Μία ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος Περίθαλψης & Προστασίας Άγριων Ζώων «Αλκυόνη» της Πάρου και η «Δράση για την άγρια ζωή» με τη συνδρομή της Μ.Δ. Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και της Οικολογικής Κίνησης Δράμας.
Πρόκειται για την επανένταξη σημαντικού αριθμού αποθεραπευμένων άγριων πουλιών που φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις των δύο οργανώσεων, στην Πάρο και τη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα. Μεταξύ των ειδών συγκαταλέγονται και ορισμένα σπάνια και απειλούμενα είδη, τα οποία προστατεύονται αυστηρά από την εθνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ορισμένα από αυτά, αφού αρχικά έλαβαν φροντίδα στο κέντρο περίθαλψης της «Δράσης για την άγρια ζωή» μεταφέρθηκαν σε αυτό της «Αλκυόνης» όπου και παρέμειναν για αρκετούς μήνες προκειμένου να γυμναστούν σε μεγάλους κλωβούς και να καταστούν ικανά να επιστρέψουν στο φυσικό περιβάλλον.
Δακτυλίωση των πουλιών και τοποθέτηση πομπών δορυφορικής παρακολούθησης – που χορηγεί ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. – θα γίνει από ειδικούς δακτυλιωτές.
Η επανένταξη
Έγινε στη Λίμνη Κερκίνη τη Μ. Δευτέρα στις 12.00 μ.μ. με σημείο συνάντησης στο Κορυφούδι.
Ο εντυπωσιακός βουβόκυκνος ήταν ένα από 15 πουλιά που αφέθηκαν σήμερα ελεύθερα, μετά μια μακρά περίοδο περίθαλψης, σε διάφορες περιοχές της Κερκίνης. Έβγαλε πρώτα διστακτικά από τον κλωβό τον υπέροχο μακρύ, λευκό, λαιμό του και με μικρά βήματα προχώρησε προς τη λίμνη Κερκίνη. Τίναξε τα μεγάλα φτερά του, μπήκε σιγά σιγά στο νερό και γλίστρησε απαλά και ελεύθερος πια, πάνω στην ακινησία της λίμνης.

Μετά τον βουβόκυκνο, προς την ελευθερία πέταξε μια πρασινοκέφαλη πάπια που έφυγε σαν … σφαίρα καθώς και ένας ροδοπελεκάνος, ενώ μέχρι το βράδυ αναμένεται να απελευθερωθούν τα υπόλοιπα πουλιά καθώς μερικά είναι νυκτόβια, όπως ο γκιώνης. Στον ροδοπελεκάνο τοποθετήθηκε μάλιστα και πομπός δορυφορικής παρακολούθησης, έγινε δακτυλίωση και φέρει πλέον αριθμό… ταυτότητας Κ43!
«Το συγκεκριμένο πουλί βρέθηκε πέρσι στη Σαντορίνη, όταν κατά την εαρινή μετανάστευση, έπεσε σε καλαμιές και τραυματίστηκε» ανέφερε ο διευθυντής της «Αλκυόνης» Μάριος Φούρναρης, ο οποίος χαρακτήρισε κορυφαία στιγμή την ώρα της απελευθέρωσης καθώς η διαδικασία που ακολουθείται για να υλοποιηθεί, ενέχει κινδύνους για την υγεία του ζώου που στρεσάρεται ιδιαίτερα.
«Κάθε χρόνο μαζεύουμε τα μεταναστευτικά πουλιά που έχουμε περιθάλψει, σε συνεργασία με τη “Δράση” και μεταβαίνουμε σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπου πρέπει να απελευθερωθούν αφού θα δυσκολεύονταν το φθινόπωρο να μετακινηθούν προς την Αφρική» πρόσθεσε ο διευθυντής της «Αλκυόνης», που έχει κεντρικές εγκαταστάσεις στην Πάρο.

Μεταξύ των ειδών που επανεντάχθηκαν συγκαταλέγονται και ορισμένα σπάνια και απειλούμενα είδη, τα οποία προστατεύονται αυστηρά από την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως ο φιδαετός και ο μαυροπελαργός. Ορισμένα από αυτά, αφού αρχικά έλαβαν φροντίδα στο κέντρο περίθαλψης της «Δράσης για την άγρια ζωή» μεταφέρθηκαν σε αυτό της «Αλκυόνης», όπου και παρέμειναν για αρκετούς μήνες προκειμένου να γυμναστούν σε μεγάλους κλωβούς και να καταστούν ικανά να επιστρέψουν στο φυσικό περιβάλλον.
«Ειδικά για τον έναν φιδαετό, που μετά τον τραυματισμό δεν είχε ουρά, την “αντικαταστήσαμε” παίρνοντας φτερά από φιδαετούς που δεν τα είχαν καταφέρει. Τοποθετήθηκαν, δηλαδή, 10 φτερά σαν …εξτένσιον με ένα ξυλαράκι, γιατί η ουρά είναι πολύ σημαντική στο πουλί, αφού ρυθμίζει τις λεπτομέρειες της πτήσης» τόνισε η Φρόσω Παρχαρίδου από τη «Δράση για την Άγρια Ζωή». Ο φιδαετός βρέθηκε τραυματισμένος -μάλλον από αυτοκίνητο- στη Σύρο, έγινε η περίθαλψη στην Πάρο και μεταφέρθηκε αργότερα στη Θεσσαλονίκη.
Συνολικά, τα είδη που επανεντάχθηκαν είναι: φιδαετοί (Circaetus gallicus), γκιώνηδες (Otus scops), ροδοπελεκάνος (Pelecanus onocrotalus), βουβόκυκνος (Cygnus olor), πρασινοκέφαλη πάπια (Anas platyrhynchos), μαυροπελαργός (Ciconia nigra), καλαμόκιρκος (Circus aeruginosus), σφηκιάρης (Pernis apivorus) και σαϊνι (Accipiter brevipes).
Απελευθέρωση τριών όρνιων στο Μεσολόγγι
Τρία όρνια (Gyps fulvus) απελευθερώθηκαν στο όρος Αράκυνθος την Πέμπτη 3 Απριλίου, με σκοπό την ενίσχυση του πληθυσμού των προστατευόμενων αυτών γυπών, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για τα Πτωματοφάγα Αρπακτικά, που υλοποιεί η Elliniki Ornithologiki Etaireia σε συνεργασία με τη @Μονάδα Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).
Τα συγκεκριμένα όρνια είχαν περιθαλφθεί από την ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής όπου είχαν μεταφερθεί σε εξαιρετικά καταπονημένη κατάσταση λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και των ακραίων θερμοκρασιών του περασμένου καλοκαιριού.
Μετά την περίθαλψή τους, τα όρνια φιλοξενήθηκαν για κάποιους μήνες στον κλωβό προσαρμογής της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας. Η επιτυχής αποκατάστασή τους και η επανένταξή τους στο φυσικό περιβάλλον αποτελεί σημαντικό βήμα στην προστασία ενός από τα πιο απειλούμενα είδη της ελληνικής ορνιθοπανίδας.
Στον κλωβό προσαρμογής μεταφέρθηκαν πρότινος και άλλα τρία όρνια, τα οποία αναμένεται να απελευθερωθούν μέχρι το καλοκαίρι, ενισχύοντας περαιτέρω τον ευάλωτο πληθυσμό των γυπών στη Δυτική Ελλάδα.
Ο ΟΦΥΠΕΚΑ υποστηρίζει ενεργά τις δράσεις που ενισχύουν τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την προστασία των απειλούμενων ειδών, επισημαίνοντας τον κρίσιμο ρόλο τους στην ισορροπία των οικοσυστημάτων και στη διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς της χώρας μας.