«Το Φιλολογικό Τμήμα του Λυκείου Ελληνίδων Χαλκίδoς πραγματοποίησε παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ» του ποιητή και οδοντιάτρου, Αλέξανδρου Ανθούλη, στις 11-5-2025, στο κτήριο του Λυκείου Ελληνίδων Χαλκίδας

Η Έφορος του Τμήματος, κα Ελένη-Ρόζα Νικολάου, παρουσίασε την ποιητική συλλογή επισημαίνοντας, ότι σε αυτή, κυριαρχούν οι εικόνες τις οποίες ο ποιητής δομεί με σαφήνεια και αποτελεσματικότητα με απώτερο στόχο να μεταδώσει συναισθήματα και να εκφράσει απόψεις για την ανθρώπινη ύπαρξη και την κοινωνικής ζωή. Με τον μεστό νοημάτων λόγο του, ο Αλέξανδρος Ανθούλης μιλά για την καθημερινότητα, όπως τη βλέπει η διεισδυτική ματιά του.

Στο πρώτο μέρος της παρουσίασης, οι Κυρίες-Μέλη του Φιλολογικού Τμήματος Τούλα Βλασοπούλου, Μαρία Παπακωνσταντίνου, Φλώρα Μαρινάκη, Ελένη Βάγια Παπαντωνίου, Ελένη Παναγιάρη, Λυδία Θωμά, Φωτεινή Τομαρά, Κέλλυ Γεωργακάκου, Δέσποινα Βρακά, Ρένα Χαραρά, Ανθούλα Αφράτη και Μαρία Μπενή απήγγειλαν ποιήματα από την ποιητική συλλογή. Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τον ίδιο τον ποιητή να απαγγέλει, με τον ιδιαίτερο τρόπο του, ποιήματα της συλλογής του.

Την εκδήλωση πλαισίωσε με την εξαίρετη μουσική ερμηνεία του ο διακεκριμένος κλασικός πιανίστας Μιλτιάδης Μαστρογιάννης. Ενώ παρέμβαση στην εκδήλωση πραγματοποίησαν ο πρέσβης επί τιμή, διακεκριμένος και πολυγραφότατος ποιητής Γιώργος Βέης διδάκτωρ στο ΕΚΠΑ και ο αξιόλογος ποιητής και κριτικός Βασίλης Παπαβασιλείου, οι οποίοι προσέγγισαν κριτικά πτυχές της ποιητικής συλλογής του Αλέξανδρου Ανθούλη, εξαίροντας, μεταξύ άλλων, τον συνεκτικό λόγο του και τις εκφραστικές επιλογές του.

Την εκδήλωση ετίμησαν με την παρουσία τους, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Χαλκίδος, κα Μαρία Κωτσή, ο πρέσβης επί τιμή κος Χάρης Μάνεσης, ο λογοτέχνης κος Χρήστος Νομικός, η ποιήτρια κα Κυριακή Λυμπέρη, η ποιήτρια κα Έλλη Πουρνή, η Διευθύντρια του Εμπορικού Επιμελητηρίου κα Άρτεμις Χαρίτου, η Επίτιμος Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκίδας, Επίτιμος Πρόεδρος του Σ.Ο.Χ., Αντιπρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρείας και Μέλος του Λ.Ε.Χ., ιατρός κα Δήμητρα Παπαμιχαήλ, η πρώην Αντιδήμαρχος και μέλος του Λ.Ε.Χ. κα Αλέκα Σίδερη, η Διευθύντρια Επικοινωνίας της International Action Art και Δημοσιογράφος, κα Σταματούλα Λεβέντη, η δικηγόρος κα Αγγελική Γαλάνη, μέλος της Επιτροπής Καταστατικού Κανονιστικών Διατάξεων της ΣΕΕ και η συντονίστρια της Λέσχης Ανάγνωσης Ευρίπου κα Ελένη Κατσάλη.

Την αφίσα της εκδήλωσης φιλοτέχνησε η Κυρία-Μέλος του Φιλολογικού Τμήματος, ιατρός κα Μαρία Παπακωνσταντίνου. Η εκδήλωση έκλεισε με μπουφέ.»

Ο Αλέξανδρος Ανθούλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000. Ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο 1ο Γενικό Λύκειο Χαλκίδας. Σπούδασε Οδοντιατρική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έργα : «Μυρσίνη» και «επόμενη συνάντηση» και τα δύο σε ιδιωτική έκδοση

Αποκλειστική διαθεσιμότητα της ποιητικής συλλογής «Επόμενη Συνάντηση» γίνεται από το βιβλιοπωλείο Ελλέβορος στην Χαλκίδα.

Ο ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας Βασίλης Παπαβασιλείου γράφει για την ποιητική συλλογή μεταξύ άλλων:

«Η «Επόμενη συνάντηση» είναι οργανωμένη επάνω σε μια αλληλουχία συναισθηματικών καταστάσεων, βιωμένων σταδιακά σε κάθε περιστατικό που σημειώνει την πορεία και το βύθισμα της ατομικής ζωής μέσα στο χώρο και το χρόνο. Από την θερμή, αισθησιακή ατμόσφαιρα των παιδικών χρόνων μέχρι τα γυμνά τοπία της ενηλικίωσης, μέσα στην αδιάσπαστη ενότητα ενός κεντρικού ποιητικού ερεθίσματος, τις διαδοχικές ατμόσφαιρες και εικόνες ζωής, δημιουργείται η αισθητική της καλλιτεχνικής έκφρασης. Σε όλο αυτό το διάστημα τα χαρακτηριστικά της τραγικότητας μετατοπίζονται από κατάσταση σε κατάσταση, ωριμάζουν, αποκρυσταλλώνονται και αυτονομούνται, τείνουν σε κάτι καθολικό κι άμεσα ανθρώπινο. Η αισθηματικότητα παίρνει μια φιλοσοφική χροιά που δεν υποτάσσεται στην ψυχρή λογική, δεν σκλαβώνεται σε κανένα στωικισμό. Το ψυχικό του βάθος δεν εξαντλείται από τον πόνο, βλέπει πίσω απ’ τον καθένα τον χρόνο και τη μοίρα σαν μια μεγάλη δύναμη, σαν ένα πανέμορφο, άγριο ρόδο που τον πληγώνει αλλά και τον κινητοποιεί και δίνει στον στίχο όλη την αισθηματική τρικυμία μέσω της θύμησης που τον συγκλονίζει. Ένας ‘’στείρος’’, αναμνηστικός θησαυρός τον κρατάει προσηλωμένο σε μιαν αδιάκοπη ενατένιση του εσωτερικού του κόσμου· η μνήμη είναι η μήτρα πάνω στην οποία ο δημιουργός τυπώνει τις εικόνες του. Ο συμβολισμός, η αλληγορία. η γενικότητα της έκφρασης και μια βαθύτερη μελαγχολική ανησυχία, συνθέτουν δημιουργικά την πολύτιμη ουσία της ψυχής, που αναγνωρίζει σαν την μόνη του πατρίδα ο δημιουργός. Η συνειδητή αυτή απαισιοδοξία που πλημμυρίζει ασφυχτικά τα όρια του απόλυτου και απειλεί να τα σπάσει, δεν υπάρχει φόβος να μεταδώσει τη διαβρωτική νοσηρότητα και τη μούχλα του καρυωτακισμού. «Κι ας τρεμοπαίζει το κερί», λέει, «ποτέ δεν σβήνει».

Κατά βάθος, η ποίηση του Αλέξανδρου Ανθούλη, είναι η παρόρμηση ενός νεαρού, γερού οργανισμού, η ακατανίκητη τάση που δεν φοβάται να ψηλαφήσει την αρρώστια τού κόσμου και οι λέξεις του δεν είναι παρά ένα μελαγχολικό μπουκέτο πλεγμένο απ’ το επιδέξιο κορφολόγημα εξαίσιων εκφραστικών λουλουδιών.»