Ο Ζβόνιμιρ Μπόμπαν παραιτήθηκε από επικεφαλής ποδοσφαίρου της UEFA σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιο του Αλεξάντερ Τσεφέριν να παρατείνει την προεδρία του
Ο παλαίμαχος άσος της Μίλαν και της εθνικής Κροατίας, Ζβόνιμιρ Μπόμπαν, παραιτήθηκε από επικεφαλής του ποδοσφαίρου της UEFA σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το αμφιλεγόμενο σχέδιο που ετοιμάζεται να περάσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας Αλεξάντερ Τσεφέριν, προκειμένου να παραμείνει στη θέση του έως το 2031.
Ο Τσεφέριν εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος της UEFA το 2016 και ένα χρόνο αργότερα έφερε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στη διακυβέρνηση του ποδοσφαίρου, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να ξεπεράσει μια σειρά από σκάνδαλα που το ταλαιπώρησαν τα προηγούμενα χρόνια. Μία από αυτές τις μεταρρυθμίσεις ήταν το όριο των τριών θητειών για όλες τις ανώτερες θέσεις, συμπεριλαμβανομένης της δικής του.
Όμως, όπως επιβεβαιώθηκε στη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA στο Αμβούργο τον περασμένο μήνα, ο Σλοβένος παράγοντας θεωρεί ότι οι θητείες που ξεκίνησαν πριν από το 2017 δεν θα πρέπει να υπολογίζονται στο όριο, κι αυτή ακριβώς η αλλαγή είναι που θα του επιτρέψει να ανανεώσει τη δική του θητεία μέχρι το 2031.
Η συγκεκριμένη απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις από την αρχή, με τον ταμία της UEFA Ντέιβιντ Γκιλ να εκφράζει την αντίθεση του, τονίζοντας ότι δεν συνάδει με το πνεύμα των νέων κανόνων, με τον Μπόμπαν να είναι το δεύτερο σημαίνων στέλεχος που στέκεται απέναντι, υποβάλλοντας μάλιστα και την παραίτηση του.
«Παρά το γεγονός ότι έχω εκφράσει τη βαθύτατη ανησυχία και την πλήρη αποδοκιμασία μου, ο πρόεδρος της UEFA δεν θεωρεί ότι υπάρχουν νομικά ζητήματα με τις προτεινόμενες αλλαγές, πόσο μάλλον ηθικά ή δεοντολογικά.
Η ειρωνεία είναι πως ο ίδιος ο πρόεδρος της UEFA ήταν αυτός που πρότεινε και δρομολόγησε μια σειρά μεταρρυθμίσεων το 2017, οι οποίες εισήχθησαν για να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Αυτοί οι κανόνες σχεδιάστηκαν για να προστατεύσουν την UEFA και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο από την ‘κακή διακυβέρνηση’ που για χρόνια ήταν δυστυχώς ο ‘τρόπος λειτουργίας’ αυτού που συχνά αναφέρεται ως ‘παλιό σύστημα’ διακυβέρνησης του ποδοσφαίρου», ανέφερε σε δήλωση του στο κροατικό μέσο telegram.hr ο Μπόμπαν και συνέχισε στο ίδιο ύφος:
«Οι μεταρρυθμίσεις ήταν προς τιμήν του ποδοσφαίρου και του προέδρου της UEFA. Η απομάκρυνσή του όμως από αυτές τις αξίες είναι ακατανόητη.
Θα ήταν αντίθετο με όλες τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύω αν σιωπηρά υποστήριζα την τροποποίηση των κανονισμών. Δεν προσπαθώ να γίνω κάποιου είδους ήρωας, και γνωρίζω πολύ καλά ότι πολλοί έχουν την ίδια άποψη με εμένα- ίσως αφελή, αλλά σίγουρα σωστή.
Όλα αυτά τα χρόνια είχα μια άψογη συνεργασία με τον Αλεξάνταρ και τους συναδέλφους μου στην UEFA, τους ευχαριστώ και τους εύχομαι τα καλύτερα. Λυπάμαι και είμαι πραγματικά στεναχωρημένος, αλλά αποχωρώ από την UEFA».
Αν πάντως αυτό που ισχυρίζεται ο Μπόμπαν έχει βάση («…πολλοί έχουν την ίδια άποψη με εμένα- ίσως αφελή, αλλά σίγουρα σωστή) τότε το σχέδιο Τσέφεριν βρίσκεται σε… κίνδυνο καθώς οποιαδήποτε αλλαγή στους κανονισμούς θα πρέπει να επικυρωθεί από την πλειοψηφία των 55 ενώσεων-μελών της UEFA στο ετήσιο συνέδριό τους στο Παρίσι στις 8 Φεβρουαρίου.
Το χειρότερο όμως για τον νυν πρόεδρο της UEFA είναι το γεγονός ότι αυτή η αντίδραση και η επίθεση ήρθε από έναν άνθρωπο που θεωρείτο ως ένας από τους πιο στενούς του συνεργάτες.