Εκδήλωση με θέμα «Ολυμπισμός και Ολυμπιακή Εκεχειρία, ο αθλητισμός στην υπηρεσία της ειρήνης» πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 15 Μαϊου, στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι, υπό την αιγίδα των Μόνιμων Αντιπροσώπων της Ελλάδας και της Γαλλίας στην UNESCO, Γιώργου Κουμουτσάκου και Φιλίπ Φρανκ. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, την οποία παρακολούθησαν εκπρόσωποι δεκάδων κρατών και πλήθος κόσμου, μεταδόθηκε μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ παρόντες ήταν η Γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού και Ολυμπιακών Αγώνων, Αμελί Ουντεά-Καστερά, καθώς και ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας. Η εκδήλωση έκλεισε με συναυλία του Έλληνα σύνθετη Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως πρόκειται για μία πρωτοβουλία που έχει τον χαρακτήρα έκκλησης υπέρ των ιδεών του Ολυμπισμού, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της δημοκρατίας και της ειρήνης. Δυστυχώς, όπως σημείωσε, αυτή η παγκόσμια γιορτή, που είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, πλήττεται σήμερα περισσότερο παρά ποτέ από τον πόλεμο και τη βία, την κλιματική κρίση, τους έντονους διχασμούς και τις κοινωνικές ανισότητες. Αυτές τις κρίσιμες στιγμές οι Ολυμπιακοί Αγώνες μας καλούν και να αναλογιστούμε τις θεμελιώδεις αρχές του Ολυμπισμού, αυτές που ενέπνευσαν δύο φωτισμένες προσωπικότητες του 19ου αιώνα, τον Γάλλο ανθρωπιστή Πιέρ ντε Κουμπερτέν και τον Έλληνα διανοούμενο Δημήτρη Βικέλα, να προχωρήσουν το 1896 στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, προβάλλοντας τις αξίες της ειρήνης, της ανοχής, της αλληλεγγύης και του σεβασμού, όπως υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η Ολυμπιακή Εκεχειρία βρίσκεται στην καρδιά αυτών των αξιών. Ο ίδιος τόνισε ότι η Ολυμπιακή Εκεχειρία μπορεί να καταστεί ένα παγκόσμιο όραμα για ένα καλύτερο μέλλον χωρίς ρατσιστικές και θρησκευτικές διακρίσεις, χωρίς διακρίσεις φύλου, χωρίς βία και με περισσότερη αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη. «Ας καλέσουμε σήμερα από εδώ, από την έδρα της UNESCO, όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές να καταθέσουν τα όπλα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων», κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Η Ολυμπιακή Εκεχειρία υπηρέτησε τα μεγάλα ιδανικά που εξέφρασαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες: Συναγωνισμός με ήθος και σεβασμό στον αντίπαλο. Σεβασμός στην προσπάθεια και στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια», ανέφερε, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο κ. Κουμουτσάκος, σημειώνοντας πως «οι ταραγμένοι καιροί μας χρειάζονται όλα αυτά τα ιδανικά». Σύμφωνα με τον ίδιο, η φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της από την αρχαία Ολυμπία, όπου πριν από τρεις χιλιάδες χρόνια οι Έλληνες όχι μόνο συνέλαβαν αλλά και έκαναν πράξη την ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Όπως πρόσθεσε, στόχος ήταν η κατοχύρωση της ασφάλειας και της φροντίδας των αθλητών και των θεατών σε ένα γαλήνιο περιβάλλον.

Από την πλευρά του, ο κ. Κώτσηρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση για την εκεχειρία στην UNESCΟ υπογράμμισε ότι «σε μια εποχή έντονης αβεβαιότητας, με δύο πολέμους να μαίνονται στην ευρύτερη περιοχή μας, στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, τα ολυμπιακά ιδεώδη του αμοιβαίου σεβασμού, του ομαδικού πνεύματος και της ειρηνικής συνύπαρξης εξακολουθούν να αποτελούν πυξίδα προς έναν καλύτερο κόσμο». «Η ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και η ανάγκη τήρησής της παραμένει πιο επίκαιρη και πιο επιτακτική από ποτέ. Καθώς η Ολυμπιακή Φλόγα έφτασε ήδη από την Ελλάδα και ταξιδεύει από πόλη σε πόλη στη Γαλλία, σύμβολο ενότητας και φιλίας μεταξύ των λαών, απευθύνουμε έκκληση για διακοπή των εχθροπραξιών ανά τον κόσμο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Με οδηγό τις αξίες του Ολυμπισμού, ας κάνουμε ένα πρώτο ελπιδοφόρο βήμα προς την ειρήνη», κατέληξε ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ