Οι προοπτικές αξιοποίησης του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου για την ανάπτυξη αθλητικών δραστηριοτήτων, δράσεων αναψυχής και Εθελοντισμού τέθηκαν στο επίκεντρο της εσπερίδας που διοργάνωσε τη Μ. Δευτέρα (14/4) ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η αρμόδια Αντιδημαρχία Αθλητισμού, Νεολαίας & Εθελοντισμού σε συνεργασία με το Δ.Π.Μ.Σ. Τουρισμός & Τοπική Ανάπτυξη του ΑΠΘ & το ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης.
«Είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τη διοίκησή μας η βιώσιμη διαχείριση και ανάπτυξη του Σέιχ Σου, του μοναδικού αυτού πνεύμονα οξυγόνου που δίνει ζωή στην πόλη» σημείωσε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης. «Θέλουμε το Σέιχ Σου να μπει περισσότερο στη ζωή της πόλης, να γίνει πράξη η λειτουργική του διασύνδεση με τον αστικό ιστό. Για να το πετύχουμε αυτό επιδιώκουμε τη σύμπραξη και τη γνώση της Ακαδημαϊκής κοινότητας, τις δικές τους προτάσεις, τις οποίες θέλουμε να εντάξουμε σε ένα ενιαίο σχέδιο αξιοποίησης του περιαστικού δάσους. Ενός σχεδίου που θα έχει ως βασικά σημεία αναφοράς την κατάρτιση προγραμμάτων δασικού αθλητισμού, αναψυχής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, την προστασία των δασικών πόρων, την ανάδειξή του ως πόλου έλξης για κατοίκους και επισκέπτες της πόλης. Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, περνά μέσα από τη βιώσιμη ανάπτυξη του Σέιχ Σου» κατέληξε ο κ. Αγγελούδης.
Από την πλευρά της η Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Νεολαίας & Εθελοντισμού Κούλα Γιαννακίδου σημείωσε τα εξής: «Με χαρά και αγαστή συνεργασία με την Ακαδημαϊκή Κοινότητα του ΑΠΘ διοργανώσαμε για πρώτη φορά αυτήν τη εσπερίδα που σκοπό είχε να αναδείξει το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου. Εκτός από πνεύμονα πρασίνου, με όλα τα οφέλη για την πόλη, μπορεί να αποτελέσει μ’ ένα οργανωμένο σχέδιο χώρο αθλητικών και τουριστικών δράσεων. Πάντοτε με μεγάλο σεβασμό στο δάσος και τη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία του, μπορούν οι πολίτες όλων των ηλικιών να απολαύσουν από απλούς περιπάτους, σε ειδικά διαμορφωμένες περιπατητικές διαδρομές, μέχρι και μια πληθώρα διάφορων αθλητικών δράσεων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους συνεργάστηκαν για την επίτευξη αυτής της επιτυχημένης εκδήλωσης αλλά και τους συμμετέχοντες που μας τίμησαν με την παρουσία τους. Αυτή η εσπερίδα ήταν μόνο η αρχή για την συνέχεια του ενδιαφέροντός μας για την ανάδειξη του περιαστικού δάσους».
Στην εισήγησή της η Ζαχαρούλα Ανδρεοπούλου, καθηγήτρια του ΑΠΘ, Διευθύντρια του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τουρισμός & Τοπική Ανάπτυξη του ΑΠΘ» πρότεινε την αξιοποίηση του περαστικού Δάσους με το σχεδιασμό ήπιων οικοτουριστικών «πράσινων» δράσεων, οικολογικά ανεκτών και ήπιων δραστηριοτήτων, που αναδεικνύουν χωρίς να καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του δάσους.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κα. Ανδρεοπούλου στην προώθηση του Τουρισμού Γεγονότων (event tourism) τη σύνδεση, δηλαδή, του δάσους με επαναλαμβανόμενα γεγονότα, όπως για παράδειγμα θρησκευτικές γιορτές, έθιμα, φεστιβάλ, αθλητικούς αγώνες, δράσεις για την 3η ηλικία κλπ.
«Η Θεσσαλονίκη είναι μία από τις ελάχιστες πόλεις στον κόσμο που έχει θάλασσα και βουνό σε τόση μικρή απόσταση» επισήμανε ο Κωνσταντίνος Αλεξανδρής, καθηγητής ΑΠΘ, Κοσμήτορας της ΣΕΦΑΑ ΑΠΘ και Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Διοίκησης, Αθλητισμού, Αναψυχής & Αθλητικού Τουρισμού του ΤΕΦΑΑ. «Το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου είναι ένα μοναδικό στολίδι για ως τοποθεσία αναψυχής και άσκησης για τους πολίτες. Αποτελεί όμως και μια μοναδική ευκαιρία για την σύνδεση της επωνυμίας της πόλης με τον βιώσιμο αθλητικό τουρισμό. Μπορεί να συνεισφέρει στη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της πόλης και να της προσδώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Απαιτείται όμως να βελτιωθεί η προσβασιμότητα και να συνδεθεί μέσω «μονοπατιών πόλης» (city trails) με το παραλιακό μέτωπο και τα μνημεία της πόλης. Η χρήση της τεχνολογίας για την ηλεκτρονική καταγραφή των μονοπατιών και την χρήση προγραμμάτων μέσω έξυπνων κινητών τηλεφώνων και η ασφάλεια αποτελούν βασικούς παράγοντες» κατέληξε.
Στην εισήγηση της η ομότιμη καθηγήτρια του Α.Π.Θ. Θέκλα Τσιτσώνη παρουσίασε στοιχεία από έρευνες του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος σχετικά με τις ωφέλειες που παρέχει το περιαστικό δάσος Σέιχ Σου στους κατοίκους της πόλης συμβάλλοντας στη βιώσιμη ανάπτυξή της καθώς επίσης και την πρόταση δημιουργίας «πράσινου διαδρόμου» που θα συνδέει το Σέιχ Σου με το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης. Πιο συγκεκριμένα, αυτός ο πράσινος διάδρομος θα περιλαμβάνει πάρκα και περιοχές πρασίνου της Θεσσαλονίκης όπως το Επταπύργιο, την Περιοχή Τειχών, τους Κήπους του Πασά, το Νεκροταφείο Ευαγγελίστριας, το Πάρκο Πανεπιστημιούπολης, τη ΔΕΘ, το Πάρκο ΧΑΝΘ και την Παραλία.
Δεντροφύτευση στα πάρκα Κολοκοτρώνη και ΧΑΝΘ
Οι δημότες μαζί μας για ένα πράσινο αύριο!
Τη Μεγάλη Τρίτη, υλοποιήσαμε μια σημαντική πράξη προσφοράς για την πόλη μας, χάρη στην ευγενική χορηγία των αδελφών Ιουλίας και Βασιλικής Αγοράστη.
Φυτέψαμε ακόμη 85 μεγάλα δέντρα:
🌸 15 Μανόλιες στο Πάρκο Κολοκοτρώνη (Τσιμισκή με Αγγελάκη)
🌳 70 δέντρα στο Πάρκο της ΧΑΝΘ
Κάθε δέντρο είναι μια ανάσα ζωής και ένα βήμα προς μια πιο βιώσιμη Θεσσαλονίκη.