Ο Μάνος Σταραμόπουλος παρουσιάζει την ανασκόπηση η οποία πραγματοποιήθηκε προσφάτως και δείχνει την πρόοδο του ποδοσφαίρου γυναικών, το οποίο σε βάθος χρόνου μπορεί να μετατραπεί σε βιομηχανία δις ευρώ!!!

Το ποδόσφαιρο γυναικών θα μπορούσε να γίνει βιομηχανία δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα σε 10 χρόνια, εάν λάβει τη σωστή επένδυση τώρα, σύμφωνα με την πρόεδρο μιας νέας ανεξάρτητης αξιολόγησης.

Η ειδική επιτροπή της Αγγλίδας Κάρεν Κάρνεϊ ζήτησε εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις στο επίπεδο της ελίτ και της βάσης του εγχώριου ποδοσφαίρου για να αξιοποιηθεί πλήρως η επιτυχία των «Λιονταριών» στο Euro το περασμένο καλοκαίρι.

Μεταξύ των βασικών εκκλήσεων στην ανασκόπηση για την ανάπτυξη του γυναικείου παιχνιδιού που δημοσιεύτηκε λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών της FIFA 2023 είναι:

  • Η δημιουργία ενός πλήρως επαγγελματικού περιβάλλοντος στις δύο κορυφαίες βαθμίδες, με ελάχιστο «κατώτατο μισθό» στη Super League Γυναικών (WSL) από το 2025/26, χρυσό πρότυπο παροχής σωματικής και ψυχικής υγειονομικής περίθαλψης, ένα παγκοσμίως κορυφαίο πακέτο γονικής άδειας και πλήρη συνδικαλιστική εκπροσώπηση.
  • Ανακατεύθυνση κάποιων κονδυλίων από το πρόγραμμα βραβείων του Κυπέλλου Αγγλίας ανδρών για την υποστήριξη του γυναικείου παιχνιδιού.
  • Προσδιορισμός ενός νέου στρατηγικού εταίρου που θα επενδύσει στη βελτίωση του μονοπατιού ταλέντων και της δομής των ακαδημιών.
  • Μια ειδική υποδοχή μετάδοσης , εάν το γυναικείο ποδόσφαιρο μπορεί να εξαιρεθεί από την περίοδο συσκότισης με την υποστήριξη των ποδοσφαιρικών αρχών.

Η Κάρνι αναγνωρίζει ότι πολλά από τα μέτρα που περιγράφονται στην αναθεώρηση θα απαιτήσουν σημαντικές επενδύσεις, αλλά είπε: «Το γυναικείο ποδόσφαιρο είναι μια νεοφυής επιχείρηση.

«Αν ξεκινάς κάτι, πρέπει να έχεις εισροή χρημάτων. Σε δέκα χρόνια πιστεύω πραγματικά ότι αυτό το άθλημα θα μπορούσε να είναι μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων λιρών.

«Αλλά αυτά τα πρότυπα και αυτές οι απαιτήσεις για επενδύσεις είναι το θεμέλιο που θα μας οδηγήσει σε αυτό το σημείο. Πραγματικά πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά με αυτή την επένδυση».

Η Κάρνι είπε ότι στόχος της αναθεώρησης ήταν να εισαγάγει ελάχιστα πρότυπα σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού και επέμεινε ότι παρόλο που υπήρχαν σημαντικές επιπτώσεις στο κόστος για τους συλλόγους και την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FA) ειδικότερα, αυτό δεν ήταν κάτι που θα μπορούσε να αντέξει κανείς στο παιχνίδι. Αγνοώντας ορισμένα άλλα θέματα…

Πρέπει να υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη ότι αυτές οι συστάσεις θα εφαρμοστούν και επειγόντως.

Αυτό δεν πρέπει ποτέ μα ποτέ να κάθεται στο ράφι, πρέπει να υποστηρίξει κάτι.

«Οι παίκτριες να πηγαίνουν στο NHS (για να λάβουν θεραπεία για τραυματισμούς); Όχι. Σίγουρα θα υπάρξει μεγάλη απώθηση, οι άνθρωποι λένε ότι είναι ένα μεγάλο επενδυτικό κομμάτι, αλλά αυτό είναι που χρειάζεται τώρα.

Το 2011 όταν κυκλοφόρησε το WSL, στοιχηματίζω ότι οι ίδιες συζητήσεις έγιναν και τότε (με τους ανθρώπους να λένε) «είναι πολλά χρήματα που πρέπει να βρούμε».

Αλλά αυτό μας οδήγησε σε αυτό το σημείο, τώρα είμαστε πιο μπροστά πρέπει να φτάσουμε στο επόμενο σημείο.

Μια ανεξάρτητη ανασκόπηση του γυναικείου ποδοσφαίρου προτάθηκε στην αναθεώρηση της διακυβέρνησης του ποδοσφαίρου του 2021 από φιλάθλους και ανατέθηκε από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.

10 μέτρα- προτάσεις

Σε όλη την έκθεση 128 σελίδων, με επίσημο τίτλο «Αυξάνοντας τον πήχη: Επαναδιαμόρφωση της ευκαιρίας στο γυναικείο ποδόσφαιρο», έχουν εκπονηθεί δέκα συστάσεις, οι οποίες επικεντρώνονται κυρίως στη διασφάλιση της τήρησης των ελάχιστων προτύπων σε μια σειρά τομέων.

Υπάρχουν μερικές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες μέσα σε αυτό. Για παράδειγμα, ζητά μια νέα μονάδα, χρηματοδοτούμενη από την FA (Αγγλική ομοσπονδία) , για την έρευνα ζητημάτων που επηρεάζουν τις γυναίκες ποδοσφαιριστές. Όπως ο μεγαλύτερος επιπολασμός τραυματισμών του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου (ACL) μεταξύ των γυναικών σε σύγκριση με τους άνδρες.

Απαιτεί ένα πλήρως επαγγελματικό περιβάλλον στα δύο κορυφαία επίπεδα του γυναικείου παιχνιδιού, συμπεριλαμβανομένης της καθιέρωσης ενός κατώτατου μισθού στο WSL (Σούπερ Λίγκ γυναικών) έως το 2025/26 και αύξησης του χρόνου επαφής μεταξύ συλλόγων και παικτών στο πρωτάθλημα δεύτερης κατηγορίας από οκτώ ώρες μια εβδομάδα έως τις 20 έως το 2027/28.

Λέει επίσης ότι θα πρέπει να υπάρχει πλήρης εκπροσώπηση των ενώσεων για όλους τους παίκτες στις δύο κορυφαίες κατηγορίες.

Όχι κλειστή λίγκα τύπου ΝΒΑ

Όμως , απέρριψε την ιδέα μιας κλειστής μορφής αμερικανικού τύπου για τις δύο κορυφαίες βαθμίδες, κάτι που είπε ότι εξετάζεται από μια ομάδα εργασίας της FA η οποία χειρίζεται τη μετάβαση του WSL και του Πρωταθλήματος στην ιδιοκτησία μιας νέας εταιρείας.

Η ανασκόπηση απαιτεί ανακατεύθυνση μερικών από τα έπαθλα του Κυπέλλου Αγγλίας ανδρών ύψους 20 εκατομμυρίων £ λιρών (26,1 εκ. δολαρίων ΗΠΑ) ως συνεισφορά αλληλεγγύης. Ιδίως για να βοηθηθούν οι σύλλογοι του Γυναικείου Πρωταθλήματος να πληρούν ορισμένα από τα ελάχιστα πρότυπα που ορίζει η επιτροπή.

Υπογραμμίζει την έλλειψη επενδύσεων στα μονοπάτια ταλέντων, με την Κάρνι να επισημαίνει την ανάγκη να «ξεκινήσει» η πρόοδος με έναν στρατηγικό εταίρο.

Ερωτηθείσα εάν αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει έναν οργανισμό όπως το Saudi Public Investment Fund (PIF), είπε ότι αυτό θα ήταν μια απόφαση για τη νέα εταιρεία η οποία θα αναλάβει την ιδιοκτησία του WSL και του Πρωταθλήματος από το 2024/25.

Η Κάρνεϊ αποδέχθηκε ότι υπήρχαν «πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα» στην προσπάθεια αναζήτησης εξαίρεσης για το γυναικείο ποδόσφαιρο από την περίοδο συσκότισης το απόγευμα του Σαββάτου, αλλά πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε τα ενδιαφερόμενα μέρη να έχουν μια συζήτηση για ενήλικες και να πουν «πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το γυναικείο ποδόσφαιρο;»

«Αυτή τη στιγμή είναι πραγματικά κορεσμένο, οι χρονοθυρίδες δεν λειτουργούν πραγματικά. Πρέπει να πω ότι η Πρέμιερ Λιγκ ήταν εξαιρετική και η EFL, όλοι θέλουν να βοηθήσουν».

Η ανασκόπηση κάλεσε επίσης την FA να αντιμετωπίσει την έλλειψη διαφορετικότητας στο παιχνίδι, πρώτα ελέγχοντας το υπάρχον εργατικό δυναμικό και στη συνέχεια δημιουργώντας μια στρατηγική εργατικού δυναμικού.