Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για το πως αναλύει η λέκτορας του Πανεπιστημίου Paris 1 Panthéon-Sorbonne και Διευθύντρια του Master 2 στο αθλητικό δίκαιο και δικαστίνα  στο Τριμελές Διαιτητικό δικαστήριο (CAS ) της Λωζάννης,  Σοφί Ντιόν την υπόθεση Κυλιάν Μπαπέ και τι ακριβώς ισχύει στην Εργατική  Νομοθεσία της Γαλλίας, όπου τα πράγματα είναι δύσκολα για την Παρί…

Η υπόθεση κάνει τη Γαλλία και τον κόσμο. Ο Κυλιάν Μπαπέ, εμβληματικός ποδοσφαιριστής, ένας από τους καλύτερους επιθετικούς στον κόσμο, αρχηγός της γαλλικής ομάδας ποδοσφαίρου, ανακοίνωσε την επιθυμία του να μην επεκτείνει το συμβόλαιό του πέρα ​​από την τρέχουσα θητεία του, δηλαδή τον Ιούνιο του 2024. Η ομάδα του, Παρι Σεν Ζερμέν επιθυμεί αντίθετα να τον αναγκάσει σε παράταση ενεργοποιώντας τη ρήτρα επέκτασης  ενός έτους. Η σύγκρουση είναι μάλλον αναπόφευκτη . Πέραν όμως από τα επεισόδια αυτής της καλοκαιρινής σαπουνόπερας, που εξετάζει και ερμηνεύει τις στάσεις και τις διαθέσεις του καθενός από τους «ηθοποιούς της» , αυτή η υπόθεση είναι μια υπόθεση σχολικού βιβλίου, μια εργασία διακοπών για όλους τους φοιτητές ειδικευμένων στο εργατικό δίκαιο και το αθλητικό δίκαιο.

Ποιες είναι οι νομικές ερωτήσεις που τίθενται; Ο προσδιορισμός των νομικών εννοιών που εγείρονται από αυτή τη διαφορά είναι εργαλεία εργατικού δικαίου: μια σύμβαση εργασίας και μια συλλογική σύμβαση.

Τι γίνεται με το συμβόλαιο εργασίας του ποδοσφαιριστή ;

Ο Κυλιάν Μπαπέ  και η Παρί Σεν Ζερμέν δεσμεύονται από ένα συμβόλαιο εργασίας που συνήθως λήγει τον Ιούνιο του 2024. Αυτό περιλαμβάνει ρήτρα ανανέωσης ενός έτους.

Το συμβόλαιο του επαγγελματία αθλητή είναι μια τυπική σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου. Γνωρίζουμε ότι η σύμβαση ορισμένου χρόνου επιτρέπεται μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις προσφυγής (άρθρο L 1242-2 επ. του Κώδικα Εργασίας).

Μεταξύ αυτών είναι η χρήση για την οποία είναι δυνατή η σύναψη, σε ορισμένους τομείς δραστηριότητας, σύμβασης ορισμένου χρόνου (άρθρο Δ 1242-1 του ίδιου Κώδικα). Το επαγγελματικό άθλημα αναφέρεται σε 5°. Εξ ου και η ονομασία σύμβαση χρήσης.

 Αλλά αυτή η σύμβαση χρήσης επαναχαρακτηρίστηκε συχνά από τους δικαστές ως σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου με το πρόσχημα ότι ο προσωρινός χαρακτήρας των συμβάσεων δεν δικαιολογούνταν από συγκεκριμένα και ακριβή στοιχεία (π.χ. Cass. Soc., 12 Ιανουαρίου 2010, αρ. 08-40.053 και περιπτ., 17 Δεκεμβρίου 2014, αρ. 13-23.176).

 Για να τερματιστεί αυτή η νομική αβεβαιότητα ότι αυτή η σύμβαση χρήσης κατέστη συγκεκριμένη με το νόμο της 27ης Νοεμβρίου 2015 (Νόμος n°2015-1541 της 27ης Νοεμβρίου 2015 με στόχο την προστασία υψηλού επιπέδου και επαγγελματιών αθλητών και την εξασφάλιση τους νομική και κοινωνική κατάσταση). Καλύπτεται λοιπόν από τον Αθλητικό Κώδικα στα άρθρα L 222-2-1 και επόμενα. Πέρα από τις ιδιαιτερότητες της παρούσας σύμβασης, ο «Κώδικας Εργασίας ισχύει για τον έμμισθο επαγγελματία» όπως αναφέρεται στο προαναφερθέν άρθρο.

Specialia generalibus deogant. (Νόμος ο οποίος είναι πιο ειδικός απο έναν γενικόλογο νόμο , έχει προτεραιτότητα) 

Οι κοινοί κανόνες του εργατικού δικαίου στις τρεις στιγμές της ζωής της σύμβασης, σύναψης, εκτέλεσης και καταγγελίας ισχύουν ελλείψει των ειδικών διατάξεων που προβλέπει ο Αθλητικός Κώδικας για τη συγκεκριμένη σύμβαση. Κατά συνέπεια, το συμβόλαιο που δεσμεύει τον Κυλιάν Μπαπέ  και την Παρί Σεν Ζερμέν παραμένει υπόκειται στη συνήθη εργατική νομοθεσία.

Τι γίνεται με τη Χάρτα του Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου;

Το συμβατικό, κλαδικό ή εταιρικό δίκαιο, πηγή διαπραγμάτευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, έχει άμεσο αντίκτυπο στις συμβάσεις εργασίας. Ο συμβατικός αθλητικός νόμος καλύπτει πλέον πολλά αθλήματα, αλλά το ποδόσφαιρο ήταν ο πρόδρομος με την υιοθέτηση μιας συλλογικής σύμβασης το 1973. Ο Χάρτης του Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου στην πραγματικότητα εγκρίθηκε την 1η Ιουνίου 1973 μετά την απεργία των ποδοσφαιριστών  τον Νοέμβριο του 1972. Αυτός ο Χάρτης, ο οποίος δίχως  να έχει την φύση, έχει την αξία μιας συλλογικής σύμβασης, σύμφωνα με τους όρους του κοινωνικού τμήματος του Ακυρωτικού Δικαστηρίου (υπόθεση, σ.σ. 3 Φεβρουαρίου 1993, αρ. 90-42.070 και υποθ. 1 Φεβρουαρίου , 2000, n°97-44.100).

Συνεπώς, αυτή η συλλογική σύμβαση ισχύει για τον ποδοσφαιριστή  σταρ και το σωματείο του σε όλους τους όρους της. Εδώ μπαίνει σε εφαρμογή το άρθρο 507 αυτού του κειμένου που τιτλοφορείται «Διαχείριση προσωπικού».

Αυτό το άρθρο ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες των επαγγελματικών συλλόγων να οργανώσουν τις ομάδες τους. Δεν έχει ιδιαίτερο κίνητρο να βελτιώσει την κατάσταση του επαγγελματία ποδοσφαιριστή.  Αυτό το νομικό εργαλείο χρησιμοποιήθηκε από τη διοίκηση της Παρί Σεν Ζερμέν για να αποβάλλει τον Κυλιάν Μπαπέ  από την περιοδεία ποδοσφαιριστών  στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Αυτό το κείμενο δίνει τη δυνατότητα για μια περίοδο που κυμαίνεται από την 1η Ιουλίου έως τις 2 Σεπτεμβρίου, τη διάρκεια της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου, να χωριστεί ο αριθμός των ποδοσφαιριστών  του συλλόγου σε διάφορες ομάδες. Όμως το άρθρο 507 ορίζει ότι «η αποδέσμευση οποιουδήποτε ποδοσφαιριστή  με επαγγελματικό συμβόλαιο στη δεύτερη ομάδα […] πρέπει να γίνεται σε προσωρινή βάση για λόγους που σχετίζονται αποκλειστικά με τη διαχείριση του εργατικού δυναμικού».

Τέλος, προσθέτει «η διάταξη αυτή δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραταθεί σε τακτική, μόνιμη και οριστική βάση, παρόμοια με απόλυση ποδοσφαιριστή αντίθετη με το πνεύμα του κειμένου και τη σύμβαση εργασίας του επαγγελματία ποδοσφαιριστή». Κατά συνέπεια, ο Κυλιάν Μπαπέ  δεν μπορεί να απομακρυνθεί από την πρώτη ομάδα του συλλόγου του μετά τις 2 Σεπτεμβρίου.

 Από εκεί και πέρα, η στάση του συλλόγου του απέναντί ​​του μπορεί να χαρακτηριστεί ως πλημμελής και τιμωρούμενη απόλυση.

Ποια είναι τα στοιχεία της αντεπίθεσης του Κυλιάν Μπαπέ;

Στον αθλητισμό, όπως σε κάθε κοινωνικό φορέα, είναι φυσικό να θέλεις να διευθετήσεις οικογενειακές διαφορές τουλάχιστον αρχικά. Η ομοσπονδιακή δικαιοσύνη πρέπει να επιληφθεί πριν από κάθε προσφυγή στον δικαστή του κοινού δικαίου.

Πρώτα η ομοσπονδιακή δικαιοσύνη. Αρμόδια θα είναι η Νομική Επιτροπή της Επαγγελματικής Football League (LFP) (άρθρα 406 και επόμενα των πειθαρχικών κανονισμών του LFP). Μπορεί να επιχειρήσει να συμφιλιώσει τα μέρη ή, ελλείψει αυτού, να κηρύξει την επαναφορά του ποδοσφαιριστή  στη νόμιμη ομάδα του. Στη συνέχεια, η Εθνική Κοινή Επιτροπή Προσφυγών μπορεί να κατασχεθεί.

Τότε ο δικαστής του κοινού δικαίου. Φυσικός κριτής της σύμβασης εργασίας είναι το Εργατικό Δικαστήριο. Η απόλυση μπορεί μερικές φορές να ισοδυναμεί με ηθική παρενόχληση εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στο άρθρο L 1152-1 επ. του Κώδικα Εργασίας. Όμως έως  σήμερα, οι απαιτήσεις που θέτει αυτό το κείμενο δεν φαίνεται να ικανοποιούνται, ιδίως ο πολλαπλασιασμός των ραφιών. Τουλάχιστον, η σκόπιμη πρόθεση του συλλόγου να χρησιμοποιήσει το άρθρο 507 ως μέσο εξαναγκασμού για να αναγκάσει τον ποδοσφαιριστή να επεκτείνει το συμβόλαιό του θα μπορούσε να θεωρηθεί παραβίαση συμβολαίου.

Αυτό θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως σοβαρό σφάλμα από τη σκοπιά της συγκεκριμένης σύμβασης η οποία δέχεται μόνο ορισμένες περιοριστικές αιτίες παραβίασης. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε λύση του συμβολαίου με αποκλειστική υπαιτιότητα του συλλόγου. Έτσι, μετά το τέλος του αρχικού του συμβολαίου, τον Ιούνιο του 2024, ο Κυλιάν Μπαπέ  θα ήταν ελεύθερος ποδοσφαιριστής  για να ενταχθεί στον σύλλογο της επιλογής του. Έως  εκείνη την ημερομηνία, ο παριζιάνικος σύλλογος θα μπορεί να πουλήσει  τον ποδοσφαιριστή  και να επωφεληθεί από αποζημίωση μεταγραφής. Μετά από αυτή την ημερομηνία, εάν ο ποδοσφαιριστής της ομάδας του  Παρισιού αρνηθεί την επέκταση του συμβολαίου του με την Παρί Σεν Ζερμέν,  η τελευταία θα χάσει τον ποδοσφαιριστή  και το κόστος μεταγραφής.

Αυτό το δικονομικό και δικαστικό άκρο μάλλον δεν θα τελειώσει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα πάσης φύσεως διακυβεύματα είναι τέτοια που αναμφίβολα τα μέρη θα καταλήξουν σε συμφωνία για τον τερματισμό αυτής της διαφοράς φιλικά και συναινετικά.

Ο Κυλιάν Μπαπέ  είναι σίγουρα ένας εμβληματικός ποδοσφαιριστής,  ένας διεθνής σταρ, τον οποίο ζητούν όλοι οι μεγάλοι σύλλογοι στον κόσμο. Όμως , είναι επίσης αντικείμενο του γαλλικού εργατικού δικαίου. Αυτό που ισχύει για τον σταρ επιθετικό ήταν και η κατάσταση για τους Ροτέν, Ντορασί,  Ραμπιό και Μπεν Αρφά. Για αυτούς τους εμβληματικούς ποδοσφαιριστές , η προστασία που προσφέρουν οι κανόνες της εργατικής νομοθεσίας μπορεί να αποδειχθεί συμβολική. Αλλά για όλους τους άλλους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές  και αθλητές, και υπάρχουν πολλοί από αυτούς, η εργατική νομοθεσία παρέχει την απαραίτητη και σωτήρια προστασία.