Η Πανδώρα Μαμελετζή πήγε στην Επίδαυρο, είδε την παράσταση “Εκάβη” του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Ιώς Βουλγαράκη και γράφει για το πόσο την ενθουσίασε η Ελένη Κοκκίδου στον ομώνυμο ρόλο.

Μετά τον Δημήτρη Καταλειφό που κυριάρχησε στην Επίδαυρο υποδυόμενος τον Οιδίποδα, σειρά είχε η Ελένη Κοκκίδου να εντυπωσιάσει το κοινό του αργολικού θεάτρου, με την ερμηνεία της στο ρόλο της Εκάβης.

Η σκηνοθεσία της Ι. Βουλγαράκη και η μετάφραση της Ελένης Βαροπούλου που έγινε ειδικά για αυτήν την παράσταση, υπηρέτησαν το αρχαίο κείμενο.

Τα σκηνικά -απομεινάρια ανθρώπων και κτισμάτων- και τα κοστούμια της Μαγδαληνής Αυγερινού προσέδιδαν τον απαιτούμενο ρεαλισμό ενώ η μουσική του Νίκου Γαλενιανού έδινε ρυθμό στην παράσταση, ιδιαιτέρως με το ακορντεόν της Αρτέμιδος Βαβάτσικα.

Η Ελένη Κοκκίδου με την χαρακτηριστική της φωνή, ερμήνευσε την πολύπαθη μάνα με αργή κινησιολογία που φανέρωνε τα πάθη της, αλλά υπέθαλπε την εκδίκηση που θα έπαιρνε για τον φόνο του παιδιού της.

Δίπλα της η Μαρίνα Καλογήρου απέδωσε μια Πολυξένη γενναία και ελεύθερη που συγκίνησε εξίσου τους θεατές. Οι σκηνές των δύο γυναικών- (ο θρήνος και η αυτοθυσία τους) ήταν πολύ δυνατές.

Ο χορός των γυναικών ήταν απόλυτα συντονισμένος, ο θρήνος του ήταν μυσταγωγικός -κάποιες στιγμές βέβαια ήταν δυσνόητος ο λόγος του, όμως βοηθούσαν οι υπέρτιτλοι στην παρακολούθηση.

Από τις αντρικές ερμηνείες ξεχώρισε ο Ερρίκος Μηλιάρης ως το πνεύμα του Πολύδωρου και ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης ως Ταλθύβιος, σε ρόλους καθοριστικούς για την προοικονομία του έργου.

Ο Αλέκος Συσσοβίτης ως Αγαμέμνονας και ο Θανάσης Κουρλαμπάς ως Οδυσσέας ήταν στο ίδιο μήκος κύματος, ενώ ο Άκης Σακελλαρίου ως Πολυμήστορας εξελίχθηκε αποδίδοντας εύστοχα την τραγικότητα του ήρωά του.

Λίγα λόγια για το έργο:

Μετά την ήττα των Τρώων, οι Έλληνες στρατοπεδεύουν στη Θράκη στο βασίλειο του Πολυμήστορα. Οι Τρωάδες είναι υπόδουλες, έχουν απομείνει χωρίς άνδρες και χωρίς πατρίδα, όμως η μοίρα επιφυλάσσει και άλλα δεινά στην βασίλισσα τους Εκάβη. Το φάντασμα του Αχιλλέα απαιτεί να θυσιαστεί η Πολυξένη, κόρη του Πρίαμου και της Εκάβης. Ο χορός των γυναικών, οι Τρωάδες φέρνουν τα άσχημα νέα στην Εκάβη, και λίγο αργότερα τα μαθαίνει και η Πολυξένη. Ο Οδυσσέας έρχεται να παραλάβει την κόρη της Εκάβης και η τελευταία προσπαθεί να τον μεταπείσει να την λυπηθεί. Στο μεταξύ, η Θεράπαινα που έχει φύγει προς αναζήτηση νερού για να ξεπλύνει το άψυχο σώμα της Πολυξένης, βρίσκει νεκρό τον Πολύδωρο, το μικρότερο παιδί του Πρίαμου και της Εκάβης και τον φέρνει στην μητέρα του. Τον δεύτερο θρήνο της Εκάβης ακολουθεί η εκδίκηση που θα θελήσει να πάρει με τη βοήθεια του Αγαμέμνονα. Ο ένοχος Πολυμήστορας θα πληρώσει, θα χάσει τα παιδιά του και θα τυφλωθεί ο ίδιος από τις Τρωάδες.

Όπως τονίζει ο βασιλιάς Πολυμήστορας, βρίσκει το κακό «από γυναίκες» και ειδικά από γυναίκες αιχμάλωτες.

Εικοσιτέσσερις αιώνες μετά, το έργο του Ευριπίδη παραμένει διαχρονικό και επίκαιρο. Η εξοικείωση με τη βία κάθε μορφής, με την κακοποίηση, με την αιχμαλωσία, μας απονευρώνει και πολλές φορές παραβλέπουμε το πένθος.

Το έργο του Ευριπίδη που καταπιάνεται με τις ιστορίες των ηττημένων Τρωών, δείχνει την αποκτήνωση του ανθρώπου ως απόρροια του πολέμου και το πένθος, ατομικό αλλά και συλλογικό.

Είναι ένα έργο για γυναίκες υπόδουλες αλλά συνάμα ανεξάρτητες και γενναίες, ένα έργο για νεκρούς και ζωντανούς, για την απώλεια και το πένθος, για το δίκαιο και το άδικο, για την απουσία των θεών και την ανομία, και για το νόμο που τελικά μπορεί κανείς να πάρει στα χέρια του, τιμωρώντας.

Η περιοδεία της παράστασης συνεχίζεται τις παρακάτω ημερομηνίες:

Πέμπτη 24/8
Θέατρο Ορέστης Μακρής – Χαλκίδα, Εύβοια

Σάββατο 26/8
Πολιτιστικό & Αθλητικό Πάρκο Νέας Μάκρης

Δευτέρα 28/8
Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη – Βύρωνας

Τρίτη 29/8
Θέατρο Πέτρας – Πετρούπολη

Τετάρτη 30/8
Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου

Πέμπτη 31/8
Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου

Παρασκευή 1/9
Αμφιθέατρο Θαν.Βέγγος – Κορυδαλλός

Σάββατο 2/9
Αλίκη Βουγιουκλάκη – Βριλήσσια

Κυριακή 3/9
Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας – Αγ. Ιωάννης Ρέντης

Τετάρτη 6/9
Δημοτικό θέατρο Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής»

Παρασκευή 8/9
Βεάκειο Θέατρο, Πειραιάς

Κυριακή 10/9
Δημοτικό Θέατρο “Αλέξης Μινωτής” – Αιγάλεω

Τρίτη 12/9
Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς – Χαλάνδρι

Τετάρτη 13/9
Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς – Χαλάνδρι