Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για τον ιδιοκτήτη και πρόεδρο της Νάπολι Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις ο οποίος έχει μεγαλόπνοα σχέδια τη Νάπολι και το γήπεδό της, που θα αποφέρει και περισσότερα έσοδα και θα γίνουν επενδύσεις

Η ιδέα της αγοράς του σταδίου «Μαραντόνα» (πρώην Σαν Πάολο) παίρνει σάρκα και οστά στα σχέδια του Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις (ιδιοκτήτη της Νάπολι, βασιλεύουσα πρωταθλήτρια Ιταλίας), με ένα φουτουριστικό έργο ανακαίνισης συνολικής αξίας 120-150 εκατομμυρίων ευρώ. Το σχέδιο προβλέπει την κατάργηση του στίβου και να έχει χωρητικότητα 41 χιλιάδων θέσεων (δυνητικά μπορεί να αυξηθεί ), προκειμένου να διασφαλιστεί το συνεχές sold out της δομής.

Ο Ντε Λαουρέντις κοιτάζει, με μεγάλη προσοχή, τα «έσοδα από τον ανταγωνισμό» (αυτά που κάποτε προσδιορίζονταν ως «εισιτήρια») και, παρά την παρουσία ενός εκπληκτικού αθλητικού αποτελέσματος, όπως αυτό του την περυσινή σεζόν (η κατάκτηση του 3ου πρωταθλήματος), στοχεύει μόνιμα να ξεπεράσει τα 60 εκατ. ευρώ ανά σεζόν. Αποτέλεσμα, αυτή τη στιγμή, πολύ μακρινό αν αναλύσουμε τις δύο τελευταίες σεζόν: 37,9 εκατ. ευρώ το 2022/23 και 12,1 εκατ. το 2021/22.

Το νούμερο 1 της Νάπολι είναι επίσης βέβαιο για την επίδραση μόχλευσης που θα μπορούσε να έχει ένα εκσυγχρονισμένο στάδιο, ή ακόμη καλύτερα ένα νέο (στο μοντέλο των έξυπνων αρένας), στα έσοδα. Ξεκινώντας από εμπορικές συμφωνίες, στις οποίες κατέληξαν στη σεζόν του πρωταθλήματος. 58,6 εκατ. ευρώ (στο προηγούμενο δεν ξεπεράστηκε το πλαφόν των 37,2 εκατ.).

Το εγχείρημα του προέδρου της ποδοσφαιρικής Νάπολι παρουσιάζει όμως κάποια αντικειμενικά εμπόδια, ειδικά σε γραφειοκρατικό και διοικητικό επίπεδο. Ο δήμαρχος Γκαετάνο Μανφρέντι, μάλιστα, δεν θέλει να πουλήσει το «Μαραντόνα», επικαλούμενος αμφισβητούμενους ρυθμιστικούς λόγους.

Αντίθετα, θα ήταν περισσότερο διατεθειμένος να παράσχει μια μακροπρόθεσμη παραχώρηση (50 χρόνια), διατηρώντας έτσι την ιδιοκτησία του ακινήτου. Μετά την κατάκτηση του scudetto και το κλείσιμο του τελευταίου ισολογισμού (359,2 εκατομμύρια ευρώ και κέρδη κοντά στα 80 εκατομμύρια), ο Ντε Λαουρέντις αισθάνεται την ανάγκη να αναπτυχθεί περαιτέρω για να τοποθετηθεί, σε Ιταλία και Ευρώπη, ως ένας από τους κορυφαίους συλλόγους που αναδύονται περισσότερο.

Οι αριθμοί μιλούν ξεκάθαρα. Από την ανάλυση των εσόδων των 30 κορυφαίων ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών συλλόγων (που καταρτίζονται ετησίως από την Deloitte), η Νάπολι, υπό το φως του προϋπολογισμού 2021/22, βρίσκεται λίγο έξω.

Η Σαουθάμπτον στην έρευνα «Football Money League» βρίσκεται στην 30η θέση (με περισσότερα από 177 εκατ. ευρώ), ενώ οι Ναπολιτάνοι σταμάτησαν στα 175,9 εκατ.. Αν και, στην έκδοση του 2024 (λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα του 2022/23) η Νάπολι θα πρέπει να τοποθετηθεί μεταξύ των 15 κορυφαίων της Ευρώπης. Αποτέλεσμα, το τελευταίο, που αξίζει όσο ένα πρωτάθλημα που κατακτήθηκε στο γήπεδο.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Για αυτόν, καθώς και για άλλους λόγους, η διοίκηση της Campania επιταχύνει και είναι επίσης έτοιμη να εγκαταλείψει το αθλητικό κέντρο Castel Volturno, το οποίο θεωρείται πλέον ξεπερασμένο για μια ποδοσφαιρική ομάδα αιχμής. Επιστρέφοντας στο θέμα του νέου γηπέδου, εάν οι ιθύνοντες του συλλόγου δεν λάβουν θετικές απαντήσεις από τον δήμο της Νάπολης, αυξάνουν την πιθανότητα να μετακινηθούν εκτός της μητροπολιτικής περιοχής (μεταξύ των υποθέσεων είναι και ο δήμος της Πομπηίας), για να δημιουργήσουν εγκαίρως ρεκόρ, ένα νέο σύστημα υψηλής τεχνολογίας. Η βούληση να προχωρήσουμε υπάρχει και προκύπτει ξεκάθαρα από τις τελευταίες δηλώσεις που έδωσε στα ΜΜΕ ο πρόεδρος της Νάπολι:

«Τα επόμενα πέντε χρόνια πρέπει να επενδύσω στο νέο γήπεδο και στο νέο προπονητικό κέντρο. Τουλάχιστον 120-150 εκατ. ευρώ να τεθούν στο τραπέζι. Και δεν είναι τόσο το πρόβλημα της επένδυσης, αλλά το αν η Νάπολι είναι ικανή να δημιουργήσει αρκετά έσοδα για να δικαιολογήσει αυτές τις επενδύσεις. Παλεύουμε για να αλλάξουμε τους κανόνες του ποδοσφαίρου. Για να αυξήσετε τις πιθανότητες κερδοφορίας ή χρέωσης για να ανταπεξέλθετε σε μεγαλύτερα έξοδα».

Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι το σημερινό γήπεδο κατασκευάστηκε το 1959, ενώ έγιναν σημαντικά έργα ανακαίνισης το 1989 ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1990. Η τωρινή χωρητικότητα του ”Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα” είναι της τάξεως των 60.240 θέσεων….