Οι καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών, οι οποίες έχουν αυξηθεί σε ένταση και συχνότητα, έχουν καταστήσει τα δάση μας ιδιαίτερα ευάλωτα.
Μετά από μια πυρκαγιά κάποια από τα δασικά οικοσυστήματα αναγεννούνται με φυσικό τρόπο, άλλα πάλι όχι, και δυστυχώς ο αριθμός αυτών αυξάνεται δραματικά χρόνο με τον χρόνο.
Η δουλειά για την τεχνητή αποκατάσταση των δασών γίνεται συνεχώς πιο απαιτητική και σύνθετη. Η WWF Ελλάς αναφέρει πως δεν θα μπορούσε να φέρει εις πέρας μια τεχνητή αναδάσωση με επιστημονικό τρόπο και μετά από συγκεκριμένη μελέτη αν δεν είχε στο πλευρό της ανθρώπους με τους οποίους μοιράζεται το ίδιο όραμα.
Δεν είναι απλά δέντρα που φυτεύονται. Είναι ανάσες για τον πλανήτη, σκιά για τις επόμενες γενιές, σπίτια για πουλιά και ζώα, μικρές πράσινες νίκες απέναντι στην απώλεια της βιοποικιλότητας.

Φύτεψε ένα δέντρο… στο Σούνιο
Τα τελευταία τρία χρόνια ένα μεγάλο κομμάτι στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου έχει αλλάξει μορφή. Με τη βοήθεια 3.400 υποστηρικτών, μεγάλων χορηγών αλλά και την έμπρακτη υποστήριξη 600 εθελοντών που πιστεύουν στο όραμά της WWF Ελλάς, φυτεύτηκαν 30.000 δέντρα και δημιουργήθηκαν τα θεμέλια για ένα πιο ανθεκτικό δάσος.
Οι πυρκαγιές του 2021, αλλά και των προηγούμενων ετών, κατέστρεψαν ολοκληρωτικά το δάσος που υπήρχε στην περιοχή με τις μελέτες να δείχνουν ότι η φυσική αναγέννηση ήταν αδύνατη.

Ακολουθώντας συγκεκριμένο φυτευτικό πλάνο που έλαβε υπόψη τόσο τους παρακείμενους οικισμούς, όσο και τη βιοποικιλότητα, αλλά και τη μεγάλη πολιτισμική αξία της περιοχής, και ακολουθώντας μια καινοτόμα μεθοδολογική προσέγγιση, η WWF Ελλάς αποκατέστησε όλο το τμήμα του Εθνικού Δρυμού Σουνίου που ήταν δυνατό να αποκατασταθεί, με ποικιλία 14 διαφορετικών ειδών, με μίξη πλατύφυλλων και κωνοφόρων ειδών. Βάσει αυτού θα επιτευχθεί καλύτερο αποτέλεσμα στην προστασία του εδάφους από τη διάβρωση, τη βελτίωση της βιοποικιλότητας και τη δημιουργία ενός πιο ανθεκτικού, στις φωτιές, οικοσυστήματος, καθώς και την ανάπτυξη ενός αισθητικού δάσους που θα χαίρονται οι περίοικοι, σύμφωνα με την WWF Ελλάς.
«Με κύριο στόχο την ελαχιστοποίηση των δράσεων συντήρησης που αποτελούν ένα πολύ μεγάλο κόστος στις αναδασώσεις, πειραματιστήκαμε με πιο αποδοτικούς και οικονομικούς τρόπους φυτεύσεων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων (ΙΜΔΟ). Αν και η ανάπτυξη των νέων φυτών βρίσκεται σε εξέλιξη τα πρώτα συμπεράσματα είναι πολύ ελπιδοφόρα», αναφέρει ο μη κυβερνητικός οργανισμός για τη διατήρηση, την έρευνα και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

Τα θετικά πρώτα στοιχεία δίνουν ελπίδα για το μέλλον
Το 90% από τα 22.500 δένδρα που φύτεψε από το 2022 έως το 2024 η WWF Ελλάς, επιβίωσε, ενώ από τα 7.500 δέντρα που φυτεύτηκαν κατά τη διετίας 2024- 2025 το αντίστοιχο ποσοστό έφτασε στο 70%.
Με την καθοριστική συμβολή των υποστηρικτών και των εθελοντών, η ΜΚΟ κατάφερε να βάλει τις βάσεις για ένα νέο πιο ανθεκτικό δάσος! Αλλά το έργο της, όπως λέει, δεν τελειώνει εκεί.

Για τα τρία επόμενα χρόνια, μετά την φύτευση κάθε δέντρου πραγματοποιεί δράσεις συντήρησης (π.χ. αναδιαμόρφωση λάκκων, ξεβοτάνισμα, λίπανση, πότισμα το καλοκαίρι), προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες επιβίωσης και υγιούς ανάπτυξης των δέντρων που φυτεύτηκαν και άρα, δημιουργίας ενός όμορφου, δυνατού και ανθεκτικού νέου δάσους. Για τα επόμενα 3 χρόνια, που συνεχίζεται το πρόγραμμα για την αποκατάσταση του Εθνικού Δρυμού Σουνίου θα συντηρεί λοιπόν τα δέντρα που φύτεψε.