερ.