Ο Γιώργος Χελάκης γράφει για τα φασιστικά τάγματα που ήρθαν στην Αθήνα για να δολοφονήσουν αριστερούς και αναρχικούς υπό την… κάλυψη της οπαδικής βίας

Να το ξεκαθαρίσουμε: Δεν πρόκειται για ένα ακόμα κρούσμα οπαδικής βίας. Εδώ τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Πρόκειται για κρούσμα φασιστικής-ναζιστικής βίας. Είναι λυπηρό ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Οικονόμου να κάνει λόγο στην, έτσι κι αλλιώς εκτός τόπου, ανακοίνωση του για οπαδική βία. Αυτοί που μας ήρθαν από την Κροατία είναι δηλωμένοι φασίστες, μέλη ενός συνδέσμου με ναζιστικά σύμβολα.

Είναι από αυτούς που έκαναν παρέλαση στην Ιταλία χαιρετώντας ναζιστικά και στο γήπεδο της Ντιναμό υψώνουν πανό υπέρ του ναζιστικού τάγματος Αζόφ που πλαισιώνει τον πρόεδρο Ζελένσκι στην Ουκρανία. Υποθέτω ότι μετά τη δήλωση του δικηγόρου των Κροατών, κάτι θα κατάλαβε ο κύριος Οικονόμου. Στη δήλωσή του ο Κροάτης δικηγόρος αφού αναφέρεται στους οπαδούς της ΑΕΚ μιλώντας για ναρκομανείς και αποβράσματα τους αναφέρει και ως αριστερούς και αναρχικούς! Να ξέρουμε δηλαδή τι ακριβώς κουβεντιάζουμε. Αυτή είναι η πραγματικότητα και με αυτήν είναι αντιμέτωποι η κυβέρνηση.

Το… επιτελικό κράτος (τρομάρα του) για άλλη μία φορά τα έκανε μαντάρα. Εγγραφα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας πιστοποιούν ότι η ελληνική αστυνομία είχε στη διάθεσή της όλα τα στοιχεία για την κάθοδο των κροατών στην Αθήνα. Τα είχε πριν οι Κροάτες ξεκινήσουν. Τα είχε όταν πέρασαν τα σύνορα, ήξερε για ποιο πράγμα ερχόντουσαν ήξερε ποιους και που θα συναντήσουν στην Αθήνα. Ηξερε επίσης και που θα διαμείνουν οι περισσότεροι από αυτούς. Είχε έγκαιρα στη διάθεσή της και τους αριθμούς των αυτοκινήτων με τα οποία οι Κροάτες φασίστες έκαναν έφοδο στην Ελληνική Επικράτεια. Τα ήξερε όλα και δεν έκανε απολύτως τίποτα.

Πρόκειται για τρανταχτή ανικανότητα; Πρόκειται για παιδαριώδη σχεδιασμό ή μήπως πρόκειται για μία εκλεκτική συγγένεια που εμπόδισε τους αστυνομικούς να δράσουν έγκαιρα και αποτελεσματικά; Όσοι βιαστούν να θεωρήσουν το τελευταίο υπερβολή και να το αποκλείσουν, να τους θυμίσω ότι η πρώτη εκδοχή που διέρρευσε από την αστυνομία μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον φασίστα Ρουπακιά ήταν πως επρόκειτο για ξεκαθάρισμα οπαδικών λογαριασμών!

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική αστυνομία ήξερε και αδράνησε. Το μόνο που έκανε ήταν να επέμβει κατόπιν εορτής για να διαλύσει τους εμπλεκόμενους με δακρυγόνα. Ο,τι κάνει δηλαδή συνήθως έξω από τα ελληνικά γήπεδα. Εδώ όμως ήξερε τι πρόκειται να γίνει, ήξερε ακόμα και πού θα βρει τους συνεργούς των Κροατών. Τα ήξερε όλα και δεν έκανε απολύτως τίποτα. Επιτηρούσε διακριτικά και αντί, έστω την τελευταία στιγμή, να εμποδίσει τη συμπλοκή την άφησε να εξελιχθεί και μετά έκανε χρήση δακρυγόνων προσαγωγές και συλλήψεις. Η απαλλαγή από τα καθήκοντά τους εφτά διοικητών της Τροχαίας είναι στάχτη στα μάτια της κοινωνίας που ζητάει να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πραγματικά ανήκουν.

Η αφήγηση του ότι επρόκειτο απλώς για ένα ακόμα επεισόδιο οπαδικής βίας ώστε η δολοφονία να μη λάβει διαστάσεις εκτός από επιπόλαιη κουτοπονηριά είναι και επικίνδυνη πρακτική. Δεν είναι το ποδόσφαιρο που φταίει στην προκειμένη περίπτωση κύριε υπουργέ. Εδώ μιλάμε για φασιστικά τάγματα που ήρθαν στην Αθήνα για να δολοφονήσουν αριστερούς και αναρχικούς. Απορώ κύριε υπουργέ, τι είναι αυτό που (κάνετε πως) δεν καταλαβαίνετε…