Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για τον Τζιάνι Ριβέρα, τον κορυφαίο Ιταλό ποδοσφαιριστή και τον πρώτο που κατέκτησε Χρυσή Μπάλα για την χώρα του, ο οποίος πρόσφατα γιόρτασε τα 80του χρόνια..

Χρόνια πολλά στον Τζιάνι Ριβέρα, ο οποίος πριν λίγες ημέρες (18/8/1943 ) συμπλήρωσε τα υπέροχα 80 του, προτιμώντας να πολλαπλασιάζει το αγαπημένο νούμερο δέκα επί οκτώ με την ίδια τάξη με την οποία έπαιξε και κέρδισε τα πάντα. Γιατί ο Ριβέρα δεν ήταν μόνο ένας προικισμένος ποδοσφαιριστής ο οποίος πραγματοποίησε  το ντεμπούτο του στη Serie A στις 2 Ιουνίου 1959, σε ηλικία μόλις 15  ετών με τη φανέλα της Αλεσάντρια , ξεκινώντας να προκαλεί την Ίντερ,  την πρώτη αντίπαλο της μεγάλης του καριέρας. Τον απέκτησε η Μίλαν με 60 εκατομμύρια λιρέτες, κι έδειξε με το πρώτο  την οικονομική και τεχνική του αξία, πετυχαίνοντας το πρώτο του γκολ στο πρωτάθλημα, με τη φανέλα των Ροσονέρι στις 6 Νοεμβρίου 1960 στο Τορίνο εναντίον της Γιουβέντους, ηττημένη με 4-3. Θυμάμαι όταν τις Τετάρτες η Ελληνική τηλεόραση έδειχνε μαγνητοσκοπημένα παιχνίδια του Ιταλικού πρωταθλήματος.

ΧΡΥΣΟ ΑΓΟΡΙ – Μαλλιά πυκνά , ντροπαλός ,  αλλά μεγάλη προσωπικότητα στον αγωνιστικό χώρο, πριν ακόμη γίνει διάσημος ο Ριβέρα θεωρείται το «χρυσό αγόρι» του ιταλικού ποδοσφαίρου. Όμως επειδή δεν έχει φοβερό σωματότυπο, ο πιο διάσημος δημοσιογράφος της εποχής , ο Τζιάνι Μπρέτα τον είχε αποκαλέσει  «abatino» πειράζοντας έτσι τη μεγάλη του περηφάνια. Γιατί του αρκεί μια προσποίηση για να εκτοπίσει τους αντιπάλους που προσπαθούν να τον σταματήσουν τραβώντας τη φανέλα του και πάνω απ’ όλα μια βαθιά βολή αρκεί για να ξεμαρκάρει τους επιθετικούς μπροστά του, τους οποίους αλληλεπικαλύπτει πρόθυμα με τις επιταχύνσεις του, οι οποίες  συχνά καταλήγουν με ασταμάτητα σουτ. . Σήμερα ένας ποδοσφαιριστής  με τα χαρακτηριστικά του θα οριζόταν ως «επιθετικός χαφ», ενώ τότε ήταν πιο απλά πλέι μέικερ. Δηλαδή ο άνθρωπος που έκανε την ομάδα να τρέχει με την κλάση του. Η πιο κλασική από τις δεκάδες, λοιπόν, όταν αυτή τη φανέλα φορούσαν οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές , καθώς τον ακολουθούσαν ο Μπάτζιο και ο Τότι, (οι πιο κοντινοί)  με τον Ριβέρα, ακόμη  κι αν κατά τη γνώμη μας παραμένει ο καλύτερος ποδοσφαιριστής  της μεταπολεμικής περιόδου. στην Ιταλία,  , για όσα κατέκτησε  και για τη συνέχεια του. Δίχως  να ξεχνάει το γεγονός ότι ο Ριβέρα, εκτός από το ότι έστειλε όλους τους συμπαίκτες που είχαν την τύχη να παίξουν στο πλευρό του, πέτυχε πολλά γκολ, όπως δεν μπορούν πλέον οι σημερινοί χαφ.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ:  Ικανός να κατακτήσει το πρώτο του Scudetto το 1962, εξυψώνοντας τη Μίλαν του Ρόκκο  όταν δεν ήταν ακόμη 19  ετών,   ο Rivera μπήκε στην ιστορία του ποδοσφαίρου, όχι μόνο στην Ιταλία. Στις  22 Μαΐου 1963, στο Γουέμπλει , όταν έβγαλε μόνο του δύο φορές  τον Αλταφίνι  που υπέγραψε το δοκάρι από την υπέρβαση κόντρα στην Μπενφίκα. Καμία ιταλική ομάδα δεν είχε κατακτήσει ποτέ το Κύπελλο Πρωταθλητριών, τότε. Δεσμεύτηκε για ομάδες που είχαν κερδίσει τα αντίστοιχα πρωταθλήματά τους στην Ευρώπη, αλλά ο Ριβέρα τυλιγμένος με ένα γκρι αδιάβροχο δίπλα στον αρχηγό Τσέζαρε Μαλντίνι, τη στιγμή της παράδοσης του κυπέλλου, σχεδόν δεν αντιλαμβάνεται την  σημασία αυτής της επιτυχίας. Αρχηγός στα 22 του, ήταν τότε η σειρά του να σηκώσει το πρώτο Κύπελλο Κυπελλούχων που κατέκτησε  το 1968 κόντρα στο Αμβούργο. Την  ίδια χρονιά που γιόρτασε και το δεύτερο του Σκουντέτο. Πάνω από όλα όμως ήταν αυτός που σήκωσε το δεύτερο Ευρωπαϊκό Κύπελλο, στις 28 Μαΐου 1969, στη Μαδρίτη μετά το θριαμβευτικό 4-1 επί του Άγιαξ του   «ιπτάμενου «Γιόχαν  Κρόιφ.Ήταν το πρώτο παιχνίδι που μετέδωσε ζωντανά η Ελληνική τηλεόραση (με τον Γιάννη Διακογιάννη) και μάλιστα έδειξε μόνο το β΄ημίχρονο, γιατί είχε γίνει κάποια λάθος συνεννόηση.

 Σε σύγκριση με 6  χρόνια νωρίτερα, το καλωσόρισμα του Ρόκο πίσω στο Μιλάνο,  μετά από ένα ξόρκι στο Τορίνο, έχουν μείνει μόνο αυτός και ο Τραπατόνι και είναι πάλι αυτός που στέλνει τον Πιερίνο Πράτι να σκοράρει, ο οποίος εξακολουθεί να είναι ο μόνος Ιταλός που μπορεί να πέτυχε  τρία γκολ σε ένα  τελικό . . Σε εκείνο το σημείο, μόνο το κερασάκι που είχε ξεφύγει,  νωρίτερα έλειπε στην τούρτα με το Σκουντέτο  και το Ευρωπαϊκό Κύπελλο: το Διηπειρωτικό Κύπελλο που κατέκτησε η Μίλαν στο Μπουένος Άιρες κόντρα στους Αργεντινούς της Εστουδιάντες. Το  υψηλότερο σημείο της καριέρας του.

ΧΡΥΣΗ ΜΠΑΛΑ – Και έτσι, αφού ήταν ο πρώτος που κατέκτησε  Ευρωπαϊκό  Κύπελλο με ιταλική ομάδα, σε εκείνο το μαγικό 1969 ο Ριβέρα είναι επίσης ο πρώτος Ιταλός που έλαβε τη «Χρυσή Μπάλα» (το ευγενέστερο και σπουδαιότερο ατομικό έπαθλο παγκοσμίως-που έχω την χαρά και την τιμή να συμμετέχω , μοναδικός από την Ελλάδα από το 1988). Όμως , παρά το γεγονός ότι θεωρείτο  ο νούμερο ένα στην Ευρώπη και βασιλεύς πρωταθλητής Ευρώπης με την εθνική ομάδα, αναγκάστηκε να περάσει τη «σκυταλοδρομία» (ξεκίναγε ο ένας , έμπαινε ο άλλος μετά)  με τον Ματσόλα  στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970 στο Μεξικό, όπου σημείωσε το πιο όμορφο και σημαντικότερο γκολ με την  μπλε. Φανέλα και το  δεξί του  πόδι, στο  καθοριστικό 4-3 μετά την παράταση στον ημιτελικό κόντρα στην Δυτική Γερμανία. Αναγκασμένος να παίξει μόνο το τελευταίο άχρηστο 6′ στον τελικό με τη Βραζιλία, αλλά πάντα βασικός στην Μίλαν,  συνεχίζει να δίνει τον καλύτερό του εαυτό με την φανέλα των Ροσονέρι, επιδεικνύοντας επίσης την εμπιστοσύνη του στο σκοράρισμα. Γιατί  το 1973 κερδίζει την κατάταξη του πρώτου σκόρερ. φτάνοντας το μερίδιο 17 σε 30 παιχνίδια, στο ίδιο επίπεδο με δύο επιθετικούς  όπως ο Πούλιτσι  και ο Σαβόλντι .

 Δυστυχώς για τον ίδιο και για την Μίλαν εκείνο το πρωτάθλημα τελειώνει με τη «μοιραία Βερόνα» όπου οι Ροσονέρι, τέσσερις μέρες μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων, χάνουν ένα σκουντέτο που φαινόταν ήδη δικό τους…

Ο ΣΤΑΡ : Τόσο κολλημένος με τη Μίλαν που προσπάθησε μάταια να τον αγοράσει, όταν ο πρόεδρος Μπουτίκι μιλώντας με τον συνάδελφό του Πιανέλι του Τορίνο υποθέτει μια ανταλλαγή με τον Κλαούντιο Σάλα, ο Ριβέρα δεν θέλει ποτέ να αφήσει ούτε το νούμερο 10 του, τσακώθηκε μάλιστα με το  νέο προπονητή Μαρτσιόρο. Ο οποίος θα ήθελε να τον μετακινήσει στο άκρο  με το 7 στην πλάτη του. Και έτσι, μετά από άλλες συγκρούσεις με τον Τζιανόνι  που θα ήθελε να τον θεωρήσει σαν τους άλλους, ξαναβρίσκει την ηρεμία του., με τον Λίντχολμ ο οποίος τον πιστεύει τυφλά όπως ο Ρόκκο.  Και ήταν ακριβώς με τον Λίντχολμ που κέρδισε το τρίτο και τελευταίο του πρωτάθλημα, αυτό του πολυπόθητου σταρ στο οποίο ο Ριβέρα έστειλε επίσης έναν αμυντικό  σαν τον Μαλντέρα για να σκοράρει 9  φορές. Ένα αστέρι αφιερωμένο στον Ρόκο, ο οποίος πέθανε λίγους μήνες νωρίτερα, πανηγύρισε στις 6 Μαΐου 1979 μετά το 0-0 στο Σαν Σίρο εναντίον της Μπολόνια, όπου ο Ριβέρα παίρνει το μικρόφωνο στο χέρι πριν από τον αγώνα για να πείσει τους θεατές να αφήσουν το δεύτερο. Το γήπεδο  έκλεισε για τις εργασίες ενόψει του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 1980, γιατί διαφορετικά δεν θα είχε γίνει ο αγώνας και η Μίλαν θα κινδύνευε με ήττα στα χαρτιά.  Απόδειξη της γοητείας που ασκεί στους φιλάθλους, πεπεισμένος ότι θα τον ξαναδούν την επόμενη σεζόν στο Κύπελλο Πρωταθλητριών.

ΑΝΤΙΟ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ :  Παρά τους τραυματισμούς  που την τελευταία σεζόν τον ανάγκασαν συχνά να αφήνει τη φανέλα και το περιβραχιόνιο του αρχηγού στον Μπιγκόν,  ο Ριβέρα  φεύγει με τους συμπαίκτες του για την περιοδεία του τέλους της σεζόν στη Νότια Αμερική. Το τελευταίο παιχνίδι  έχει προγραμματιστεί για τις 5 Ιουνίου 1979 στη Μεντόσα της Αργεντινής, όπου ζει ο Μούμο Όρσι, , γεννημένος ως παγκόσμιος πρωταθλητής το 1934 με την Ιταλία του Πότσο που χαιρετίζει τον Ριβέρα, αποκαλώντας τον “έναν από τους σπουδαιότερους όλων των εποχών”.

 Η τοπική ομάδα του Ταγέρες επικρατεί  4-2 και ο Ριβέρα μένει στο γήπεδο έως  το τέλος σε ένα φιλικό αγώνα που κανείς δεν βλέπει στην Ιταλία, κάτω από τα μάτια τριών Ιταλών ανταποκριτών: που γράφει και έγραφε τότε για την «Gazzetta», ο Τζίνο Μπάτσι. για το «Tuttosport» και τον Άλντο Πακόρ για την «Corriere dello Sport». Ασυνείδητοι μάρτυρες ενός ιστορικού αγώνα γιατί παραμένει ο τελευταίος που έπαιξε ο Ριβέρα. Σημάδι της μοίρας γιατί το 1974 στη Δυτική Γερμανία, μια άλλη μέρα του Ιουνίου και ακριβώς απέναντι στην Αργεντινή, στο τέταρτο Μουντιάλ είχε παίξει το τελευταίο από τα 60 παιχνίδια του (με 14 γκολ) για την εθνική Ιταλίας.  Στην επιστροφή του στην Ιταλία, μάλιστα, ο αρχηγός της νέας πρωταθλήτριας Ιταλίας ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου, προς γενική έκπληξη, ότι θα σταματήσει να παίζει. Ακριβώς 20  χρόνια έχουν περάσει από το ντεμπούτο του στη Serie A και για αυτόν, που προήχθη αμέσως σε αντιπρόεδρο, ξεκινούν νέες καριέρες με κοστούμι και γραβάτα, στο ποδόσφαιρο και στην πολιτική. Έστω και αν για όλους ο Ριβέρα θα παραμείνει πάνω από όλα το νούμερο 10 με τη φανέλα της Μίλαν. Ένα δεκάρι που σήμερα πολλαπλασιάζεται επί οκτώ, με τις καλύτερες ευχές για εκείνον και πολλή νοσταλγία για όσους τον είδαν να αγωνίζεται .